Ada Colau no aconsegueix que els barcelonins aprovin el seu paper d'alcaldessa, segons el Baròmetre Municipal. El passat mes de desembre la nota era d'un 4,7 i ara és un 4,9. Dues dècimes per sobre però que encara l'allunyen del seu rival directe, el líder a l'oposició Ernest Maragall, que sí que aprova amb un 5,4. El regidor d'Esquerra és l'únic que aconsegueix passar el tall a diferència de la resta de líders del consistori: Jaume Collboni del PSC obté un 4,9, la mateixa puntuació que Colau; Elsa Artadi de Junts per Catalunya un 4,7; María Luz Guilarte de Ciutadans un 3,8; Josep Bou pel PP un 3,2; i l'independent Manuel Valls un 3, la nota més baixa.
Com valoren, de mitjana, els barcelonins i barcelonines els líder polítics municipals?
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) July 23, 2020
👨🏾🦳 Ernest Maragall: 5,4
👩🏾🦱 Ada Colau: 4,9
🧑🏾🦱 Jaume Collboni: 4,9
👱🏾♀️ Elsa Artadi: 4,7
👩🏾🦱 María Luz Guilarte: 3,8
👨🏾🦱 Josep Bou: 3,2
👨🏾🦱 Manuel Valls: 3#BaròmetreBCN pic.twitter.com/DujYkZdlpm
Malgrat tot, des del govern de Colau ressalten la gestió de l'Ajuntament, que, en aquest cas, obté sis punts més que el darrer Baròmetre de Barcelona i prop d'un 60,9% de la població, segons les enquestes, l'avalen davant d'un 36,6% en desacord. Amb la mateixa interpretació de lectura es queda el partit de Colau i destaquen que, a nivell de Barcelona En Comú, són els més ben valorats: "Si en aquest moment se celebressin eleccions, Bcomú seria guanyadora i milloraria els resultats del 2019", ha subratllat Jordi Martí, regidor a la Presidència.
Martí s'ha negat a reconèixer el suspens de Colau i l'ha disfressat en forma d'interpretació: "Aquesta dada coincideix amb l'aprovació de la tasca de l'alcaldessa Colau, amb un 60% dels enquestats". Unes dades que no tenen res a veure amb l'avaluació personal publicada.
▶️ @JordiMartiGrau: "Si en aquest moment se celebressin eleccions, Bcomú seria guanyadora millorant els resultats del 2019" pic.twitter.com/6d7Mld8IY1
— Barcelona en Comú (@bcnencomu) July 23, 2020
Així doncs, seguint de forma estricta els resultats del Baròmetre, si avui se celebressin eleccions municipals, la intenció directa de vot seria la següent: Barcelona en Comú un 13,9%, Esquerra 13,1%, PSC i Junts per Catalunya 4,2%, CUP 3,1% (tot i estar fora del consistori), Ciutadans 1,1%, PP 0,6% i Barcelona pel Canvi 0,1%.
Si avui se celebressin eleccions municipals, la intenció directa de vot seria:
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) July 23, 2020
🗳️ BComú: 13,9%
🗳️ ERC: 13,1%
🗳️ PSC: 4,2%
🗳️ J×Cat: 4,2%
🗳️ CUP: 3,1%
🗳️ Cs: 1,1%
🗳️ PP: 0,6%
🗳️ BCN Canvi: 0,1%#BaròmetreBCN pic.twitter.com/308Nmho4Ap
Les preocupacions
La inseguretat ciutadana continua sent la principal preocupació, un 17,6%, tot i que cau 11,5 punts respecte al Baròmetre de desembre. La crisi del coronavirus (7%) irromp per primera vegada i se situa per darrere dels problemes econòmics (8,5%) i l'atur (7,1%). Aspectes que estan relacionats entre ells però el Baròmetre els ha volgut diferenciar. Per això, la pandèmia "passa a ser la principal problemàtica de la ciutat", tenint en compte que el problema més rellevant, la inseguretat, ja existia anteriorment. Pel que fa a la situació política derivada del conflicte entre Catalunya i Espanya desapareix i passa del 14,9% a l'1,3% en tan sols mig any de diferència.
La pregunta sobre mobilitat no concreta, en cap cas, les noves mesures de mobilitat implementades i fa una pregunta general sobre si els barcelonins i barcelonines estan d'acord amb el reforç del transport públic. El resultat, com es preveia, és flagrant: un 94,7% a favor. Pel que fa a la implementació de més carrils bici, un 57,9% ho avala.
Només el 38,2% dels entrevistats es desplacen actualment per motius de feina i estudis. Dels que ara no ho fan, un 44,8% sí que ho feien abans del confinament: són els estudiants, que han finalitzat les classes, i treballadors que han deixat d’assistir presencialment al seu lloc de treball, fonamentalment entre els 25 i 55 anys. El transport privat, l'ús del cotxe i la moto, també puja després de la pandèmia: el cotxe del 13,6% al 28,9% i la moto del 9,7% al 15,1%.
L'univers de la mostra es basa en 805 enquestats de 18 anys i més, amb nacionalitat espanyola o estrangera, dret a vot a les eleccions municipals i la metodologia es basa en entrevistes telefòniques amb suport informàtic.