L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí va quedar en llibertat aquest dimarts a la nit, passats dos quarts d'onze, després d'haver estat detinguda pels Mossos d'Esquadra a la tarda a la plaça de la Catedral, tot just després d'haver tornat a Catalunya quan feia més de cinc anys que era a l'exili. Ponsatí ha quedat en llibertat després d'haver rebut una citació davant el Tribunal Suprem el pròxim 24 d'abril. Ponsatí va ser consellera d’Educació en el Govern de Carles Puigdemont, càrrec que va mantenir fins a la seva destitució després del referèndum de l’1-O. El seu paper va ser clau a l’hora de posar els centres escolars a disposició de l’operatiu perquè el referèndum es pogués celebrar. La repressió que es va desencadenar després de l’1-O per part de l’estat espanyol va obligar Ponsatí a traslladar-se a l’exili al costat de Carles Puigdemont, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret. Després d’uns mesos residint a Brussel·les va anunciar que es traslladava al Regne Unit per recuperar la seva posició com a catedràtica a la Universitat de Saint Andrews. El 2019 va formar part de la llista de Junts al Parlament Europeu. En un primer moment, Ponsatí es va quedar fora de l’Eurocambra, però la sortida del Regne Unit a causa del Brexit li va permetre obtenir un escó. Després de la reforma del Codi Penal, Ponsatí està acusada d’un delicte de desobediència, que no implicaria penes de presó. Seguim en directe a ElNacional.cat l'última hora del retorn de Clara Ponsatí.
- Els Mossos d'Esquadra detenen Clara Ponsatí
- Així ha estat la detenció de Clara Ponsatí a Barcelona | VÍDEO
- Perplexitat en la defensa de Clara Ponsatí: presenta un habeas corpus per detenció il·legal
- Marlaska assegura que l’Estat prendrà “les mesures oportunes” sobre Clara Ponsatí
- Carles Puigdemont exigeix que Roberta Metsola intervingui "avui mateix" per protegir Ponsatí
Fins aquí el directe d'Elnacional.cat sobre l'última hora de Clara Ponsatí, que aquest dimecres ha tornat a Brussel·les després que el dimarts fos detinguda a Barcelona. L'eurodiputada de Junts ha participat en el ple del Parlament Europeu, on ha retret a la presidenta Roberta Metsola el silenci davant la seva detenció. Per la seva part, la presidenta de l'Eurocambra ha anunciat que la petició de protecció de la immunitat feta per Ponsatí ha estat derivada al comitè d'Afers Jurídics.
Per la seva part, la presidenta del Parlament Europeu ha anunciat que deriva el cas al comitè d'Afers Jurídics, presidit per l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Váz.
"Metsola va ser informada immediatament de la detenció i vam demanar que actués per defensar la immunitat. Ara per ara, no ho ha fet. És una situació molt lamentable que deixa el Parlament Europeu en molt mal lloc", ha afirmat l'eurodiputada durant la seva intervenció.
Quan ha començat el ple ordinari, ha demanat la paraula per denunciar la seva detenció ahir a Barcelona i per retreure a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, la seva inacció.
Aquest dimarts, l'eurodiputada ha viatjat fins a Brussel·les per assistir al ple del Parlament Europeu. Abans de l'inici de la sessió, s'ha referit a la citació de Llarena i ha afirmat que "hi ha un jutge a Madrid que té moltes ganes" de parlar amb ella, però ha remarcat que ella no té "especials ganes de parlar amb cap jutge".
Després d'hores a la Ciutat de la Justícia, Ponsatí va quedar en llibertat, encara que ha estat citada a declarar el pròxim 24 d’abril davant del Tribunal Suprem.
De fet, la consellera a l'exili Clara Ponsatí és la primera eurodiputada que ha estat detinguda amb la immunitat plenament vigent, segons ha remarcat l'anterior portaveu de la presidència de l'Eurocambra, Roberto Cuillo.
Un cop acabada la roda de premsa, l'eurodiputada de Junts va sortir al carrer, acompanyada del seu advocat, Gonzalo Boye, així com periodistes i simpatitzants. Quan estava a la plaça de la catedral, però, un agent dels Mossos la va detenir.
En la roda de premsa del dimarts, Ponsatí va posar sobre la taula una motxilla blava amb la qual va tornar de Brussel·les, la mateixa que, segons va explicar, va utilitzar per marxar l'octubre del 2017.
L'eurodiputada de Junts va arribar a l’Estat espanyol travessant la frontera en cotxe per Perpinyà i, sense intenció de dirigir-se a Madrid, va fer una roda de premsa des del Col·legi de Periodistes de Barcelona. "Fa cinc anys i cinc mesos exactes que vaig marxar a l'exili. Vaig dir-me a mi mateixa que no permetria que l'Estat m'atrapés sense plantar cara", va explicar davant els mitjans de comunicació.
Clara Ponsatí va retornar a Barcelona aquest dimarts després de més de cinc anys a l’exili. La seva tornada va ser organitzada en secret i, cap a les quatre de la tarda, va aparèixer a la capital catalana, des d'on va fer una roda de premsa.
Boye també ha explicat que la decisió de Ponsatí de tornar es va prendre fa unes setmanes i que la data es va acordar tenint en compte les agendes de tots dos. A més, ha avançat que el president Puigdemont tornarà a Catalunya abans que s'acabi aquest 2023.
L'advocat de Clara Ponsatí, Gonzalo Boye ha explicat aquest dimecres en declaracions a RAC1 que els Mossos "entenien que estaven detenint una persona amb immunitat, però estaven complint ordres".
Els cupaires veuen amb preocupació com la policia catalana vulnera de forma sistemàtica els drets dels ciutadans de Catalunya que "assumeix les decisions de tribunals que vulneren els drets fonamentals".
El diputat de la CUP Xavi Pellicer ha criticat que les explicacions del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès, van ser "clarament insuficients". Per aquest motiu, el grup anticapitalista ha registrat un seguit de preguntes dirigides al Departament d'Interior per esclarir qui va ordenar la detenció, sota quina empara i si el departament estava informat sobre el procediment i si ho feia sota ordres judicials.
La CUP ha denunciat que la detenció de Clara Ponsatí va ser una "operació mediàtica" i ha criticat que "el Govern català no pot col·laborar de cap manera amb una aplicació del dret espanyol que consisteix a vulnerar drets i esclafar drets fonamentals".
En la història del Parlament Europeu sí que consta que s'han detingut diputats, però sempre sol·licitant abans la retirada de la immunitat, o en casos de delicte flagrant, com va passar en el recent cas del Qatargate.
El diari alemany Telepolis s'ha fet ressò de les paraules de Cuillo i ha acusat Espanya de "desafiar una sentència del Tribunal de Justícia de la UE". "L'eurodiputada va mostrar a la policia la seva identificació parlamentària i va fer al·lusió, sense èxit, a la seva immunitat, protegida en tota democràcia", assenyala.
La de Ponsatí ha estat una detenció sense precedents. Es tracta del primer cop que un membre del Parlament Europeu amb la immunitat plenament vigent ha estat detingut, segons ha remarcat l'anterior portaveu de la presidència de l'Eurocambra, Roberto Cuillo.