L'alcaldessa Ada Colau ha liderat retirar la Medalla d'Or de la Ciutat a Heribert Barrera concedida a títol pòstum. Barrera va ser una de les cares més reconegudes d'Esquerra durant els primers anys de la Transició i president del Parlament de Catalunya de l'any 1980 fins al 1984. També va ser diputat al Parlament, al Congrés i al Parlament Europeu i secretari general i president d'ERC.
Els comuns han considerat que Barrera no podia seguir mantenint el títol i l'han titllat de xenòfob. La proposta ha tirat endavant i s'ha aprovat en el ple amb 26 vots a favor i 15 en contra. Al partit de Colau li han donat suport el PSC, el PP, Ciutadans i BCN pel Canvi de Manuel Valls. I en contra hi han votat Esquerra i Junts per Catalunya.
Retiren la medalla a Barrera però no a l'emèrit
Dues decisions diferents en poc més de dos mesos per part dels comuns. Cal recordar que l'alcaldessa Ada Colau es va abstenir el passat mes d'agost de fer el mateix amb la medalla al rei emèrit Joan Carles I. El que va dir aleshores és que "la justificació de l'abstenció venia donada perquè no s'ha retirat el punt que reprovava el govern espanyol per la col·laboració necessària en la sortida de l'emèrit de l'Estat".
La resposta d'ERC
La regidora d'Esquerra Montse Benedí s'ha mostrat molt crítica en el ple amb la retirada de la Medalla a Barrera: "La seva trajectòria va estar marcada pels valors de la democràcia i republicans i el van convertir en un lluitador antifranquista, va formar part de la resistència exterior a Franco i quan va tornar al país es va integrar als moviments d'oposició interna". A més, també ha recordat que "en els darrers anys de la seva vida va fer unes desafortunades declaracions que Esquerra mai ha justificat ni ha compartit".
Benedí ha subratllat "la seva gran trajectòria cívica i professional" i que la Medalla es va concedir l'any 2012, a títol pòstum i tan sols amb els vots en contra del Partit Popular. També ha estat molt crítica amb Eva Parera, regidora de BCN pel Canvi, a qui ha acusat d'actuar "des del ressentiment" promovent retirar la Medalla.
Indignació de JxCat
La regidora i vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha lamentat la decisió: "Colau i Collboni no retiren la Medalla d’Or de Barcelona als col·laboradors dels GAL ni a l’emèrit corrupte, però cap problema per fer-ho a Heribert Barrera. Tot molt normal". Precisament, en una entrevista a TVE, Artadi ha assegurat aquest matí que alguns dels discursos de Barrera són condemnables, però en cap cas justificaria la retirada de la distinció.
Posteriorment, el president Quim Torra també ha escrit a Twitter: "Lamentable. El president Barrera va ser un lluitador incansable per la llibertat. Vergonya immensa per tots aquells que heu votat a favor de retirar-li la medalla d’or. La capital de Catalunya s’empetiteix avui, convertida en una capital provinciana i mesquina".
El motiu de la polèmica
El regidor de Ciutadania dels comuns, Marc Serra, ha considerat que se li ha de retirar perquè Barrera "mai va arribar a corregir expressions racistes i xenòfobes". Serra ha fet referència a les següents expressions que Barrera va pronunciar en el seu dia com: "A Amèrica els negres tenen un coeficient intel·lectual inferior als blancs, la immigració és la principal amenaça de Catalunya i ningú em convencerà que és millor una Rambla amb gent mestissa que una amb gent blanca".
Els comuns han lamentat que "Esquerra posi el partit per davant dels drets humans i l'antiracisme" i que en altres qüestions s'han entès prèviament. La resta de partits han seguit Colau. A tall d'exemple, des de Ciutadans, el regidor Paco Sierra també ha explicat que s'ha de retirar aquest títol concedit a Barrera l'any 2012 després de la seva mort el 2011, però també ha defensat "preocupar-se de les coses que realment preocupen als ciutadans i deixar-se de teatres".
El llegat de Barrera
Les declaracions de Barrera s'emmarquen en el llibre que va escriure amb el periodista Enric Vila l'any 2000, quan el primer president del Parlament després de la dictadura tenia 83 anys. Titulat Què en pensa Heribert Barrera, també va defensar que si aleshores fos diputat, votaria la llei d'estrangeria del PP. I proposava un referèndum per admetre els immigrants.
L'altra cara és l'exili que va viure després de la Guerra Civil a França i d'haver lluitat al front republicà des de l'Aragó i el Segre. Quan va morir el dictador, Barrera va tornar a Catalunya, on va liderar reconstruir Esquerra. També va ser membre consultiu d'Òmnium Cultural i president del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona. A més, l'any 2000 va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya.
Pots escoltar tot el ple aquí.