El jutge del cas Koldo va donar aquest dijous el primer pas perquè el Tribunal Suprem imputi l'exministre José Luis Ábalos pel cas Koldo. El magistrat Ismael Morena ha rebut un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, sobre els avenços en la investigació que incriminen Ábalos en les activitats de la trama encapçalada per Koldo García. En ser diputat, Ábalos és aforat, i per tant només el Suprem el pot investigar, un cop rebi una exposició raonada de l'Audiència Nacional amb els inicis de delicte acumulats contra ell. En aquest sentit, el jutge Moreno ha demanat que, a través de l'Audiència Nacional, se sol·liciti al Congrés dels Diputats que "expedeixi certificació acreditativa, si és el cas, de la condició de diputat" d'Ábalos. Mentre que l'informe apunta que Ábalos "tenia un paper rellevant i de responsabilitat en la seva relació directa amb Koldo, Aldama i l'organització criminal dinamitzada per aquest últim" i que l'acosta a una possible imputació, l'exministre insisteix que no pertanyia a cap trama. L'informe assenyala que l'exnúmero 2 de Pedro Sánchez liderava les operacions, perquè les converses entre Víctor de Aldama —aconseguidor de la trama— i Koldo García es referien a ell com "el cap" de forma habitual. 

L'informe assenyala directament la implicació de l'exsecretari d'organització del PSOE i indica que "és necessari aprofundir en la investigació de l'aforat". La UCO indica que "l'enumeració lògica d'indicis exposats fins a aquest moment ofereix una aproximació als fets en la qual Ábalos adquireix un paper rellevant i de responsabilitat en la seva relació directa amb Koldo Aldama i l'organització criminal dinamitzada per aquest últim". "Per aprofundir en els mateixos s'hauria d'investigar quina relació tindria l'exministre amb la referida organització criminal i els fets investigats, per a això es requeriria iniciar una recerca sobre aquesta persona actualment aforada", afegeix.

Les claus de l'informe de l'UCO

La recerca de la Guàrdia Civil se centra en els vincles que van teixir Víctor de Aldama, Koldo García i José Luis Ábalos. “L'inici de la relació personal entre tots tres es pot datar en l'estiu de 2018”, sentència. Una de les primeres qüestions que planteja l'informe és que Ábalos va rebre una sèrie de contraprestacions per atorgar el contracte de les mascaretes a Víctor de Aldama, que aquest dijous va entrar a presó per un altre cas de presumpte frau. Entre elles, l'ús d'un xalet situat a La Línea de la Concepción, a Cadis, que està valorat en 600.000, que haurien pagat de Aldama i un soci, i la selecció del qual la va fer el mateix Koldo García, amb els requisits que li demanava Ábalos, fins i tot triant els mobles. A més, segons l'informe, l'aconseguidor de la trama va pagar el lloguer de la que era la parella d'Ábalos, entre el 2009 i 2021, a través de diversos testaferros. El domicili està situat a la plaça Espanya de Madrid, i el preu mensual era de 2.700 euros, cosa que suposa un total de 82.000 euros. A més, també asseguren que tant Ábalos com Koldo García van recol·locar l'aleshores parella de l'exministre, Jéssica, en una empresa d'enginyeria que depenia del Ministeri de Transports. 

L'informe de la UCO també fa referència al rescat d'Air Europa per part del govern espanyol per un import de 435 milions d'euros i assenyala que Ábalos, Koldo i de Aldama van jugar un paper clau en el fet que aquesta ajuda arribés a l'aerolínia, ja que, segons va sortir a la llum, el CEO de l'empresa, Javier Hidalgo, va mantenir durant aquells dies converses amb de Aldama. Els investigadors asseguren que el mateix dia que Ábalos es va reunir amb l'aleshores ministra d'Economia, Nadia Calviño, per valorar la concessió, tant de Aldama com Hidalgo estaven al Ministeri per reunir-se després amb Ábalos. Dues trobades que assenyalen com a claus perquè Ábalos es posés en contacte amb Hidalgo per comunicar-li que "tot havia ajudat". Per la seva banda, Hidalgo ha negat aquestes reunions i, fins i tot, ha afirmat que no coneix l'exministre.  

Pedro Sánchez assenyalat per la UCO

L'informe també assenyala el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que assegura que va autoritzar la reunió privada de José Luis Ábalos amb Delcy Rodríguez, vicepresidenta de Veneçuela. El document recull una "captura de pantalla" d'un missatge en el qual informava al president del govern espanyol que la vicepresidenta veneçolana es volia reunir amb ell "discretament". D'acord amb aquest relat, Sánchez no va posar "objeccions" a la trobada d'Ábalos amb Rodríguez. En concret, el missatge d'Ábalos indicava "i per acabar de molestar-te, la vicepresidenta de VENEÇUELA ve en privat el dilluns i vol veure'm discretament com a continuació de la trobada que vaig tenir amb el ministre de comunicació (que és el seu germà). La gestió que acordem en favor de les empreses espanyoles ha permès que Duro Felguera hagi cobrat un important deute", comunica Ábalos al cap de l'Executiu, qui respon: "Bé".

Ábalos informa Koldo García del "permís" de Sánchez. "D'aquesta manera, s'aprecia com, a través de Ábalos, aquest va obtenir el beneplàcit del president del govern espanyol per a la visita de Delcy", assenyala l'informe. Els investigadors situen a de Aldama com a "interlocutor entre Espanya i Veneçuela". Els seus contactes, diuen, eren Ábalos —a qui es referia com a "cap"— i Delcy Rodríguez, i ell era el "canal de transmissió" entre tots dos. L'informe també fa referència a altres converses entre l'empresari i la vicepresidenta veneçolana sobre "assumptes de gran sensibilitat" com la "compravenda d'or veneçolà" i esmenta que en l'ordinador de l'empresari es va trobar un contracte de compravenda de desembre de 2019 en el qual el Fons de Desenvolupament Nacional de Veneçuela ofereix 104 barres d'or a BANCASA per 68,4 milions de dòlars.

La resignació d'Ábalos 

Aquest dijous després de conèixer que el jutge es dirigirà al Congrés per preguntar sobre la condició de diputat, Ábalos es va tornar a defensar "era d'esperar", va afirmar. Amb tot, insisteix que no forma part de cap trama. El que era secretari d'Organització del PSOE, ha dit no témer la seva imputació perquè "tot és possible" i, en tot cas, creu que, una vegada conegut l'informe complet, "podrà defensar-se millor que fins ara" sobre aquest assumpte. En declaracions als periodistes va insistir a negar que formi part de la trama: "No formo part de cap trama i el que és més important, no me n'he beneficiat econòmicament".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!