El Comitè Olímpic Espanyol (COE) intentarà refer ponts. Alejandro Blanco, president de l'òrgan, ha comparegut aquest dimecres a la tarda per explicar la seva versió sobre l'encallament i posterior ruptura de les negociacions per formalitzar una candidatura conjunta de Catalunya i l'Aragó per als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. En aquest context, el màxim responsable del COE ha anunciat un canvi respecte a la posició que va anunciar el dilluns, que consistia en el fet que el Comitè Olímpic Espanyol agafava la paella pel mànec i presentaria la seva pròpia proposta que es basaria en un "projecte tècnicament immillorable". Ara, Blanco s'inclina per allargar la mà de nou al govern d'Aragó i reprendre les negociacions la setmana vinent per intentar assolir un acord: "No podem renunciar a organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern. No ens podem permetre perdre posició ni prestigi davant el Comitè Olímpic Internacional. Reobriré les converses amb totes les parts que vulguin participar per intentar consensuar una candidatura olímpica pel 2030".
En el cas que aquest hipotètic pacte embarranqui de nou, el president del Comitè Olímpic Espanyol no ha volgut anticipar escenaris i s'ha limitat a indicar: "Veurem quina és la decisió". Sigui com sigui, no es descarta que pugui parlar directament amb els territoris aragonesos interessats a acollir el projecte olímpic si el govern liderat per Javier Lambán segueix bloquejant l'entesa: "Hi ha molt interès dels Pirineus per organitzar aquests Jocs, també a Barcelona i Saragossa, així que no deixaré de lluitar per aconseguir tenir una candidatura". Malgrat el pas, Alejandro Blanco admet que l'acord és "difícil", però "no impossible". Per això, ha volgut llançar un missatge molt clar a l'Aragó i al seu executiu: "En el moment decisiu, segur que la gent implicada pensarà que és molt important presentar la candidatura". El president del COE també ha volgut subratllar que compten amb el "clar suport" del govern espanyol per presentar el projecte i ha elogiat el paper de Catalunya: "El Govern de Pere Aragonès ha fet una aposta claríssima per fer els Jocs".
Les converses es reprendran des dels treballs que ja s'han fet: "Aquesta feina no es pot obviar, no es pot desfer i començar de zero perquè ja hi ha un projecte. A partir d'aquí, s'ha d'explorar si hi ha consens per fer modificacions. El 99% de la gent amb la qual parlo entén això. Sense diàleg, és impossible que surti la candidatura". Preguntat per la possibilitat que l'Aragó segueixi sense sumar-se a la proposta —que Blanco ha emfatitzat que estava avalada per totes les parts, inclosa la delegació aragonesa, de la comissió tècnica— i que això pugui implicar que hi hagi una candidatura en solitari de Catalunya, el responsable del Comitè Olímpic Espanyol ha precisat que no es planteja aquesta opció. "Hi ha territoris de l'Aragó que volen fer aquests Jocs, la candidatura conjunta és l'escenari més potent i no puc renunciar a aquest ideal. És cert que hi ha una desavinença amb una part, però veurem si el desenvolupament de les reunions ens poden portar a un acord final", ha reblat Blanco.
El COE dispara contra l'Aragó
Per explicar què havia portat al trencament de les negociacions pel projecte de candidatura conjunta Catalunya-Aragó, Alejandro Blanco ha recordat com es va gestar aquesta iniciativa olímpica. "A finals del 2010, vaig mantenir una reunió amb l'aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, qui em va plantejar organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern a Catalunya. Més endavant, vam seguir el projecte amb l'alcalde Xavier Trias. Quan Trias ja no és el batlle, el plantejament del Comitè Olímpic canvia i ja no es planteja per ciutats la candidatura, sinó per territoris. Comencem a parlar amb Catalunya, territori amb el qual vam arribar a tenir treballs molt avançats per fer aquestes Olimpíades, però són esborranys que mai vam arribar a enviar al Comitè Olímpic Internacional", ha explicat. El mandatari de l'esport olímpic espanyol detalla que "quan vam veure que el nom d'Espanya es perfilava per assumir els Jocs d'Hivern, prenem la decisió amb el president Pedro Sánchez de fer una candidatura més àmplia i, així, poder difondre la importància del Pirineu". És a partir d'aquí quan s'obre la porta a l'Aragó, fet que acaba portant a una carta del 8 de juny de 2021 que arriba al president del COI en què el COE manifesta la voluntat "d'iniciar converses per a una candidatura Catalunya-Aragó als Pirineus". La missiva l'avalaven els governs espanyol —Pedro Sánchez—, català —Pere Aragonès— i de l'Aragó —Javier Lambán—.
L'opció que s'adopta per dissenyar la candidatura és la que passa per la creació d'una comissió tècnica. "Pensava que era la més raonable, democràtica i participativa", ha destacat Alejandro Blanco. Aquest òrgan comptava amb quatre delegacions de tres representants cadascuna: una del Govern, una de l'executiu aragonès, una del COE i una altra del govern espanyol. El president del Comitè Olímpic Espanyol ha revelat que la comissió va mantenir sis reunions i que el primer que es va debatre va ser la distribució de la neu. "Va ser la delegació d'Aragó qui va proposar que es quedaven el fons i el biatló i Catalunya va manifestar que acollirien l'esquí. L'acord va ser ràpid", ha recordat Blanco. El punt que més va costar a la comissió tècnica va ser el gel, però després de sis reunions, el responsable del COE ha evidenciat que la proposta tècnica estava tancada i "validada per totes les parts". Aquesta contemplava que l'Aragó celebraria 54 proves amb un total de 2.138 esportistes, mentre que Catalunya es quedaria amb 42 disciplines i 2.608 participants. "Els tres governs estaven informats des del principi de com anaven les negociacions", ha puntualitzat Alejandro Blanco.
Després de les sis reunions, el president del COE veu que "no es pot avançar més" i convoca un representant polític de cada govern per debatre la proposta presentada per la comissió tècnica. "En aquest temps, rebo una carta de Javier Lambán en la qual manifesta que no està d'acord amb el repartiment perquè no hi hauria activitat a les tres valls del Pirineu aragonès, Cerler quedava al marge". Hi ha quatre reunions amb els representants polítics, explica Blanco, i en la primera no hi assisteix l'Aragó. En la darrera de les trobades, es posa al damunt de la taula, segons la versió del representant de l'esport olímpic estatal, que 5 proves que se celebraven a l'Aran anessin a Cerles, mentre que 5 proves de patinatge passarien de Saragossa a Barcelona. Tot i el canvi, es mantenien les 54 proves a l'Aragó i les altres 42, a Catalunya. Però no hi ha entesa. Alejandro Blanco ha concretat que "en veure que portem quatre reunions i que no es posen d'acord, veig que no hi ha cap possibilitat de seguir i que tot el que està passant perjudica seriosament la candidatura". De fet, explica que han hagut d'anul·lar dues vegades "la visita dels tècnics del COI perquè no podíem donar aquesta imatge de divisió". Mentrestant, el president del COE lamenta que "aquests tècnics ja han visitat les instal·lacions d'altres candidatures".
Picada de crostó a Lambán
En els darrers dies, el president d'Aragó, Javier Lambán, ha subratllat la seva "desconfiança" envers el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. Sobre aquestes manifestacions, Blanco ha dit que no volia "entrar en debat" al voltant d'aquests termes, que sí que ha considerat que no són "adequats". Alhora, ha aprofitat per etzibar a Lambán que ell segueix sent "el mateix": "Havia rebut elogis de Lambán, fins i tot quan la distribució ja estava feta. Fins ara, tothom es fiava de mi. La Generalitat i el govern espanyol es fien de mi. Sóc el mateix". Blanco ha emplaçat, això sí, a "deixar debats polítics estèrils a banda".
Qüestionat sobre possibles terminis, Alejandro Blanco reconeix que van "apurats", però que "no hi ha un termini fixe". Malgrat tot, ha assenyalat l'1 de juny com a data clau per poder traslladar a Thomas Bach, president del COI, la intenció d'Espanya de fer els Jocs. "Bach haurà de marxar de Madrid amb la certesa que seguim a la cursa", ha afirmat. Pel que fa a la repercussió que té la manca d'acord en la consulta prevista a Catalunya pels Jocs, Blanco sosté que aquesta votació "es mantindrà en les dates indicades" i confia que hi ha un "sentiment majoritari" per organitzar aquest projecte.
El Govern: "No acceptarem menys del que ja teníem"
La Generalitat s'ha pronunciat a través del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ha declarat a TV3 que, en aquesta nova fase de negociació, no acceptaran "menys" del que ja tenia Catalunya. "Esperarem a escoltar la proposta, veurem quina proposta es fa", ha admès Puigneró, tot indicant que Catalunya no cedirà més del que ja ha fet. Per la seva banda, el també responsable del Departament de Polítiques Digitals i Territori ha recordat que ja hi havia un acord, tal com ha explicat Alejandro Blanco en la seva roda de premsa d'aquest dimecres, en la qual ha traslladat que la comissió tècnica, amb representació dels tres governs i del COE, ja havia validat la darrera proposta.
Aragó acusa Blanco de dir "falsedats" i apel·la a Sánchez: "És un problema d'Estat"
La reacció del govern d'Aragó a les declaracions d'Alejandro Blanco ha estat gairebé immediata. El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, ha afirmat que el president del COE ha dit "falsedats" durant la seva compareixença, però no ha concretat quines. L'executiu de Javier Lambán creu que aquesta situació suposa "un problema d'Estat" i per això demanen directament a Pedro Sánchez que hi intervingui: "Cal reconduir la situació", indiquen. Sobre la possibilitat que el COE negociï directament amb els alcaldes i empresaris turístics si l'Aragó segueix bloquejant la negociació, Faci ha alertat que es tractaria d'una "deslleialtat greu" i que no deixaran que se'ls menyspreï. Des de l'Aragó, no amaguen que han "perdut la confiança en el COE" i asseveren que els ha sorprès que Blanco parli de "reprendre converses quan va ser ell qui va decidir unilateralment trencar les negociacions".
Stop JJOO: "La candidatura fa aigües"
La Plataforma Stop JJOO també s'ha manifestat sobre les declaracions d'Alejandro Blanco. L'entitat critica que el COE "s'entesti" en mantenir el projecte olímpic perquè s'ha constatat que la candidatura "fa aigües per tot arreu". Un dels portaveus de Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, ha tornat a instar el Govern a retirar aquesta candidatura. "La manca d'unitat en l'esfera política i la contestació social la faran caure", ha afirmat Lavaquiol que, en el cas que prosperi, tampoc creu que el Comitè Olímpic Internacional triï aquesta proposta. Altrament, des de Stop JJOO manifesten el seu enuig amb l'espot institucional sobre els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i expliquen que estudien portar-lo al Síndic i a Antifrau. L'entitat també lamenta que la gent anirà a les consultes del 24 de juliol "sense conèixer el projecte ni el pressupost ni tampoc tindran disponibles estudis d'impacte ambiental de l'esdeveniment". "El Govern hauria de deixar de fer costat a les elits econòmiques que volen acabar de convertir el Pirineu en un parc temàtic", ha subratllat Bernat Lavaquiol.