L'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty era confident del CNI en el moment dels atemptats del 17 d'agost de 2017 i cobrava 500 euros mensuals. Aquesta informació la va fer pública el diari ABC aquest dimecres i, just l'endemà, el grup d'ERC al Congrés va registrar un escrit en què demana a la mesa de la comissió d'investigació del 17A que torni a citar l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán. Segons assegura aquest divendres el citat diari, la informació que subministrava l'imam era “anodina” (que no té interès o rellevància), i això va fer enfadar el CNI quan es va saber que els autors dels atemptats de la Rambla i Cambrils eren els seus deixebles.
El rotatiu revela que la Divisió d'Antiterrorisme va encarregar un informe intern per conèixer els detalls de la relació del CNI amb Abdelbaki es-Satty i, davant d'això, es va decidir enviar fora d'Espanya els dos agents que havien d'haver controlat l'imam que va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar.
Enviats a l'estranger
OR era l'enllaç directe del CNI amb l'imam, ell s'encarregava de visitar-lo, fer-li els pagaments, i analitzar la informació que aquest li traslladava; la represàlia del CNI va ser enviar-lo a Panamà. D'altra banda, el cap d'OR a l'oficina de Girona, de carrera militar, va ser enviat a l'Ambaixada d'Espanya a Colòmbia, a la ciutat de Bogotà. Fonts consultades pel citat diari, aquest “càstig” era per posar distància, ja que el cas era molt delicat i ningú volia que transcendís a l'opinió pública. Luis Garcia Terán era qui hi havia aleshores al capdavant de contraterrorisme de Girona i actualment és el subdirector general del CNI; és a dir, la mà dreta de l’actual directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Esperanza Casteleiro.
Les entrevistes amb l'imam
Un cop s'han revistat les entrevistes que va tenir OR amb es-Satty, s'ha vist que l'agent de contacte (o oficial de relació), no prestava massa interès en la seva font. “L'imam va ocultar les seves intencions, però és cert que, donat el seu passat radical, se l'hauria d'haver controlat més. Els atemptats van enxampar totalment per sorpresa el CNI”, asseguren fonts de la intel·ligència espanyola.
Per la seva banda, l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, va reconèixer en la seva compareixença en la comissió parlamentària que investiga els atemptats que agents del CNI van visitar es-Satty quan estava a la presó, amb la idea de captar-lo, però el van rebutjar “per la seva tendència a l'engany”. No se sap en quin moment es-Satty va acabar acceptant ser captat pel CNI, però va passar mentre es planejava l'atemptat a la Rambla i Cambrils.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!