Coalició Canària ha obert la porta aquest dilluns de votar a favor d’una investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. El vot afirmatiu de la diputada Cristina Valido alteraria l’aritmètica del Congrés dels Diputats. Perquè, de cop, el PSOE ja no necessitaria el vot afirmatiu de Junts per Catalunya a la investidura del líder socialista. Un  canari i set abstencions independentistes (ja fossin els diputats catalans d’Esquerra Republicana o els juntaires) farien que Sánchez es mantingués a la Moncloa. Ara bé: caldria ser curós a l’hora de votar, i ningú no es podria equivocar, perquè els números estarien ajustats al màxim: 171 a 172.

Aquest dilluns, Cristina Valido, després d’haver-se reunit amb el rei espanyol a la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, ha traslladat que la seva formació no es troba ara mateix “ni en el no, ni en el  ni en l’abstenció”. Però ha obert la porta a donar el seu vot afirmatiu a Pedro Sánchez: “Ens agradaria veure que el PSOE vol un acord amb Coalició Canària i si accepta el que demanem”, ha assenyalat la diputada, a més de reiterar que a la seva formació li agradaria veure com es treballa en favor de “l’agenda canària”. “Nosaltres som aquí per respondre als problemes dels canaris”, ha assenyalat després d’insistir, també, que són contraris a l’amnistia i a un govern de coalició que inclogui “l’extrema esquerra” de Sumar.

En una roda de premsa posterior a aquesta trobada amb Felip VI, Valido ha insistit que la seva formació està completament en contra d’amnistiar independentistes, però no ho ha situat com una línia vermella de la mateixa manera que sí que ho ha fet UPN. El navarrès Javier Esparza ha traslladat al monarca que votaran en contra de la investidura de Sánchez (sí que van votar a favor de la de Feijóo) perquè el president socialista té "un acord" amb Bildu i està disposat a "cedir" al "xantatge" d'ERC i Junts per "concedir un amnistia i esborrar el delicte" de l'1-O. "Seria legitimar els que van atacar la democràcia espanyola i van donar un cop d'estat", ha afirmat.

El PSOE trasllada, paral·lelament, la confiança de poder comptar amb els vots de Coalició Canària a la investidura de Pedro Sánchez. Consideren que tot allò que els canaris van pactar amb els populars (també van votar a favor d’investir Feijóo) és també assumible pel PSOE. Tot plegat, comença a obrir-se un escenari no gens descabellat en el qual Ferraz només hagi de batallar l’abstenció de Junts, i no necessàriament el seu vot afirmatiu.

L'aritmètica al Congrés

El  de la diputada canària, sumat als del PSOE, Sumar, ERC, Bildu, PNB i BNG donaria un resultat de 172 vots afirmatius. I amb una abstenció dels set de Junts, els vots negatius del PP, Vox i UPN sumarien 171. Això investiria Sánchez en una segona votació. Tot això, però, té un risc per al partit canari: actualment governen a les illes amb el PP, fruit del resultat de les eleccions del 28-M. Caldria veure si els populars estripen el pacte si Coalició Canària acaba donant suport a una investidura de Pedro Sánchez.