L'alcaldessa de l'ajuntament de Barcelona, Ada Colau, ha titllat "d'antiga Convergència i Unió" el partit que representa el president Torra, a qui defineix pel nom i no pel càrrec, per carregar contra ell: "Quim Torra no podrà liderar el diàleg ni la cohesió: ignora a tots els catalans no independentistes".
En declaracions a Ràdio 4, considera que després d'aquesta pandèmia el govern actual no pot tirar endavant les polítiques socials que es necessiten i per això demana celebrar eleccions com més aviat, millor: "Hi ha massa temes on la Generalitat no governa perquè el seu únic eix és l'independentisme".
🎙️@AdaColau: "Quim Torra no podrà liderar el diàleg ni la cohesió: ignora a tots els catalans no independentistes".@radio4_rne @ElmatiaRadio4 #gemmaniergaradio4 pic.twitter.com/GGLRdVyeja
— radio4_rne (@radio4_rne) June 30, 2020
Malgrat que el govern que critica Colau també inclou Esquerra, l'alcaldesa els desmarca: "ERC ha de decidir quin model de país vol i quin eix prioritza: el social o l'independentista". Està convençuda que la via unilateral "s'ha acabat" però no pot oblidar que si els comuns tenen intencions de governar conjuntament amb els republicans, aquesta via és la que ara porten: "No m'agrada la paraula tripartit però sí l'etiqueta de forces progressistes". Tot i que per etiquetes, la que clarament cita: "És un error dividir el país entre independentistes i no independentistes".
🎙️@AdaColau: "El Govern de la Generalitat està dividit i les eleccions no haurien de trigar".@radio4_rne @ElmatiaRadio4 #gemmaniergaradio4 pic.twitter.com/mxplZ86N9N
— radio4_rne (@radio4_rne) June 30, 2020
Demana investigar la gestió de les residències, no les municipals
L'alcaldessa es mostra realment preocupada per la situació actual i titlla de "molt greu" el govern català: "Ningú espera que governi". Tot al contrari de com defineix el govern espanyol, on també està la formació que representa, Unida-Podemos: "L'oposició ha utilitzat els morts per llançar-los al cap del govern". Sobre la gestió del coronavirus demana explicacions a la Generalitat: "Les residències de gent gran s'hauran d'investigar amb calma, han estat un fracàs rotund". En aquest punt, cal recordar que algunes d'elles són de titularitat municipal. A tall d'exemple, a Barcelona n'hi ha quatre.
L'altra cara de la moneda són les criatures. Colau ha reiterat que s'ha de demanar "disculpes" a tots ells i ha comparat la manera de passar aquests mesos tancats a casa pontificant què és millor o pitjor: "Amb el confinament el món s'ha dividit en dos: els qui estaven en soledat i tenien temps per llegir i els qui tenim criatures i vius en un pis de l'Eixample, amb les limitacions que hi ha, i no saps què fer". En aquest darrer grup és on s'inclou la mateixa Colau, també en el de víctima a les xarxes socials: "No podem permetre les pràctiques de linxament a twitter, sobretot en dones visibles".
Cap a on va Barcelona?
La periodista Gemma Nierga li ha traslladat la inseguretat que la ciutadania percep amb el transport públic. Inseguretat entesa en l'àmbit sanitari i de les mesures de protecció per evitar més contagiats per coronavirus. L'alcaldessa ha reiterat que l'Ajuntament treballa perquè aquest mitjà de transport "sigui 100% segur" i malgrat que no tanca les portes a les motos i els cotxes sí avisa que les seves restriccions encara aniran a més.
L'altre tema que Barcelona té sobre la taula és el model turístic. Colau ha tirat pilotes fora i ha recordat que aquest tema "ja era qüestionat abans de la pandèmia". No obstant, el replantejament urgeix. En una ciutat d'1,6 milions d'habitants, rep la visita anual de 28M. Genera el 9% de l'ocupació i representa un 12% del PIB. Amb aquestes xifres, replantejar com afrontar una crisi econòmica i sanitària mundial té més sentit que mai.