De Sant Julià de Ramis (Gironès) a Roquetes (Baix Ebre), set col·legis electorals han tornat a obrir les portes aquest vespre per recordar el paper essencial la iniciativa popular que va fer possible el referèndum de l'1 d'octubre. El Consell de la República (CdR) ha organitzat mobilitzacions nocturnes simultànies en set centres educatius d'arreu de Catalunya on el 2017 va haver-hi càrregues policials. Un d'aquests és l'Institut Jaume Balmes de Barcelona, on centenars de persones han commemorat les victòries-- cada vot que es va dipositar a les urnes-- i les pèrdues-- el miler de ferits en les càrregues policials, la vigília del cinquè aniversari del referèndum d'autodeterminació. En l'acte celebrat a la capital, han participat testimonis d'aquella jornada i el que va desencadenar després, com la membre del CdR Teresa Vallverdú, que va patir la violència de la policia espanyola mentre defensava les urnes, Roger Español, que va perdre un ull per una bala de goma, i Oriol Calvo, represaliat per les protestes postsentència. Tots els que han intervingut en l'homenatge han coincidit en reivindicar, per sobre de tot, el paper de la societat catalana en fer realitat aquell primer d'octubre.
"La victòria dels vots és nostra"
Durant el seu torn, Roger Español ha expressat el sentiment agredolç que li ve quan recorda el dia del referèndum, un moment històric, que per a ell es va enfosquir quan la policial li va "robar l'alegria". A les portes de l'Institut Jaume Balmes, quatre imatges portades pels manifestants recorden l'actuació policial que li va costar un ull. Cinc anys després, creu que és més important que mai omplir els carrers, precisament per les víctimes de la repressió policial. "La victòria dels vots és nostra", ha volgut recordar enmig de la convulsa actualitat política. Per a Español, cal "canviar el focus de les urnes als vots", i honorar cada un dels "vots tacats de sang que van entrar a les urnes". En aquest sentit, ha reivindicat el paper clau de la iniciativa popular, de les persones que van defensar amb els seus cossos les urnes i sense les quals no s'hagués dut a terme el referèndum. A parer seu, la gestió autonòmica de Catalunya és "només el 48% de la feina" encomanada per l'electorat, i per això ha demanat als assistents "sortir als carrers" aquest 1-O i "empènyer" els polítics independentistes "a realitzar el sentit del vot de l'1-O".
"L'1-O és la gran victòria del poble"
"L'1-O és la gran victòria del poble", ha llegit l'actriu Mont Plans en l'obertura de l'acte. Després dels parlaments d'Español, Calvo i Vallverdú i abans de cantar els Segadors, els manifestants han iniciat una marxa per l'illa que envolta l'institut, tot entonant consignes com "1 d'octubre, ni oblit ni perdó" i "Vam votar, vam guanyar". A Sant Julià de Ramis, la commemoració del cinquè aniversari de l'1-O s'ha convertit en una crida a recuperar la unitat de l'independentisme. D'una manera o altra, totes les intervencions a l'acte han lamentat la fractura actual i han instat els partits a posar-se d'acord per seguir el mandat sorgit de les urnes. L'alcalde de la població, Marc Puigtió, ha demanat "als tres partits independentistes" que trobin "la fórmula per anar plegats": "El món municipal hi serà, i el poble també". El responsable de Relacions Institucionals del Consell de la República, Toni Castellà, ha qualificat la situació actual de "desastre" i espera que la ciutadania surti massivament al carrer demà per demostrar que el poble continua "tossudament alçat".