Una treballadora d'una floristeria de Barcelona es va negar a atendre una clienta perquè parlava en català. A més, tampoc no li va voler facilitar el full de reclamació per tal que pogués deixar constància d'aquesta vulneració dels drets lingüístics. Al llarg de la conversa, a la qual ha pogut tenir accés Plataforma per la Llengua, també hi va intervenir l'encarregat de la botiga, que defensava que la treballadora no tenia per què entendre la clienta si parlava català, i que havia de ser aquesta última qui havia de canviar de llengua: "Has d'entendre que, si no parla català, li pots parlar castellà".
La treballadora s'excusava que no entenia el català, tot i que, segons ella mateixa, feia cinc anys que residia a Catalunya, i que no la podia atendre si no li parlava en castellà. La clienta, tal com explica Plataforma per la Llengua, es remetia als seus drets i a la normativa vigent, que garanteix el dret de tots els consumidors de ser atesos en català en les seves relacions de consum. Els arguments de la clienta no van convèncer ni la treballadora ni l'encarregat, que, a més, va etzibar comentaris xenòfobs, com ara: "Ves al negoci aquest dels pakis i digues-li que et parli en català [...]. Ves i digues-li: 'escolta, parla'm català. O, si no parles català, dona'm el full de reclamació'". La clienta, com es pot sentir a l'àudio, va explicar que allà on va sempre parla en català i era la primera vegada que vivia una situació com aquesta: "És la primera vegada que em trobo amb una merda així".
L'encarregat no li facilita el full de reclamació
L'encarregat es va negar en tot moment a facilitar-li el full de reclamació i defensava que no es pot omplir un full de reclamació "únicament perquè una persona no parla català". La clienta va insistir que la llei empara el seu dret de ser atesa en català i que només demanava poder-se expressar en la seva llengua: "Ella creu que jo li estic dient que parli català. Jo no li he demanat en cap moment que parli català. Li he dit que, en un país bilingüe, m'ha d'entendre en tots dos idiomes". L'encarregat, davant els arguments de la clienta, va insistir que no li facilitaria el full de reclamació "perquè no estava fent una compra". Finalment, la clienta va haver de marxar de l'establiment sense poder comprar ni omplir el full de reclamació.
Segons recorda Plataforma per la Llengua, pel fet de no voler-li facilitar el full de reclamació, l'establiment va incomplir la normativa del Codi de consum, que especifica: "Totes les persones consumidores tenen el dret i el deure de formular i presentar denúncies als organismes administratius competents en matèria de consum. Mitjançant la denúncia, les persones consumidores posen en coneixement de l'administració competent en matèria de protecció de les persones consumidores una presumpta vulneració de la normativa en matèria de consum".