L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha mostrat aquest dimecres "perplexitat" per la citació judicial per declarar com a investigada per suposades subvencions irregulars a diverses entitats i ha confiat que la querella quedarà "en res". En declaracions als mitjans, Colau ha explicat que formalment no ha rebut cap notificació del jutjat, però ha indicat que davant la notícia els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona ja s'han dirigit al jutjat per personar-se i mostrar voluntat de col·laborar. L'alcaldessa s'ha mostrat sorpresa perquè se la cita per uns fets que la fiscalia ja va arxivar fa mesos perquè no va observar irregularitats. En qualsevol cas, ha dit, espera que la querella s'arxivi i veu "fora de lloc" plantejar ara qualsevol cessament. 

 

L'alcaldessa està citada a declarar en qualitat d'investigada pels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de diners públics, tràfic d'influències i negociacions prohibides. Ho farà el pròxim 4 de març a les 10.30 hores davant del magistrat del jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona, segons consta en la interlocutòria d'admissió de querella consultada pel diari ABC després que una associació denunciés Colau per considerar que havia comès tots els delictes esmentats a l'hora de concedir subvencions i convenis de finançament a entitats afins als comuns.

Irregularitats en subvencions

L'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica ha considerat que l'alcaldessa va signar de manera arbitrària, discrecional i recurrentment, sense concurrència pública i sense justificar l'interès públic, una sèrie d'ajudes i acords econòmics amb l'únic objectiu de finançar els llocs de feina, les activitats i el funcionament de diverses entitats afins a Barcelona en Comú. Colau ha estat citada per suposades irregularitats en la concessió de subvencions, una investigació que la fiscalia ja va arxivar l'any passat després d'una primera denúncia d'una altra entitat. 

"Ja portem onze querelles arxivades i esperem que passi el mateix amb aquesta", ha afirmat Colau, que ha expressat "total tranquil·litat" davant la citació. De moment, ha afegit, l'única dada que té és que els fets pels quals se la cita es van arxivar per part del ministeri públic i ha defensat que a l'Ajuntament s'ha actuat correctament. 

El mes de juliol, la fiscalia va arxivar la investigació que va obrir a l'alcaldessa de Barcelona i als diputats del Congrés i exregidors Jaume Asens i Gerardo Pisarello, per subvencionar amb 3,4 milions d'euros entitats amb les quals van col·laborar abans de fer el salt a la política. En aquella ocasió, el ministeri públic va tancar la investigació, perquè no va trobar indicis de delicte en les subvencions atorgades per l'Ajuntament de Barcelona a entitats com l'Observatori DESC o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Dimissió 

L'oposició ha reclamat la dimissió de Colau com a alcaldessa de Barcelona. El grup municipal de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat aquest dimecres a l'alcaldessa que dimiteixi després que un jutjat l'hagi citat a declarar com a investigada per suposades subvencions irregulars. La presidenta de la formació, Luz Guilarte, considera que Colau no pot seguir representant als ciutadans i li demana que compleixi "el seu propi codi ètic" dimitint de tots els seus càrrecs. En aquest sentit, Guilarte també l'acusa d'atorgar "subvencions a entitats afins" al seu partit, els comuns, recordant que "moltes de les entitats beneficiades mantenen vincles amb la mateixa alcaldessa, amb Eloi Badia, Gerard Pisarello o Jaume Asens". 

 

Per la seva banda, el grup de Junts a l'Ajuntament també s'ha manifestat i ha avisat Colau que "vigilarà" la seva investigació, però sosté que ho farà sense passar cap "línia vermella". Junts li ha retret que, precisament, ella s'aprofités "vergonyosament i sense escrúpols" de les "falses acusacions" que es van fer al seu moment contra l'exalcalde Xavier Trias. "Exigim la màxima transparència i celeritat i la màxima col·laboració per part del govern municipal i la seva alcaldessa perquè no hi hagi cap ombra de dubte", ha afegit.