La casualitat ha volgut que només tres dies després dels greus incidents de dissabte que van acabar amb una furgoneta de la Guàrdia Urbana en flames amb un agent a dins que se'n va salvar pels pèls, hi hagués convocat el lliurament de les medalles al mèrit de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Un acte que cada any presideix l'alcaldessa de la ciutat, acompanyada del tinent d'alcaldia de Seguretat i l'intendent major del cos. Durant els seus discursos, tant Ada Colau com Albert Batlle han entrat de ple en la situació tensa que viuen els carrers de Barcelona arran de l'empresonament de Pablo Hasél

Segons confirmen fonts de l'Ajuntament a ElNacional.cat, el consistori està a l'espera que la fiscalia qualifiqui l'atac com a delicte per decidir si presenta denúncia contra els fets. Si s'acaba optant per fer el pas, Colau ja ha avançat que "l'Ajuntament estarà al seu costat [de l'agent que era dins del vehicle] i al costat de la Guàrdia Urbana ja sigui en l’àmbit judicial o en tot allò que faci falta". L'alcaldessa ha volgut "transmetre sense cap matís tot el suport" al cos, i ha tornat a condemnar l'atac. "Hi ha límits que no es poden traspassar. Les imatges que vam veure no s'han de repetir", ha sentenciat. 

 

Ella que ve de l'activisme, ha defensat el dret de manifestació, però ha advertit que "la llibertat d'expressió no justifica mai les actuacions violentes ni generar por a la ciutadania, menys en un moment que prou està patint la gent". Aprofitant que l'auditori comptava amb la presència de la cúpula policial municipal, Colau ha mostrat el seu suport al cos, en uns dies "especialment durs per la nostra Guàrdia Urbana". 

Al seu torn, Albert Batlle ha complementat el discurs de l'alcaldessa amb una menció específica per als serveis de neteja municipals, que "amb escombres i rasclets, quan encara fumejaven els contenidors, posaven en ordre la ciutat". 

Després de les intervencions polítiques ha pres la paraula l'intendent major, Pedro Velázquez, que ha agraït el suport institucional rebut aquests dies. 

Un record per Caminada

Entre els guardonats amb les medalles al mèrit de la Guàrdia Urbana, enguany destaquen els dos treballadors del consistori que van permetre que es detingués l'assaltant de David Caminada, membre de l'equip de comunicació de l'Ajuntament, que va ser assassinat al bell mig de la Plaça Sant Jaume. 

A la imatge principal, el moment de l'atac a la furgoneta de la Guàrdia Urbana, dissabte passat a Barcelona. / Pau de la Calle