Diego Pérez de los Cobos ha revelat el "pla B" que tenia per impedir el referèndum si els Mossos d'Esquadra no col·laboraven. Així ha batejat les càrregues indiscriminades de la Guàrdia Civil i el CNP. I les ha justificat perquè mai ―ha dit― va pensar que els Mossos d'Esquadra arribarien al "nivell d'inacció" que van aconseguir l'1-O.

Per Pérez de los Cobos hi ha tres factors clau que fan que els Mossos afavoreixen la celebració del referèndum: la manca de voluntat dels Mossos d'impedir el referèndum, el fet de no posar entre les cordes Carles Puigdemont i l'actitud de posar bastons a les rodes davant les ordres de la Fiscalia i el Tribunal Superior de Catalunya.

Segons ha explicat, s'especulava amb tres hipòtesis sobre l'actitud dels Mossos: una que contemplava la col·laboració, una altra la passivitat i la tercera l'obstruccionisme. "Vam pensar que es mourien entre la primera i la segona, però ens vam equivocar, es van moure entre la segona i la tercera", ha lamentat.

El tinent coronel ha dit, a preguntes del tinent fiscal Miguel Ángel Carballo, que el dispositiu era "insuficient, inadequat i ineficaç". Diego Pérez de los Cobos ha explicat que davant l'actitud "complaent" dels Mossos i en veure que els col·legis estaven funcionant amb normalitat van decidir activar els antiavalots dels cossos i forces de seguretat de l'estat espanyol.

 


En aquesta línia, ha censurat el pla dels Mossos per a l'1-O que, "més que pautes, contemplava pistes", perquè els convocants del referèndum "fessin el que havien de fer per tal d'evitar que es tanquessin els col·legis". "Unes pautes que es van comunicar als convocants i es van llançar als quatre vents", tot i el secret que dictava la instrucció de la Fiscalia per impedir la celebració del referèndum.

Mentre ningú sabia quan i com actuarien els 6.000 policies i guàrdies civils que van intervenir en aquesta jornada, "tothom va saber amb antelació" el que farien els Mossos. "Algú va procurar que se sabés", ha suggerit.

I és que, segons el coronel de la Guàrdia Civil, el dispositiu que va establir Trapero per a l'1-O va tenir diversos elements que van ser "ineficaços", "perversos" i "inapropiats", com els binomis enviats a cada punt de votació, l'activació d'un nombre d'efectius "insuficient" o un "sistema de generació de reforços laberíntic" o que no s'activessin les unitats antiavalots dels Mossos.

"Tots aquests criteris d'actuació i elements que aïlladament ja eren perversos per a la consecució de la finalitat d'impedir el referèndum, en el seu conjunt ho eren més. I encara moltíssim més si es filtren i es posen en coneixement públic per part dels convocants i dels que havien d'acudir a aquella activitat il·legal, que ja sabien l'escenari que es trobarien", ha denunciat.

La situació va empitjorar, segons Diego Pérez de los Cobos, quan Carles Puigdemont va demanar públicament a la ciutadania que protegissin els vots. Segons el tinent coronel, "el grau de resistència que les unitats es troben s'incrementa considerablement".

 


Segons De los Cobos, la prefectura dels Mossos de l'època, amb Trapero al capdavant, va llançar un "missatge d'equidistància" dies abans de l'1-O en sostenir que obeïen els mandats judicials i de fiscalia i que també complien amb les ordres de les seves autoritats governatives.