L'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha urgit el nou alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, a concretar una proposta de coalició, ja que sense un acord de govern no hi haurà suport dels comuns als pròxims pressupostos municipals, i li ha advertit: "No li donarem un xec en blanc". En una entrevista amb EFE, Colau, que lidera el grup de Barcelona en Comú a l'Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que Collboni ja sap que "ara cal guanyar-se l'alcaldia" demostrant "lideratge" i aclarint "quin model de ciutat té". "Ell sol no pot governar, amb deu regidors és impossible governar Barcelona, ni aprovar pressupostos, ni fer res", i, encara que sí "pot aguantar uns mesos, haurà de fer pactes" i haurà d'"elegir entre el model de ciutat de Junts i Xavier Trias" o el d'un "pacte d'esquerres", ha recalcat l'exalcaldessa.

Colau ha explicat que aquesta mateixa setmana ha traslladat a Collboni que "els pactes d'esquerres no cauen del cel", sinó que "s'han de guanyar". "El que no farem en cap cas és donar-li un xec en blanc, perquè una cosa és votar-lo com a alcalde i una altra és donar-li xecs en blanc", ha puntualitzat. En conseqüència, ha afegit, "Collboni haurà d'aclarir si s'inclina cap a la dreta o cap a l'esquerra" i, "si vol parlar de pressupostos, haurà de parlar-nos d'un acord de govern". No tindria sentit, ha advertit, "facilitar uns pressupostos" a l'alcalde "i que després faci els acords amb Junts; tenim prou experiència per no caure en aquest error".

Collboni com a mal menor abans que Trias

"Hem estat molt honestos i transparents, hem votat Collboni com a mal menor i per defecte" i "ell sap que va sortir elegit alcalde a l'últim minut", ha assenyalat Colau. Segons la líder dels comuns, ha arribat el moment que Collboni "lideri", perquè "l'alcaldia ha caigut del cel, però els pactes d'esquerres no cauen del cel, els haurà de treballar". També insta a l'alcalde socialista a "oferir una proposta de coalició perquè Barcelona tingui el govern que necessita, que sigui estable, fort i amb una àmplia majoria que permeti aprovar pressupostos i tirar endavant totes les inversions que necessita aquesta ciutat". Sobre les primeres decisions adoptades per Collboni, ha indicat que de moment "viu de la inèrcia" de l'anterior mandat: "Ha anat anunciant coses que nosaltres ja havíem treballat al govern anterior, però una ciutat com Barcelona no es pot governar per inèrcia", ha subratllat.

Reitera en la proposta de la coalició amb els comuns: límit, setembre 

"Com a alcalde li toca arremangar-se, convocar-nos, fer ofertes i obrir una negociació per formar un govern de coalició, que és perfectament possible", ha insistit. Colau espera que Collboni concreti després de les vacances d'agost "quin model de ciutat vol", perquè "els pressupostos s'han de començar a negociar al setembre i abans cal concretar el govern de coalició". “Cal començar a parlar de pressupostos al setembre. Per tant, a principis de setembre cal concretar una negociació de govern de coalició, perquè no es podrà parlar de pressupost sense parlar de govern de coalició. Setembre és la data en què ja no podrà continuar vivint de la inèrcia", ha apuntat.

Veu a ERC oberta a parlar

Per a Colau, l'objectiu és aconseguir "una coalició d'esquerres", que és "el que vol la immensa majoria dels ciutadans de Barcelona, i la qüestió és si Collboni ho té clar o no". Per arribar a la majoria absoluta, a més dels vots del PSC i els comuns, Colau espera poder sumar a un hipotètic pacte d'esquerres també ERC, a qui veu "clarament disposada a parlar": "Ho agraeixo, perquè el que plantejo és que el nou acord de pressupostos ha de ser a tres", ha comentat. "Vull un govern estable amb una majoria progressista suficient. Hem parlat amb ERC directament i espero que aquestes converses se'n facin a tres", ha afegit.