Les dones d'arreu de Catalunya han sortit al carrer aquest 8-M per clamar contra les desigualtats masclistes que encara avui imperen en la nostra societat malgrat la pandèmia. Tot i que aquesta tarda hi ha convocades més manifestacions, com la de Barcelona, en moltes ciutats ja han començat les protestes, que enguany volen reivindicar també els estralls de la pandèmia del coronavirus sobre les dones, ja que la Covid s'ha acarnissat amb aquest col·lectiu.
Vaga estudiantil a la UAB
Des de primera hora del matí, la vaga feminista ha aturat parcialment l'activitat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que aquest curs presenta un moviment molt inferior a l'habitual per les mesures de prevenció de contagis, i que han fet que part de l'activitat docent es faci de manera telemàtica. Des de primera hora els piquets han bloquejat els principals accessos, tant per carretera com a través de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) col·locant contenidors que han ocupat els vials de banda a banda. També han bloquejat algunes de les entrades principals i secundàries de facultats com ara la de Dret, la de Lletres o la de Ciències, utilitzant mobiliari dels propis edificis, entre el qual guixetes, bancs o plafons informatius.
Vic diu prou
D'altra banda, carrers de Vic s'han omplert aquest dilluns, Dia de la Dona, de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats. El tret de sortida ha estat un esmorzar popular i seguidament, a la plaça de la Catedral, el Comitè 8-M Osona-Lluçanès ha iniciat una cercavila. La primera parada ha estat una actuació teatralitzada per visualitzar els "impactes" de la Covid-19 en la dona i les diferents etapes de la vida, com ara les càrregues familiars i la cura de persones grans. Unes 150 persones han assistit a l'acte que ha durat uns deu minuts i després han continuat per la ciutat per seguir amb la cercavila reivindicativa. "Visca la lluita feminista" són alguns dels clams que s'han sentit durant el recorregut.
L'acte de Tarragona, suspès
La Plataforma 8-M del Camp de Tarragona ha suspès l'acte que tenia previst per aquest dilluns en motiu del dia de la dona. El col·lectiu havia de fer una 'performance' a la plaça Corsini però l'han desconvocada després que els Mossos d'Esquadra hagin identificat disset dels seus integrants. Segons el cos la raó és que investiguen l'origen d'unes pintades a la seu de Vox a Tarragona que s'haurien fet durant el matí.
Paral·lelament, a la plaça de la Font una trentena de joves convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat consignes feministes. A la una del migdia, una cinquantena de persones s'han aplegat davant l'ajuntament en l'acte institucional, que ha reclamat acabar amb les desigualtats i la bretxa salarial.
Les protestes a Reus marcada per la Covid
A Reus, prop de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia a la plaça del Mercadal. El mal temps i l'actual crisi sanitària han deslluït la jornada, amb un volum d'assistents inferior respecte altres anys. Prèviament a la lectura del manifest al Mercadal, subscrit per la Plataforma 8M de Reus, que engloba diversos col·lectius locals, una trentena de manifestants han recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat on han fet lectura de textos reivindicatius. A la residència de gent gran Ítaca Fortuny, que va haver de ser intervinguda per un brot de coronavirus, s'ha vingut un moment emotiu amb la sortida d'algunes residents, que han aplaudit l'acció de les manifestants.
El clam de Girona
Cap a 500 estudiants s'han manifestat aquest 8-M a Girona per reivindicar els drets de les dones i fer palès que el masclisme continua vigent a la societat. La manifestació, que ha sortit i acabat a la plaça del Vi, també ha volgut criticar els "protocols" que encara discriminen les dones, posant com a exemple el cas de la investigadora de la UdG que va denunciar discriminació laboral. En paral·lel, aquest migdia s'ha fet l'acte institucional unitari al pati de les Magnòlies de la Generalitat.
Contes no sexistes a les Terres de l'Ebre
D'altra banda, a les Terres de l'Ebre els infants han estat els protagonistes. Dos dels contes no sexistes del recull 'Som fortes i valentes' que van crear l'any passat els alumnes de 5è primària d'escoles de les Terres de l'Ebre s'han teatralitzat per commemorar el Dia Internacional de les Dones. L'habitual acte amb alumnat a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa s'ha canviat per un acte en format híbrid i emès en directe. Com ha apuntat la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Carme Valls, el format d'enguany de la commemoració té l'avantatge d'arribar a tota la societat per sensibilitzar sobre la igualtat entre homes i dones i per fer arribar el missatge a totes les escoles que els projectes de vida de les nenes no han d'estar marcats pels estereotips de gènere.
Més manifestacions a la tarda
Aquestes manifestacions només són l'inici de la jornada, i és que es preveuen desenes i desenes de protestes arreu de Catalunya aquesta tarda. En el cas de Barcelona, serà a les 18.30 i es dividirà el Passeig de Gràcia en vuit trams alhora que. Per poder-hi assistir, es requereix una inscripció prèvia. A més, la protesta serà estàtica, és a dir, les assistents no podran moure's del seu lloc, segons ha detallat el col·lectiu Vaga Feminista, convocant de la concentració.
Una de les més multitudinàries serà la que es realitza a l'Hospitalet de Llobregat, per la qual es requereix inscripció prèvia, que es pot efectuar en la web de l'organització Ca la Dona. D'altra banda, la Comissió del 8-M a Badalona ha organitzat una concentració feminista a les set del vespre a la plaça President Tarradellas, que disposarà d'un espai no mixt al centre, és a dir, en el qual només hi haurà dones. En aquest cas, el lema de la protesta és: “Badalona Feminista contra la pandèmia masclista”.
També s'han convocat manifestacions a les 18.00 hores a la plaça 1-O d'octubre de Girona o a les 17.30 hores la plaça Imperial Tarraco de Tarragona. En el cas de Lleida s'ha organitzat una intensa jornada en la qual hi haurà activitats durant tot el dia, com per exemple, tallers, una batucada, un dinar, un certamen de documentals, així com una manifestació que s'iniciarà a les 19.00 hores a la plaça Ricard Vinyes, mentre que finalitzarà a les 20:00 hores a la plaça Sant Joan.
En el cas del Vallès Occidental també s'han convocat accions en les seves dues capitals. A Terrassa, per exemple, s'organitzarà a les 17.30 un taller de pancartes dinàmiques i un espai d'artistes, mentre que la manifestació s'iniciarà a les 19.00 hores. En el cas de Sabadell, la manifestació portarà per lema Les dones som i serem a primera línia. Defensem les treballadores, defensem la vida, on començarà a les sis de la tarda a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Gràcia.