"Podem començar aquestes eleccions sense cap tipus de problema". Bernat Solé, el conseller d'Exteriors, ha respirat tranquil a la primera roda de premsa per donar les dades de constitució de les meses per a les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya. "Estem en un marc de normalitat", ha insistit Solé en donar les primeres dades de la jornada.
Els col·legis han obert a les 9 hores amb la meitat de les meses constituïdes, però a les 10 hores ja hi havia el 97% de les meses formades amb els seus tres membres corresponents. En total, 8.895 de les 9.139 meses, igual que a les eleccions del 2017 a la mateixa hora. El Govern no preveu que s'hagi de quedar cap mesa per constituir.
De les gairebé 34.000 excuses presentades pels membres de les meses, s'han respost i acceptat unes 22.000, la qual cosa ha provocat que els suplents hagin entrat en joc i hagin hagut de suplir les vacants d'altres meses diferents de les que tenien assignades. Aquesta mobilitat "ha facilitat la constitució de les meses", ha remarcat el conseller. "Malgrat la incertesa que s'ha generat, es podrà votar amb normalitat i seguretat", ha remarcat Bernat Solé, a l'espera de tenir totes les dades definitives que permetin saber quants suplents s'han hagut de canviar de mesa o de col·legi electoral.
El conseller ha remarcat que només s'ha fet la primera part de la feina i que falta la segona. I ha volgut llançar un missatge a tots els electors: "Faig una crida a exercir el dret a vot de forma responsable". Solé ha recordat les franges de votació, ha demanat que els votants portin els sobres de casa i que consultin abans on és el seu col·legi electoral, així com que els electors portin la mascareta posada des que surten de casa fins que hi tornen.
Solé ha destacat: "Hem treballat per garantir que les eleccions fossin plenament segures", i ha volgut també "remarcar la feina del municipalisme", ja que són els ajuntaments els encarregats de la logística electoral de cada municipi.
Sense incidències destacades
A l'espera de tenir tot el balanç definitiu d'incidències, de moment, el retard en la constitució de meses i l'obertura de col·legis ve marcat per les mesures Covid. Per la presa de temperatura dels membres de les meses i tot el protocol previ i per la manca de documentació o de material que s'ha trobat a faltar en alguns col·legis.
Sobre el material Covid-19, en alguns col·legis no hi havia EPI. L'equip de protecció està recomanat per a la franja de les 19 hores, quan han de votar els positius. Segons el conseller, tot el material arribarà abans i es posarà a disposició dels col·legis.
Tot va més lent
La jornada electoral transcorre amb normalitat, però tot anirà més lent.
La constitució de les meses ha hagut de passar pel filtre Covid-19, amb control de temperatura per als membres de les meses i les explicacions i formació per posar-se l'EPI i de com ha d'anar tota la jornada.
La votació també és més lenta perquè l'aforament dels espais marca que els votants hagin de fer les cues fora per no generar aglomeracions. Treballar amb guants i màscara fa que els membres de les meses també vagin més lents a l'hora de fer les comprovacions de cada un dels votants.
I el recompte amb EPI serà lent. A banda que hi ha molt vot per correu i això també fa alentir tot el procés de recompte.