Deu formacions del Congrés dels Diputats han registrat aquest dimecres una proposició de reforma del reglament de la cambra per tal que es pugui intervenir i presentar documents en català, gallec i basc. Els partits que s'han sumat a aquesta iniciativa són ERC, Junts, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, Unidas Podemos, Más País, Compromís i BNG. Tots plegats proposen que el Congrés adopti un sistema de traducció similar al que ja està en marxa al Senat. La proposta de reforma arriba poc més d'una setmana després que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, retirés la paraula al diputat de la CUP Albert Botran per fer la seva intervenció en català.
Entre els motius que exposen per justificar la seva demanda hi ha el fet que la Constitució proclama la voluntat de protegir les llengües de "tots els espanyols i pobles d'Espanya" i que aquestes han de ser objecte "d'especial respecte i protecció". És per això, que les 10 formacions suggereixen modificar l'article 6 del reglament de la cambra perquè aquest passi a establir que "els diputats tindran dret d'intervenir a les sessions del ple del Congrés i de les comissions en qualsevol de les llengües oficials i reconegudes estatutàriament", a més del "dret a presentar els escrits i documents en qualsevol d'aquestes llengües".
La proposta de modificació també inclou que s'estableixi que els serveis del Congrés "procediran a la traducció al castellà dels escrits amb entrada al Registre en qualsevol de les llengües oficials i reconegudes estatutàriament". A més, aquest escrits que es publiquin posteriorment al Bolletí Oficial de l'Estat (BOE) ho faran com a mínim en la llengua de presentació i en castellà".
L'experiència de Botran
El dimarts de la setmana passada, el diputat de la CUP Albert Botran va parlar en català en la seva breu intervenció al Congrés, un fet que li va comportar la retirada de la paraula per part de la presidenta de la Cambra Meritxell Batet. Botran va respondre amb ironia: "A ningú se li va obligar mai a parlar en castellà". En la línia anaven les declaracions del diputat que va fer en català i per les quals Batet va decidir retirar-li la paraula. "Ara que es torna a parlar de Juan Carlos I El Regatista, recordaré les seves paraules: mai no va ser una llengua d'imposició sinó de trobada. Mentida!", va exclamar Botran. La presidenta va demanar-li que canvis d'idioma, però l'independentista va continuar en català, justament denuncia la imposició del castellà, fins que Batet en va tenir prou.
Poc més d'una setmana després deu formacions del Congrés se sumen perquè escenes com aquestes no es tornin a repetir. Al seu Twitter el mateix Botran ha compartit la iniciativa i ha recordat: "Prop del 40% dels electes del Congrés som de països amb llengua pròpia com el català, el basc i el gallec. Més encara si afegim l’asturià i l’aragonès. El nacionalisme lingüístic espanyol amaga aquesta realitat."