L'alcaldessa en funcions i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, que aquest diumenge entomava la derrota i sortia a felicitar el republicà Ernest Maragall per la victòria, ha canviat amb el pas de les hores de to i d'estratègia. Aquest dilluns els comuns han decidit entrar al joc i fer valdre la seva posició.
Colau, empatada en regidors amb el republicà Ernest Maragall, qui tan sols l'ha superat per uns 5.000 vots, ha pres la iniciativa i ha optat aquest dilluns per obrir negociacions amb ERC i amb el PSC per fer una "majoria d'esquerres". D'aquesta manera ha tancat la porta a establir cap tipus de conversa amb JxCat, com havia proposat Maragall, i ha deixat un escenari més incert que abans.
Els republicans apostaven per un govern d'"ampli espectre" amb JxCat i els comuns i, de fet, Maragall ja havia assegurat que obriria converses amb tots dos partits "immediatament". De fet, el republicà ha arribat a proposar a Colau que l'acompanyés a veure el líder de JxCat a la ciutat, Quim Forn, a la presó de Soto del Real.
Una possibilitat que Colau s'ha encarregat de d'enterrar amb contundència només un minuts més tard. L'encara alcaldessa de la ciutat ho ha descartat perquè ha assegurat que amb JxCat "no compartim model de ciutat", i ha apostat per negociar només amb ERC i PSC.
Colau acusa Maragall de voler un pacte "independentista"
En una compareixença a la seu del partit, on només ha acceptat tres preguntes dels periodistes, Colau ha carregat contra Ernest Maragall per haver fet un lectura dels resultats, a parer seu, només en clau "independentista", i ha assegurat que es va sentir "decebuda" amb les seves paraules després de guanyar les eleccions. "Es va limitar a parlar en clau catalana, independentista i de judicialització, i no del projecte de ciutat", li ha retret.
En contra d'això, ha insistit que la ciutat ha demostrat que és "d'esquerres" i "progressista" i ha apostat per buscar una aliança en aquest àmbit, recordant que totes tres formacions sumen una majoria àmplia de 28 regidors. Les negociacions proposades per Colau, però, tampoc sembla que puguin arribar a bon port, ja que els socialistes es neguen a fer alcalde un independentista i Maragall tampoc contempla aquesta opció.
La situació, doncs, deixa un escenari de vetos mutus i pactes impossibles que podria aboca a Maragall a governar en solitari i a buscar pactes puntuals durant el mandat. Cal recordar que si no hi ha un govern alternatiu, el candidat més votat és escollit alcalde. El dubte ara és si hi ha un govern alternatiu possible.
L'unionisme pressiona per un govern alternatiu
De moment no sembla massa probable un pacte entre la resta de forces polítiques per desbancar Maragall, ja que obligaria als comuns a pactar -o almenys a acceptar els vots en una investidura del PSC i de també de Cs-, però part de l'unionisme ja ha començat a pressionar per fer-ho i evitar que un independentista pugui governar la ciutat.
De fet, les paraules de Colau d'aquesta tarda arriben després que diverses veus unionistes, entre les que hi ha el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, haguessin proposat un pacte amb els comuns i Ciutadans per desbancar Maragall i que hi hagi un alcalde independentista a la ciutat. Preguntada per aquesta possibilitat, Colau ha llençat pilotes fora i s'ha limitat a dir que "abans de parlar d'alcaldes i alcaldesses" primer s'ha de parlar de "polítiques" de ciutat.
Així, ha evitat aclarir si es planteja a presentar-se a una investidura com alcaldessa ni si acceptaria els vots de Ciutadans, però sí que ha tancat la porta a negociar amb ells. "Tanquem la porta a parlar amb Junts per Catalunya i amb Ciutadans-Valls", ha defensat. En qualsevol cas, però, ha avisat que qualsevol política de pactes passarà per la coordinadors i serà validada per les bases.
Pendents del PP
A més, per acabar d'embolicar la troca, cal tenir en compte que els resultats definitius, que se sabran a partir de dimecres, podrien fer variar les majories. El PP podria perdre els dos regidors que té actualment, ja que només els obté per una quarantena de vots, i aquests podrien passar al PSC i a ERC, o també a JxCat. De ser per ERC, els republicans i els comuns tindrien majoria absoluta.
Les hores i els dies diran si el moviment Colau és només una mesura de pressió en el marc de les negociacions amb els republicans, o si hi ha alguna cosa més. Sigui com sigui, queden vint dies de negociacions abans de la sessió d'investidura que serà el dia 15 de juny.