La diputada de Coalició Canària (CC) en el Congrés, Cristina Valido, ha admès que l'amnistia que negocien el PSOE i Sumar per als encausats en el procés a canvi del suport dels independentistes per investir Pedro Sánchez "afegeix dificultat" a la disposició del seu partit a negociar per donar suport a un nou govern de coalició encapçalat pel líder socialista. En declaracions al programa 'Parlament' d'RNE, Valido ha reafirmat el seu suport a la candidatura de Feijóo per a la Presidència del Govern després del compromís adquirit amb les necessitats i els "moltíssims" problemes de Canàries. I "nosaltres complirem, com entenc que ells complirien, de prosperar, perquè és el que hem signat", ha apuntat. Ara bé, ha afegit que, en cas que fracassi —com es preveu, per manca de suports— la investidura de Feijóo, el partit de centredreta canari no té inconvenient a parlar amb Sánchez, encara que recorda que com a condició prèvia exigeixen "transferir i pagar el que es deu" a l'Arxipèlag, entre altres uns fons extraordinaris inclosos en els Pressupostos, a més de complir, ha afirmat, amb l'agenda canària.

"Que Sánchez ens expliqui la veritat"

Valido avisa que el seu partit no dona suport a una hipotètica Llei d'Amnistia i que si aquesta acaba estant sobre la taula podria afegir "alguna dificultat" en una futura negociació perquè aquest, afirma, és un assumpte "de màxima importància". "Nosaltres, de moment, el que sabem és el que compten sobretot els partits independentistes, i estem a l'espera que si el senyor Sánchez vol parlar amb nosaltres, ens expliqui si és veritat i de quina manera i com pretén fer-ho", ha comentat. I en aquest cas, considera que Coalició Canària podria fer-se "un nou plantejament" sobre la investidura en el qual no sols pesi l'agenda canària, sinó el seu rebuig a aquest assumpte: "Després nosaltres prendrem la posició oportuna".

Ja aquesta setmana, el secretari general de CC i president del govern canari, Fernando Clavijo, ha afirmat que el seu partit està en contra d'una possible llei d'amnistia pel procés i ha instat al Govern en funcions de Pedro Sánchez a explicar quin és el seu full de ruta amb l'independentisme català. Així i tot, també ha apuntat que, quan falli aquesta investidura, "ja veurem què passa, s'obrirà un procés de negociació". 

Suport de CC a Feijóo

Alberto Núñez Feijóo encara aquest dimarts el debat d'investidura, al qual arriba després de més d'un mes com a candidat, un període en el qual ha fet equilibris i rectificat posicions, sense haver aconseguit sumar el suport suficient per a ser elegit president. El passat 22 d'agost, quan va ser proposat pel rei Felip VI com a candidat a la investidura, Feijóo sumava 172 suports, els 137 del PP, 33 escons de Vox i els dos diputats d'UPN i Coalició Canària. Més de trenta dies després manté els mateixos números. Coalició Canària manté el seu suport a Feijóo, però s'han mostrat oberts a negociar el seu suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez. Així i tot, han reiterat que la coalició amb Sumar o els pactes amb l'independentisme són línies vermelles per la formació canària dretana.