Clara Ponsatí ha retornat aquest dimarts a Catalunya creuant en cotxe la frontera des de Perpinyà. En el seu retorn ha ofert una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya, la seva primera aparició pública, on ha presentat una pàgina web creada per recollir i denunciar vulneracions de l'estat de dret a l'estat espanyol, anomenada www.estatdedret.cat. La pàgina permet cercar per ordre cronològic totes les vulneracions que han estat recollides, i s'ha ideat com una gran base de dades de fàcil accés. Per altra banda, aquest portal també permet realitzar denúncies a través del correu electrònic. La pàgina es defineix així: “Espanya contra Catalunya: inventari d’una persecució nacional a la Unió Europea”, i vol ser un arxiu amb més d’un miler d’entrades des de l’any 2003 que recopila els casos judicials contra catalans.
🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
Cronologia completa des de l'any 2003
Si accedim a l'apartat "Cronologia Completa" de la pàgina, ens trobem un recull cronològic des de l'any 2003. El primer que trobem es tracta, concretament, de la promesa del llavors aspirant president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, de donar suport a l'estaut d'autonomia de Catalunya. Una promesa que va fer en plena campanya de les eleccions catalanes. Això ho va dir, com es pot veure al web, el 13 de novembre de 2003. Després d'aquesta entrada hi ha un seguit de més d'un miler d'entrades que representen moments rellevants pel que fa a Catalunya i la repressió i vulneració de drets de l'estat espanyol. La darrera entrada que hi ha al web és del 31 de gener de 2023. Aquesta entrada fa referència a quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va resoldre les qüestions prejudicials formulades pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena el passat es de gener.
Cercar vulneracions segons el dret vulnerat o el període
A la pàgina es poden cercar vulneracions de drets documentades i organitzades en diferents categories. Per una banda, es poden cercar vulneracions segons dret que s'ha vulnerat. Es pot escollir entre: Dret a la representació política, Dret a un judici just, Drets d’expressió i manifestació, Euroordres, Junta Electoral Central, Llengua catalana, Lliure debat parlamentari, Neutralitat de la Fiscalia, Politització de la justícia, Règim penitenciari, Tribunal Constitucional polititzat, Tribunal de Comptes, Vetos judicials a electes i Vulneració de l’autonomia.
Per altra banda, també es pot cercar entre la multitud de vulneracions de drets recollides segons el període quan s'han produït. Aquesta divisió engloba: 2003 – 2008: Reforma de l’Estatut, 2009 – 2011: Consultes populars, 2012 – 2014: Consulta del 9-N, 2014 – 2015: Eleccions plebiscitàries, 2016 – 2017: Referèndum d’Independència, 2017 – 2019: 155 i repressió, 2020 – Actualitat: Estancament de l’independentisme.
De "material de treball" a base de dades sobre la repressió
Segons s'explica en la descripció de la pàgina web, l'equip de Clara Ponsatí al Parlament Europeu ha elaborat aquest índex de la repressió que va començar com "una cronologia esquemàtica dels casos oberts contra activistes i polítics catalans", però ha acabat sent un arxiu de casos judicials i vulneracions de drets "després de més de dos anys de treball". L'objectiu d'aquesta base de dades era inicialment "proporcionar informació de qualitat" per als informes de vulneració de l'estat de dret de la Unió Europea. Hi ha també una versió en anglès perquè sigui accessible per a tothom i, segons s'explica al web, perquè es pugui "comprendre l'obsessió d'Espanya per reprimir judicialment els drets dels catalans".
El retorn per sorpresa de Ponsatí després de 5 anys a l'exili
Retorn per sorpresa després de cinc anys d'exili. L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat avui a Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat, posant així fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.