El govern espanyol de Pedro Sánchez té diferent fronts oberts: internacionals, des de Suïssa i la Gran Bretanya el caldo de cultiu ja comença a ser si polítics, advocats o empresaris d'allà també van ser espiats per Pegasus arran del CatalanGate. I ara interiors i, no només amb independentistes catalans i bascos, sinó amb el mateix Centre Nacional d'Intel·ligència, CNI. De res ha servit la defensa de la ministra Margarita Robles cap a aquesta institució.

El canvi en l'elecció dels integrants de la comissió de Secrets Oficials al Congrés dels Diputats ha provocat un gran malestar a la cúpula del CNI. Segons avança el diari The Objective, els nous noms es "veuen com una cessió al xantatge dels independentistes que permet l'entrada a formacions com Esquerra, Junts, la CUP o Bildu". I ho defineixen amb una metàfora molt directa: "Empassar-se això és molt difícil. Gairebé 20 anys immutable i ara es canvia ad hoc per un xantatge de l'independentisme. Quan els sentis aquí, no comptaràs quatre aspectes irrellevants, Bildu i els altres faran sang".

PSOE i PP, a la corda fluixa?

El bipartidisme, de retruc, també pot esclatar. Mentre a Europa, les darreres eleccions franceses han constatat la desaparició dels tradicionals partits d'esquerra i dreta amb un Macron que no es defineix i aposta per la social democràcia i una Le Pen que va cap a l'extrema dreta, el model es pot replicar a l'Estat si el desgast del PSOE amb el CatalanGate i el que ja arrossega el PP, no se superen. El citat diari també explica que "des del CNI s'adverteix del risc d'acabar amb dècades de consens entre els dos grans partits amb aquest pas fet per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet , per tranquil·litzar a instàncies del govern els socis parlamentaris assenyalats en el CatalanGate".

El CNI no s'ho vol "empassar"

L'entrada, ara, a la vegada de partits com Esquerra i Bildu marquen un precedent. Cal recordar que en la darrera legislatura de Mariano Rajoy ja es va bloquejar que Bildu entrés a la comissió de Secrets Oficials. Sí, en canvi, es va acceptar per la porta del darrere la d'Esquerra. La presidenta del Congrés ha rebaixat el requisit de suports al llistó de la majoria absoluta (176 diputats), i per només depèn del govern Sánchez i els seus aliats que puguin participar-hi.

Aquest malestar s'ha constatat quatre dies després de l'oferiment del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a que tots els grups parlamentaris s'incorporin a la Comissió de Secrets Oficials al Congrés perquè el CNI pugui explicar les seves actuacions al voltant de les suposades escoltes. Una actuació en paral·lel a la del Defensor del Poble. En qualsevol cas, sembla que els intents del PSOE no satisfan a ningú. 

Una proposta que tampoc satisfà a bascos i catalans

Aitor Esteban, portaveu del PNB, va subratllar ahir des del Congrés dels Diputats, la gravetat del que va passar i va retreure a la ministra Robles que parli de la indefensió del CNI, quan “qui està indefens és aquest parlament”. El portaveu basc va subratllar que la comissió de Despeses Reservades, “amb dues rondetes de preguntes”, no solucionarà res perquè “mai s'ha informat de cap secret en aquesta comissió”. Esteban planteja altres direccions: comissió de recerca, desclassificació dels papers que fan referència a l'escàndol i desbloqueig de la nova llei de Secrets Oficials, que ha de substituir l'actual, d'origen franquista, i que porta des del 2016 en tràmit parlamentari.