El corrent crític d'Esquerra Republicana (ERC) 'Col·lectiu Primer d'Octubre' reitera la seva oposició al fet que el partit doni suport a la investidura del líder del PSC, Salvador Illa i, per això, insta a votar no amb "cap, cor i fetge" a l'acord al qual republicans i socialistes han arribat per fer Illa president de la Generalitat, a canvi d'un avenç en sobirania fiscal per a Catalunya, blindar el català amb una conselleria de Política Lingüística i una Convenció Nacional per tractar el conflicte polític català. En un comunicat emès aquest dijous, els crítics d'ERC denuncien, com ja han fet en reiterades ocasions, que no es pot fer president "al candidat més espanyolista que hi ha optat mai", a qui atribueixen ser "partidari d'un 155 permanent". "No podem regalar la Generalitat als qui ens volen empresonats", afegeixen. 

El 'Col·lectiu Primer d'Octubre' argumenta que, tot i l'acord perquè Catalunya surti del règim comú de finançament autonòmic i recapti i gestioni els seus impostos de manera autònoma amb una agència tributària catalana, "l'estat espanyol no compleix mai els seus compromisos". En aquest sentit, els crítics d'ERC assenyalen que el finançament singular que es planteja per a Catalunya requereix una modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), de manera que caldria una majoria al Congrés dels Diputats que no estaria clara. També assenyalen que la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l'Estatut ja va posar límits al finançament de Catalunya i, per això, sostenen que "caldria reformar la Constitució".

"Un cop investit Illa, el tindrem sí o sí durant 4 anys presidint la Generalitat i no tindrem cap mecanisme per destituir-lo", argumenta el sector crític del partit, que també lamenta que la Convenció Nacional que es planteja per tractar la qüestió catalana és una "renuncia al conflicte polític Catalunya-Espanya". Finalment, el 'Col·lectiu Primer d'Octubre', coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de París 2024, assenyala que el Comitè Olímpic Internacional només accepta Estats, de manera que "si volem seleccions catalanes hem de ser un estat independent, no pas una comunitat autònoma".

Acord ERC-PSC per investir Illa a canvi d'una major sobirania fiscal

Una vegada tancat l'acord entre el PSC i Esquerra, que ha estat aprovat per la cúpula del partit que dirigeix Marta Rovira, ara la militància republicana haurà de votar si dona llum verda o no al pacte. Demà, divendres 2, és quan els més de 8.700 militants d'ERC votaran de manera telemàtica. En cas afirmatiu, Salvador Illa serà president de la Generalitat amb els vots d'ERC a canvi de les concessions pactades, mentre que si la militància no dona l'aval al pacte, els dirigents del partit ja han afirmat que tot quedarà allà i presumiblement s'abocarà Catalunya a una repetició electoral de resultat incert, tot i que el baròmetre del CEO preveu que l'escenari al Parlament seria el mateix, si es torna a votar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!