L'interès per aprendre català no para de créixer i una prova clara és el col·lapse de la web del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) just el dia en que comença la inscripció de desembre als cursos de català del segon trimestre. L'entitat va anunciar aquest dilluns que dimarts començava el procés d'inscripció a través de la web i afegia que el període es tancarà el dia 19 d'aquest mes a les 20h. A més, afegia que, si un cop finalitzat el període, algú s'ha quedat sense plaça, es podrà apropar al centre de normalització lingüística que li quedi més a prop i, si encara queden places, inscriure's en un curs presencialment. Això potser no serà possible davant l'alta demanda que s'està presenciant.
L'entitat Òmnium Cultural s'ha fet ressò d'aquest col·lapse i en un missatge a X, antic Twitter, ha recordat que fa dies que alerta que hi ha 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar el català "però no hi ha recursos suficients". Segons l'entitat, per això ha col·lapsat la pàgina web. Finalment, Òmnium ha subratllat que "és una prioritat de país fer arribar el català a tothom". De la mateixa manera, altres usuaris han protestat pel col·lapse a les xarxes socials.
De fet, a finals del mes d'octubre, hi havia més de 9.000 persones a la llista d'espera pels cursos presencials de català que ofereix el Consorci per la Normalització Lingüística. La majoria dels aspirants que es van quedar sense plaça, que representen el 83% de les sol·licituds, eren de nous parlants que esperen l'accés per un curs bàsic de català (A2).
L'aprenentatge del català i els pressupostos
Òmnium Cultural vol que els pressupostos de la Generalitat per al 2025 incloguin els recursos necessaris per duplicar l'oferta de classes de català per a nous parlants, fins arribar a les 200.000 places. Així ho va explicar el passat 27 de novembre el president de l'entitat, Xavier Antich, que es va reunir amb representants dels grups parlamentaris del PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP per demanar-los que incloguin aquesta petició en les negociacions per als comptes. Segons va explicar, l'objectiu és universalitzar el coneixement de català en 10 anys com a màxim. Durant aquesta reunió, en què Antich assegura que el diagnòstic va ser "unànime", Òmnium també va reclamar als partits una estratègia unitària per protegir el model d'escola catalana.