L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà de comptar a partir d'ara amb la participació de les entitats veïnals i comercials, els grups polítics i les institucions acadèmiques i tècniques a l'hora de definir l'espai públic de la superilla de l’Eixample, segons ha acordat la comissió d'Ecologia, Urbanisme de l'Ajuntament, a petició de Junts.
El portaveu del grup, Jordi Martí, que ha defensat la proposició que s'ha aprovat per unanimitat aquesta tarda, ha lamentat la "manca de diàleg" de l’executiu municipal, i ha exigit que el projecte garanteixi el bon funcionament de la ciutat, alhora que alertat que “la sobrecàrrega ideològica és incompatible amb fer un bon urbanisme”.
La proposició de Junts tenia el següent text: “La comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat insta el govern municipal a comptar amb la participació de les entitats veïnals i comercials afectades, els grups polítics municipals i les entitats i institucions acadèmiques i tècniques de reconegut prestigi de la ciutat, a l'hora de definir la configuració de l'espai públic dels eixos verds i les places que han de configurar la Superilla Barcelona, per tal d'assegurar que són del tot compatibles amb el normal funcionament de la ciutat i la mixtura d'usos que la caracteritza”.
Martí ha explicat que des que el govern municipal va fer pública la seva intenció de tirar endavant la Superilla Barcelona, amb una primera fase que afecta 4 carrers de l'Eixample, “s'han sentit moltes veus d'alarma, no sobre la idea ni els objectius que persegueix, sinó amb relació a l'impacte de les actuacions urbanístiques en els àmbits on s'ha d'actuar, també en carrers adjacents de l'Eixample, i més enllà del districte”.
“Des de Junts compartim la necessitat d'impulsar millores en la qualitat de vida de tothom, de millorar seguretat, augmentar el verd...; però alertem de la manca de previsió i la manca de diàleg i consens del govern”, ha insistit Martí, que ha destacat també la necessitat de disposar d'estudis previs per tirar endavant el projecte que suposa una despesa de 40 milions d'euros. “Ens preocupa aquesta manera de fer, sense diàleg, amb una sobrecàrrega ideològica”, ha exposat el portaveu del grup de Junts.
Segons Martí, “moltes veus han qüestionat el projecte de la Superilla, o almenys les bases en les quals se sustenta, i entitats de comerç alerten sobre la repercussió en el teixit comercial”. S’ha referit així a la darrera Audiència Pública de l'Eixample, on hi va haver intervencions de veïns expressant preocupacions, o veus com la de l'anterior regidora Itziar González, "que va titllar el projecte d'electoralista”, mentre l'arquitecta Benedetta Tagliabue, “va qüestionar la manera de fer les coses del govern, no només amb la Superilla, sinó també amb l'urbanisme tàctic...”.
El regidor de Junts ha fet especial menció a la denúncia i reclamació que han realitzat entitats de persones amb discapacitat davant la previsió de recuperar per a la Superilla el paviment central dels carrers a base de llambordes envoltades d’herba, “que fan impossible el trànsit per aquestes zones de persones en cadira de rodes”. Després de la denúncia, la tinent d’alcalde Janet Sanz ha exposat que a la Superilla “finalment no hi haurà llambordes”, en el que sembla una rectificació perquè el projecte guanyador del concurs duia el títol de “Caminar des del centre”.
"Demanem que el govern municipal faci els deures, parli amb la gent i elabori estudis i dictàmens sobre l'impacte que tindrà el projecte. Són aspectes que creiem importants”, ha dit Martí.
“Volem que es tingui en compte l'opinió de grups polítics municipals, i institucions i entitats acadèmiques i tècniques de reconegut prestigi de la ciutat. No volem imposar un model alternatiu. Compartim les bases, discrepem de les maneres”, ha finalitzat Martí, que ha agraït el suport de tots els grups a la iniciativa.