Nous detalls sobre la relació entre el CNI i l'imam del 17-A. La primera intenció dels serveis secrets espanyols era col·locar Es Satty a Barcelona com a confident, però controlar-lo directament des del quarter general de Madrid, segons publica aquest dijous el diari Público. El responsable del CNI a Barcelona va negar-s'hi, a no ser que ho pogués controlar ell personalment.
Finalment, van haver-lo de situar en un lloc a la demarcació de Girona a partir d'on havia d'infiltrar-se en les xarxes del terrorisme islamista europees. Va ser llavors quan va sorgir el lloc vacant a l'oratori de Ripoll i el delegat del CNI a la zona de Girona (de molt menor rang que el de Barcelona) va acceptar cedir el control de l'operació. Per introduir-se a Ripoll, el va avalar davant la comunitat islàmica un destacat informant musulmà del CNI a Girona.
A continuació, es van fer desaparèixer els antecedents que el vinculaven amb el gihadisme islamista dels arxius policials per si la comunitat islàmica local sol·licitava una revisió dels seus antecedents. Per això, quan els Mossos van buscar informació sobre el seu passat a les bases de dades un any després, no hi apareixia res.
El CNI va amagar-ho tot als Mossos
La situació era greu. Mentre Es Satty actuava com a imam a Ripoll (predicant doctrina salafista per radicalitzar els joves de la població), també estava mantenint estretes relacions amb el gihadisme a Europa. El CNI ho sabia, però no es va advertir els Mossos en cap moment. Ni tan sols quan els joves feien recerques a través dels seus mòbils (en teoria, intervinguts) sobre possibles objectius on atemptar a Barcelona.
Per si encara quedaven dubtes, els vincles de l'imam amb l'atemptat s'acaben de confirmar amb detalls com aquest: quan es va confiscar el mòbil de Younes Abouyaaqoub, després d'abatre'l al Garraf, tenia nombroses trucades del mateix home que havia avalat Es Satty per accedir a la mesquita de Ripoll anys abans.