L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha demanat la paraula en iniciar-se el ple ordinari del Parlament Europeu per denunciar la seva detenció ahir a Barcelona i retreure a la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, la seva falta de resposta, que ha titllat de "fracàs", davant d'aquesta situació. La intervenció de Ponsatí ha provocat una picabaralla a l'hemicicle, en la qual han intervingut també la popular Dolors Montserrat, Jordi Cañas de Cs i la republicana Diana Riba. Eren presents a la primera fila del ple la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel.

Ponsatí ha comparegut a la cambra europea l'endemà de tornar per primer cop a Barcelona, on va ser detinguda mentre es dirigia a un acte organitzat a l'oficina d'europarlamentaris de Junts. L'eurodiputada va ser conduïda davant del jutge de guàrdia per tal que després de quatre hores li fos comunicada la seva obligació de comparèixer al Tribunal Suprem davant del jutge instructor del cas contra els líders del procés, Pablo Llarena. Arran d'aquesta situació, va demanar a la presidenta de la cambra que protegís la seva immunitat. De fet, Metsola, abans d'obrir el torn als diputats ha anunciat que ha enviat la petició de Ponsatí a la Comissió d'Afers Jurídics (JURI).

En prendre la paraula, Ponsatí ha acusat Metsola de "fracàs" per incomplir amb la seva obligació de protegir la immunitat dels eurodiputats tot i la seva petició. "No vaig rebre resposta i, pel que jo sé, no ha fet res al respecte, tret de passar el cas burocràticament a la comissió JURI", ha retret. S'ha preguntat si aquesta falta de compliment de la defensa de la immunitat, després d'una detenció "il·legal" d'un membre del Parlament —cosa que mai havia passat abans— és una política de la presidència o l'actitud que mereixen els catalans. Metsola ha aconsellat Ponsatí que revisés exactament el seu anunci sobre l'enviament de la seva petició a la comissió JURI. 

Ja està bé de teatre secessionista

Tot seguit, ha estat la popular Dolors Montserrat qui ha intervingut, en un to molt contundent, per retreure a Ponsatí que el Parlament Europeu no és com el català, "on fan el que els dona la gana". Ha advertit que a Brussel·les "tothom sap que són pròfugs de la justícia". "Ja està bé de tant teatre secessionista, del numeret electoral ahir a Barcelona, de manipular la veritat. Aquí l'única cosa que ha canviat és que Sánchez ha pactat amb vostès per por a perdre el poder, rebaixant el Codi Penal", ha exclamat, dirigint-se directament als escons socialistes als qui ha advertit que "la dignitat d'un país no es ven mai, ni per un grapat de vots".

 

En tercer lloc, ha intervingut Jordi Cañas de Ciutadans, que ha aplaudit la resposta de Metsola davant la petició d'empara de Ponsatí i l'ha emplaçat a no permetre a la cambra aquesta mena de situacions, amb un debat polític que, segons ell, va en contra dels principis que defensa, d'unió i acord. "Crec que aquest no és l'espai, vostè ho ha conduït com calia on correspon, a la comissió corresponent. I voldríem que no s'usés aquesta cambra per fer un xou polític", ha denunciat advertint que degrada la institució. "Això és exactament el que penso jo també", ha respost Metsola al diputat taronja.

 

Des d'ERC, Diana Riba ha invocat l'article 8 del reglament intern del Parlament Europeu, on s'assenyala la resposta que ha de tenir la cambra en cas de detenció d'un dels seus membres. "És inaudit que un jutge demani la detenció per un delicte que ni tan sols implica privació de llibertat, com és la desobediència. I després se la detingui durant hores tot i tenir tots els seus drets polítics intactes. Exigim a la presidència d'aquesta cambra que defensi la immunitat de Ponsatí i exigeixi a la justícia espanyola que d'una vegada per totes acati la legalitat europea i abandoni el Brexit judicial en què s'ha instal·lat", ha reblat Riba.

 

Ponsatí ha insistit en les seves acusacions en el marc del debat posterior, de balanç del darrer Consell d'Europa, durant el qual, després de denunciar que havia estat detinguda violant la seva immunitat com a membre de l'Eurocambra, ha retret que ni el Consell, ni la Comissió, ni la presidenta del Parlament "ni tan sols es van dignar fer-ne cap comentari i, molt menys, demanar-ne la posada en llibertat".