Fa 25 anys que Felipe González va marxar de La Moncloa, però la seva capacitat per ocupar els titulars es demostra inesgotable. La seva presència al Congrés del PSOE de València el va convertir la passada setmana en un dels protagonistes del conclave socialista. Aquest matí el coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, l'ha tornat a situar sota els focus, amb un argument ben diferent, quan l'ha emplaçat a reconèixer que va organitzar els GAL.

González ha evitat respondre al dirigent abertzale quan ha arribat a primera hora de la tarda a l'exclusiu Círculo Ecuestre, situat a la cantonada del carrer Balmes amb la Diagonal de Barcelona, on ha protagonitzat un debat amb l'exsecretari general de CDC i pare de la Constitució, Miquel Roca.

 

"Tindria moltes coses a dir", s'ha limitat a dir davant les càmeres que l'esperaven a la porta de l'Ecuestre quan li han preguntat sobre els GAL. González, això sí, ha trobat la manera de deixar clar que la proposta d'Otegi de "canviar presos per pressupostos" és "inacceptable".

El moderador del debat entre González i Roca, el columnista de La Vanguardia Joaquín Luna, ha abocat tot els seus esforços a evitar plantejar cap mena de qüestió que incomodés els dos veterans polítics, la carrera dels quals ha lloat amb entusiasme. La guerra bruta contra ETA, no cal dir-ho, no figurava al seu guió. 

González i Roca, en un moment del debat al Círculo Ecuestre / Sergi Alcàzar

Sí que s'ha preguntat, això no obstant, sobre els deu anys del final d'ETA, moment en què González ha revelat que no sabia que Ernest Lluch era la víctima que ETA havia escollit l'any 2000 per assassinar en un atemptat, "però sí que sabia que es preparava un atemptat a Barcelona". "Les memòries em resisteixo molt a fer-les", ha afegit com a colofó de la reflexió, sobre la qual Luna no ha demanat més explicacions.

L'expresident espanyol també ha estat interrogat, gairebé com si es tractés d'un fenomen meteorològic, sobre la caiguda en desgràcia d'alguns dels seus contemporanis com Helmut Kohl o François Mitterrand, i en el cas espanyol sobre el rei emèrit, Joan Carles, i el president Jordi Pujol.

La motxilla de Joan Carles

En aquest punt, González ha reclamat contextualitzar aquestes situacions i aplicar la presumpció d'innocència. Ha retret que en el cas de l'emèrit, a més, "no es valora el seu llegat". "Tots portem una motxilla, sobretot si hem fet alguna cosa, el que no ha fet res a la vida més que prendre el sol i viure sense treballar, la motxilla que porta és que se li pot haver cremat la pell", ha ironitzat.

Després d'aquest prolegomen, ha tancat la seva reflexió reclamant públicament i sense embuts el retorn del rei emèrit. "Vull que torni ja i vull que es respecti la seva presumpció d'innocència", ha exigit, amb unes paraules que han estat acollides amb aplaudiments dels presents a la sala del Círculo Ecuestre.

Salvador Illa i Pere Navarro, entre el públic que ha assistit al debat entre Felipe González i Miquel Roca / Sergi Alcàzar

Entre els assistents hi havia l'exministre i president del grup parlamentari del PSC al Parlament Salvador Illa, i l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro.

Ha estat, en definitiva, una conversa amable, entre dos veterans de la política que blasmen l'adamisme, però alhora observen amb displicència els seus successors. Davant d'un auditori entregat, la darrera pregunta ha estat per demanar sobre la Catalunya del futur.

En aquest punt, Roca ha citat Cambó per explicar que el 1907, davant del Congrés dels Diputats de Madrid va advertir que "passaran els règims, canviaran els governs, però el fet etern de Catalunya romandrà". "Que prenguin nota", ha afegit davant d'un silenci de calfred que de sobte ha recorregut la sala, on tot just s'ha escoltat alguna remor de veus.

 

A la imatge principal, Felipe González durant l'acte al Círculo Ecuestre / Sergi Alcàzar