La mobilització veïnal de Glasgow (Escòcia) que ha aconseguit aturar aquest dijous la detenció de dos homes per part del Servei d'Immigració del Regne Unit ja és tendència a les xarxes. Ara bé, en el vídeo es pot observar l'advocat Aamer Anwar pujat al furgó es trobaven els detinguts. Una acció que, segons l'eurodiputada Clara Ponsatí, pot ser penalitzada a Espanya amb entre 9 i 12 anys de presó.
Així ho ha expressat al seu perfil de Twitter. Ponsatí s'ha adreçat directament al que també és el seu advocat i ha escrit "benvolgut Aamer Anwar, el que vau fer ahir vosaltres i la gent de Glasgow és "sedició" a Espanya, els jutges el castiguen amb 9-12 anys de presó".
Els Jordis, condemnats a 9 anys de presó
Amb aquestes declaracions, Ponsatí fa referència a la condemna del llavors líder de l’ANC, Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnats a 9 anys de presó pels fets de l'1-O.
Ambdós presos van protagonitzar, el 20 de setembre de 2017, unes imatges similars a les de l'advocat: la desconvocatòria de la concentració damunt els cotxes de la Guàrdia Civil.
La resta de penes
Les penes per la resta de presos polítics, però, s'eleven fins als 13 anys. La pitjor part se la va endur el president d'ERC Oriol Junqueras, amb 13 anys, seguit pels consellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, amb 12 anys.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell va ser condemnada a 11 i mig i els consellers Joaquim Forn i Josep Rull a 10 anys i mig.
10 anys vivint a Escòcia
A Glasgow, centenars de persones han rodejat durant hores el dispositiu policial desplegat al barri de Pollokshields, al sud de la ciutat, i han bloquejat la carretera per impedir avançar les furgonetes on es trobaven els dos homes detinguts.
"Deixeu els nostres veïns tranquils, deixeu-los anar" o "policies fora del barri" han estat algunes de les consignes que els veïns han cridat a la policia, que finalment ha deixat sortir els dos homes de la furgoneta "amb l'objectiu de garantir la seguretat", segons han dit en un comunicat.
Els dos homes, Sumit Sehdev i Lakhvir Singh, són originaris de l'Índia i viuen a Escòcia des de fa 10 anys. En declaracions a 'ITV', Lakhvir Singh ha agraït la mobilització popular per evitar la seva detenció. "Estic molt feliç que el destí m'hagi portat a Gasgow", ha dit.