Pedro Sánchez no aconsegueix, per ara, calmar els ànims dels barons del PSOE que veuen en el preacord PSC-ERC la fi de l’espoli fiscal a Catalunya. L’Espanya territorial ha sortit en tromba contra la possibilitat que els catalans tinguin un sistema de finançament singular si la militància d’Esquerra Republicana avala l’acord amb els socialistes i Salvador Illa acaba investit president de la Generalitat, però també ho han fet els companys de partit del cap de l’executiu espanyol, i la indignació no cessa. Aquest dijous, el secretari general del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo, ha demanat al màxim dirigent dels socialistes que convoqui el Consell de Política Federal del partit, per tal que es produeixi un diàleg entre Pedro Sánchez i els barons territorials.

Entre els arguments que ha exposat en roda de premsa el baró socialista extremeny, ha negat “rotundament” que la seva comunitat autònoma sigui una regió pobra. Ha assenyalat que en aquest territori “viuen persones amb rendes més baixes” que a Madrid o a Catalunya, amb el mateix argument que va utilitzar aquest dimecres Emiliano García-Page: defensar que els impostos els paguen les persones, no pas els territoris. Ha afirmat que la solidaritat entre els ciutadans de l’Estat va més enllà dels diners, i ha posat sobre la taula que Extremadura contribueix en la riquesa de la resta d’autonomies aportant energia. “La clau de la caixa l’ha de tenir l’Estat, que és qui distribueix i redistribueix”, ha opinat.

El clam no ha acabat aquí. També aquest dijous, s’ha pronunciat el portaveu d’un dels tres governs territorials que només sosté el PSOE des de la desfeta autonòmica que va patir a les eleccions del 28-M de 2023. L’asturià Guillermo Peláez ha expressat el seu “rebuig a què qualsevol comunitat autònoma abandoni el règim comú a través d’un concert fiscal”. “Aquest preacord inclou una mena de concert fiscal per a Catalunya i la nostra resposta, en coherència, ha de ser la mateixa”, ha exposat. Ha denunciat que el preacord ERC-PSC suposaria una “merma” als recursos de l’Estat i, per tant, un “límit a la solidaritat”.

Crit al cel d’Emiliano García-Page

Aquest dimarts i dimecres, van sortir en tromba contra el preacord PSC-ERC els dos de sempre: els socialistes Emiliano García-Page i Javier Lambán. El president castellanomanxec va oferir fins i tot una declaració institucional d’urgència, en la qual no va anunciar res, però sí que va disparar a tort i a dret contra tothom. Va titllar “d’obscè” el principi d’entesa al qual han arribat les dues formacions, i va instar la militància del PSOE a “no tolerar” un pacte que atorgui un sistema de finançament singular per a Catalunya. "L'independentisme es va crear per trencar Espanya i compleixen la seva funció, però el PSOE es va fundar per lluitar contra la desigualtat", va queixar-se en la seva compareixença.

Javier Lambán, que va perdre el tron aragonès en les passades eleccions autonòmiques però s’ha mantingut en el podi dels crítics a Sánchez, va titllar l'acord “d’inadmissible” aquest dimarts i el va considerar "un trencament brutal de la igualtat entre tots els espanyols". També el líder del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, va assegurar que no "tolerarà ni defensarà un sistema singular que perjudiqui els interessos" de la seva comunitat. "No podem cosir la unitat territorial d'aquest país per un costat, descosint-la per l'altre", va opinar.

Per la seva banda, l'andalús Juan Espadas, que és també líder del PSOE al Senat, va advertir que no permetrà "ni greuges ni privilegis" que perjudiquin Andalusia i va reclamar que en aquest nou escenari, la seva comunitat tingui "les mateixes condicions que pugui tenir Catalunya". Més moderat va ser el secretari general del PSOE madrileny, Juan Lobato, que va limitar-se a dir que el preacord “no és ideal”.

Felipe González se suma als atacs a Sánchez

En la llista de crítics a aquest pacte no podia faltar tampoc l’expresident espanyol Felipe González, que aquest dimecres va pronunciar-se en contra del preacord. Va admetre que se sent "molt a prop" de la posició que sostenen dirigents com Emiliano García Page o Javier Lambán. L’excap de l’executiu espanyol és un dels grans crítics de Pedro Sánchez; tot el contrari que José Luis Rodríguez Zapatero, un escuder de l’actual líder del PSOE.

Miguel Ángel Revilla del PRC, un altre crític

També s’ha sumat a les crítiques a aquest pacte el líder del Partit Regionalista de Cantàbria i expresident d’aquesta comunitat autònoma, Miguel Ángel Revilla, que ha criticat el “concert econòmic” preacordat entre ERC i PSC que “trenca el sistema de règim comú dels espanyols”, a banda de, en opinió seva, “vulnerar” la Constitució. Ha criticat que els socialistes hagin acordat “volar pels aires” la solidaritat entre comunitats autònomes, cosa que ha titllat de “gravetat increïble”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!