La temperatura s'ha disparat aquest dissabte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Ada Colau ha pres possessió de l'alcaldia enmig d'un ambient de tensió, amb intenses protestes que no han parat de ressonar des de la plaça Sant Jaume, i amb l'emoció imposada a l'acte per la presència de Joaquim Forn custodiat per la policia. Colau ha hagut d'escoltar el candidat de JxCat advertint-li que acabava de cometre "un greu error" no respectant la llista més votada mentre el cap de llista de Ciutadans, Manuel Valls, li marcava els límits des del minut zero. "El més important era que Barcelona no tingués un alcalde independentista", ha argumentat Valls després de votar Colau amb un advertiment: "Tot serà molt diferent".
L'alcaldessa ha agafat amb força la vara que la distingeix com a responsable del govern de la ciutat, amb un somriure forçat mentre contemplava l'esquerda immensa que s'obria davant dels seus ulls al consistori de la ciutat. Acaba de revalidar el càrrec gràcies als 10 vots dels Comuns, els 8 dels PSC i els tres independents de la candidatura de Ciutadans. "No seré l'alcaldessa de l'independentisme ni de l'antiindependentisme. M'esforçaré per ser l'alcaldessa de tots els barcelonins", ha assegurat.
Colau era perfectament conscient que la d'avui resultaria una presa de possessió ben diferent de la que va viure fa quatre anys, quan la plaça es va omplir de partidaris il·lusionats amb una alcaldessa que acabava de fer el salt des de l'activisme polític i prometia una perspectiva d'autèntic gir social al consistori. Aquest cop, Colau ha travessat l'entrada noble de l'Ajuntament entre crits de "traïdora" o "Colau és un frau", mentre la tensió creixia entre detractors i defensors de la decisió d'acceptar els vots de Valls i PSC per apartar el guanyador dels comicis, Ernest Maragall.
El primer a arribar al consistori havia estat Forn. L'exconseller d'Interior, que va ser traslladat dijous de Soto del Real a Catalunya, ha arribat a un Ajuntament absolutament blindat, i ho ha fet fortament custodiat amb un vehicle no logotipat. Ha esperat al saló Tàpies que arribés l'hora d'acudir a l'acte de constitució. Només l'acompanyava la qui ha estat la seva secretària i els membres de la custòdia policial. El departament d'Interior havia deixat clar que tots els moviments de Forn se circumscriurien als termes fixats per la interlocutòria del jutge, que només permet la seva assistència a la presa de possessió.
Quan a les cinc de la tarda, Forn ha entrat al Saló de Cent amb la banda vermella de regidor, junt amb la resta de membres del consell municipal, el saló ha esclatat en crits de llibertat i aplaudiments. El mateix suport que ha rebut quan ha promès el càrrec "per imperatiu legal, amb lleialtat al mandat democràtic i al poble de Catalunya", o quan ha pres la paraula.
Però, l'esquerda que s'ha instal·lat al consistori s'ha fet també evident a mida que anaven intervenint els diferents grups. Els convidats de Comuns, Ciutadans i el PSC, cadascun d'ells ubicats en diferents sectors del magnífic i imponent saló, han optat també per ovacionar sorollosament els seus líders.
El resultat ha estat un acte de presa de possessió absolutament atípic que ha reflectit la complexitat que s'estèn a tots els racons de la política catalana. El primer parlament, un cop escollida l'alcaldessa, ha estat el del candidat del PP, Josep Bou, evocant Rafael Casanovas com "gran català i españolazo" i tancant el seu parlament amb un "Visca Catalunya, viva España".
Tot seguit, ha intervingut Forn, que ha recordat els companys de presó i a tots els represaliats pel pols independentista, abans de retreure a l'alcaldessa que havia acceptat participar en una "operació política dirigida pels qui denomina poderosos".
Valls l'ha felicitada per haver presentar la seva candidatura. "No era fàcil. Enhorabona", ha admès abans de mostrar la mà estesa per pactar però en el benentès que "no es pot acceptar cap compromís amb el separatisme". Mentre intervenia Valls la intensitat de les protestes s'ha disparat a la plaça Sant Jaume, però a més ha provocat un dels pocs moments en què les queixes també han entrat al Saló de Cent quan ha negat que hi hagués "presos polítics". En el moment en què Valls ha acabat la intervenció un crit de "farsant" s'ha aixecat entre el públic.
El republicà Ernest Maragall ha retret a Colau l'estranya parella que ha adoptat i la votació "tan curiosa com poc coherent" que l'acabava de fer alcaldessa. Maragall ha llançat un advertiment -"prenem nota"- i un avís: "que ningú pretengui a partir d'ara explicar-nos res de quin ha de ser el nostre rol, no serem aliats mesells i dòcils d'un suposat progressisme".
Colau ha tancat l'acte admetent que la seva ha estat una investidura difícil, i posant en marxa nous esforços titànics per recuperar la seva posició d'equidistància greument abonyegada els darrers dies. Ha assegurat que ha rebut vots que en cap moment ha anat a buscar, en referència a Valls, i ha garantit que farà allò que estigui al seu abast per la llibertat dels presos, començant per proposar penjar el llaç groc a la façana.
La complexitat de la intervenció de l'alcaldessa s'ha condensat en forma de llàgrimes quan ha tingut un record agraït al suport de la seva família.
Però el discurs de Colau no ha aconseguit apaivagar els ànims. Quan el consistori ha travessat el camí per a la tradicional visita al president de la Generalitat, la plaça Sant Jaume ha esclatat en crits i protestes. La rebuda freda i protocolària del president, Quim Torra, no ha servit tampoc facilitar el recorregut de l'alcaldessa, que ha hagut de engaltar un nou xàfec quan ha travessat la plaça de nou per tornar a l'Ajuntament.