El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està posant tota la carn a la graella davant les imminents eleccions municipals i autonòmiques, que seran el preludi de les eleccions generals de finals d'any. Una de les qüestions més crítiques al país és la dificultat d'accés a l'habitatge, un tema que al llarg de la legislatura Sánchez no ha arribat a abordar, fins fa poques setmanes, quan va iniciar un reguitzell d'anuncis sobre la construcció d'habitatge públic. Aquest diumenge ha anunciat una nova mesura: l'executiu espanyol avalarà el 20 % de la hipoteca per al primer habitatge als joves de fins a 35 anys i famílies amb menors a càrrec. En concret, es tracta d'una línia d'avals ICO (Institut de Crèdit Oficial) destinada als individus amb uns ingressos anuals que no superin els 37.800 euros.

"Soc conscient que hi ha joves de menys de 35 anys que tenen dificultat quan van al banc per tenir l'entrada i poder hipotecar-se per comprar el seu habitatge", ha assenyalat Sánchez en un míting a Santa Cruz de Tenerife abans d'anunciar la línia d'avals que s'aprovarà el pròxim dimarts al Consell de Ministres. "Si durant l'emergència sanitària vam avalar a autònoms i les empreses, davant l'emergència habitacional avalarem els joves en la compra d'un habitatge", ha reivindicat Sánchez. Es tracta, doncs, d'una ajuda més del govern espanyol destinada al que ha batejat en els últims anys com "la classe mitjana treballadora".

37.800 euros és classe mitjana?

Però en aquest cas, hi ha alguna cosa que grinyola. L'economista Germà Bel s'ha afanyat a apuntar-ho: "el govern de PSOE i Unidas Podemos considera que un ingrés de 37.800 euros és classe mitjana". Una observació que ha compartit amb perplexitat a les xarxes socials. "Cosas veredes, amigo Sancho", ha expressat l'economista.

Segons dades de l'Agència Tributària, el salari mitjà a Espanya el 2021 va ser de 28.301 euros, una xifra llunyana dels 37.800 euros establerts per l'executiu espanyol. Tanmateix, la mitjana es veu afectada per la part més rica i no és representativa dels salaris de la gran majoria de la població. En aquest sentit, cal remarcar que un 67 % dels assalariats cobra menys que aquests 28.301 euros. Si ens situem en el llindar establert pel govern espanyol, segons aquestes dades, el 83 % dels assalariats tenen uns ingressos inferiors a 37.800 euros, de manera que la xifra està lluny de poder-se considerar dins la classe mitjana

Germa Bel Pedro Sanchez
Tuit de Germà Bel sobre l'última mesura de Pedro Sánchez