Retorn per sorpresa després de cinc anys d'exili. L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat avui a Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.catposant així fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.

🔴 Clara Ponsatí torna de l'exili a Catalunya, DIRECTE | Última hora i declaracions
 

Els darrers mesos ja havien tornat des de l'exili la consellera Meritxell Serret -precisament aquest dimecres està previst el judici contra ella al TSJC- i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer tant l'una com l'altra presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí s'ha limitat a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. En el seu cas s'afegeix, a més, la condició d'eurodiputada que en teoria li hauria de permetre moure's lliurement per Europa. 

 

Delicte de desobediència

El passat 12 de gener, amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, el jutge instructor del cas contra els polítics independentistes, Pablo Llarena, va dictar una nova resolució en què fixava el processament de Ponsatí només per un delicte de desobediència. A diferència de Carles Puigdemont, Lluís Puig i Toni Comín, que estan processats també per malversació, el delicte del desobediència no està castigat amb presó, sinó inhabilitació de càrrec públic, per la qual cosa l'instructor no pot ordenar la detenció internacional ni nacional de la consellera. Per aquesta raó, en la resolució el jutge ordena la seva detenció "només a efectes de prendre'ls declaració".

Quatre dies després que Llarena dictés la interlocutòria, l'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, va presentar un escrit de reforma en què reclamava al jutge instructor que retiri l'ordre de detenció contra Ponsatí a l'Estat espanyol encara que només sigui per prendre-li declaració, i que informi al Parlament Europeu que desisteix del suplicatori. En l'escrit, Boye argumentava que “ni tan sols se l’ha citat” formalment perquè es presenti al jutjat per prendre-li declaració, ni s'ha intentat una mesura “menys onerosa” contra ella.

Immunitat

En el cas de Ponsatí, a més, s'afegeix els dubtes plantejats sobre l'abast de la immunitat amb què compten tant ella com Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats. Les defenses dels polítics exiliats esperen conèixer en breu la decisió del Tribunal General de la UE al respecte. Mentre no es pronuncia el Tribunal General, el TJUE va acordar el maig del 2022 suspendre cautelarment els efectes del suplicatori aprovat al Parlament Europeu i retornar als eurodiputats de Junts la seva immunitat davant del risc que fossin detinguts. De fet, uns mesos abans, el setembre del 2021, Puigdemont ja havia estat detingut a l'Alguer.

Vídeo: ACN