Poc a poc es van filtrant més dades sobre l'espionatge amb Pegasus a, com a mínim, 65 líders independentistes; aquest dijous El Confindencial assegura que el govern espanyol va autoritzar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) a intervenir el telèfon de 18 dirigents de Tsunami Democràtic. A l'ordre d'espionatge que va donar l'executiu espanyol hi havia el del seguiment a l'enginyer que ha liderat la investigació sobre l'espionatge, Elies Campo Cid, que, segons el govern espanyol, també hauria format part del disseny l'estructura tecnològica de Tsunami i per això el volia controlar. El resultat d'aquesta investigació, que segons les fonts que han filtrat la informació tenia l'autorització del Tribunal Suprem, es van transmetre a la Moncloa.
La confirmació de la investigació de membres de Tsunami Democràtic, que també ha comunicat El Español, arriba l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués l'espionatge a líders independentistes i uns dies abans que la directora del CNI, Paz Esteban, comparegui per informar del resultat de la investigació interna del servei d'intel·ligència. La titular de Defensa va acusar aquest dimecres l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar en resposta a la CUP Robles, que va criticar que "no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres". La titular de Defensa va argumentar que "no els ha vist mai defensar els principis bàsics de l'estat de dret".
L'enginyer Campo Cid, que va participar a la investigació de Citizen Lab, assegura que la majoria d'intervencions telefòniques es van fer entre el 2019 i 2020, moment àlgid de Tsunami Democràtic que va organitzar protestes contra la sentència com la multitudinària marxa fins a l'aeroport del Prat. Els citats digitals afirmen que la infecció dels telèfons estaria relacionada amb l'organització de mobilitzacions per part de Tsunami, ara bé, les fonts del centre d'intel·ligència consultades asseguren 18 intervencions i es desvinculen de la resta. De fet, no cal només basar-se en filtracions als mitjans, ja que l'hemeroteca recorda unes paraules del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska l'endemà de les manifestacions organitzades per Tsunami a l'aeroport: "Tenim uns serveis d'Intel·ligència i d'informació realment eficaços i no tingueu cap dubte que acabarem sabent qui hi ha darrera (de Tsunami)". "Hi ha investigacions", va dir públicament Marlaska.
Grande-Marlaska ha afirmado en @Desayunos_tve que "se está investigando quién está detrás de Tsunami Democràtic" https://t.co/shxa4otiiw pic.twitter.com/4Texqfosgw
— RTVE Noticias (@rtvenoticias) October 15, 2019
Per la seva banda, El Español afirma que a la comissió de secrets amb la directora del CNI hi haurà documentació sobre les presumptes relacions d'independentistes amb Rússia. El centre d'intel·ligència considera que aquestes relacions afecten a la seguretat de l'Estat. La ministra Robles ja acusava aquest dimecres els independentistes d'aquests contactes "amb un país que està envaint Ucrania".
Robles, deixada en evidència
L'autor de l'informe de The New Yorker que va destapar que més de 60 polítics, periodistes i professionals diversos catalans havien estat espiats amb el programa Pegasus, Ronan Farrow, ha deixat en ridícul la ministra de Defensa, Margarita Robles, després que aquesta ha menyspreat la revista dient que no la coneixia quan és la més important del món en el terreny cultural. Ronan Farrow, que és fill de Mia Farrow i Woody Allen, guanyador d'un Pulitzer i és considerat un referent del periodisme cultural nord-americà, ha ironitzat amb el menysteniment de Robles i li ha enllaçat el "qui som" de la seva publicació. "Hola, excel·lentíssima senyora Margarita Robles, ministra de Defensa, aquí té més informació sobre la revista The New Yorker", li ha publicat a la xarxa.
Aquest dimecres la ministra de Defensa qualificava d'"hipocresia" les denúncies públiques dels afectats per l'espionatge i sentenciava i instava els afectats a acudir als tribunals "si tenen dubtes". "Això és un estat de dret, són els jutges els que diuen si hi ha espionatge". Preguntada també per JxCat i el PNB, Robles mostrava "orgull" del CNI i reiterava que "tots els organismes" de l'estat espanyol "compleixen estrictament la legalitat" i estan "compromesos amb l'estat de dret des de fa moltíssim". Segons la titular de Defensa, molts dels que estan "donant lliçons hauran de callar" quan el CNI pugui aportar tota la informació a la comissió de secrets oficials del Congrés i afirmava que l'independentisme acusa "sense cap suport probatori".