Xavier Domènech era conegut com l'"arquitecte dels comuns", però era molt més que això. Era l'element cohesionador, el que tractava d'apagar tots els focs d'una confluència complexa. Estava al capdavant de tot: era el president del grup parlamentari, el coordinador general de Catalunya en Comú, el secretari general de Podem i, també, el pont amb Podemos. Amb la seva renúncia a tot, l'espai dels comuns ha quedat completament orfe de lideratge.

Ara és l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha de gestionar tots els conflictes interns que fa temps que són oberts, i que la marxa de Domènech només ha evidenciat. Aquesta gestió ha de fer-la a menys d'un any de les eleccions municipals, on aspira a mantenir l'alcaldia de la capital amb uns rivals no li ho estan posant fàcil a les enquestes. 

​Per ara, per reconduir la situació de manera ràpida, l’alcaldessa ha triat tres noms. El primer és el de la diputada Jèssica Albiach, que com va avançar Nació Digital assumirà les regnes del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem. Els altres dos són dues persones molt properes, Susana Segovia i Marc Parés, a qui els ha encarregat la transició del partit de manera provisional, fins que s’esculli una nova coordinació.

Però la renúncia de l'arquitecte dels comuns posa de relleu un problema de fons que ve de lluny. "Hi ha un problema personal, però no només: el mateix Xavi admet que també hi ha un problema polític", constaten fonts coneixedores de la confluència.

Domènech, Alamany, Albiach ple Parlament Sergi Alcàzar

"Ha marxat Coscubiela, però no el coscubielisme"

Quan les coses van bé, els problemes estructurals són sempre més digeribles. Per això, després de guanyar en dues eleccions espanyoles a Catalunya el 2015 i el 2016, i d’arribar a l’Ajuntament de Barcelona, el projecte era il·lusionant. Les turbulències arriben quan es treuen mals resultats, com els del 21-D, als quals Domènech fa referència en el seu comunicat de renúncia. Llavors és quan van quedar al descobert les guerres internes.

"Una cosa és que hi hagi corrents, que és normal en els partits, però una altra de ben diferent és que tinguis gent diametralment oposada en qüestions importants", expliquen les fonts consultades. "Quan hi ha persones que diuen que l'1-O és important i altres que va ser un greu error, ja no hi ha corrents, sinó un xoc", afegeixen. Aquest xoc, analitzen, "s'ha anat fent cada cop més agre".

La marxa de Xavier Domènech deixa via lliure al sector més proper a ICV, que vol marcar distància amb l'independentisme.

Els sectors principals són dos. El primer se situa al voltant d’ICV i part de la direcció de BeC, que aposta per distanciar-se dels partits independentistes i acostar-se al PSOE de Pedro Sánchez. L’altre sector és el que encapçalen dirigents d’EUiA, com el diputat Joan Josep Nuet, i persones independents de la formació, com el mateix Domènech. Aposten per establir aliances amb partits sobiranistes com ERC. Per ara, sembla haver-se imposat el primer sobre el segon. Més encara després de la renúncia del cap de files.

"Hi ha un sector molt bel·ligerant, vinculat a Iniciativa, que és el que s'ha acabat imposant. La marxa del Xavi ho evidencia", asseguren les fonts consultades. "Coscubiela ha marxat, però no ho ha fet el coscubielisme", sintetitzen. 

Alguns dels dirigents del sector més pro-sobiranista ja han estat arraconats. És el cas d'Elisenda Alamany, de conegudes simpaties independentistes, que va ser exclosa de la candidatura per la coordinadora del partit després de les pressions del sector proper a ICV. Fins llavors havia estat la número dos de Domènech. El colideratge va acabar assumint-lo la mateixa Colau.

coscubiela parlament sergi alacazar

Perspectives

"Hi ha un espai polític que no està representat que és el qui haurien d'intentar representar, i això no passa per ser un PSC 2.0", analitzen les persones consultades. És l'espai que en un moment va intentar cohesionar Xavier Domènech, però que va fracassar. 

Ara són Susana Segovia i Marca Parés, dues persones de la màxima confiança d'Ada Colau, els encarregats de reconduir la situació d'un partit que es troba en plena guerra i amb les fractures al descobert. L'estratègia orgànica passa per repartir les diferents responsabilitats que fins ara assumia una sola, Xavier Domènech. La valenciana Jèssica Albiach ja va ser beneïda per l'alcaldessa en una entrevista a Catalunya Ràdio i tot apunta que s'acabarà fent amb les regnes del grup parlamentari. Catalunya en Comú i Podem encara han de debatre i resoldre les seves incògnites.

A més, el temps apreta: en poc més de vuit mesos hi ha eleccions municipals. Ada Colau i els comuns per extensió s'hi juguen mantenir la capital de Catalunya, el seu únic espai de poder.