Que la gran crisi política del 2021 comencés amb una moció de censura a Múrcia, que ho faria tremolar tot, ja semblava insuperable. Però ni tan sols hem superat encara l’equador de l’any i ja arriba un bonus track per al serial espanyol: l’estrafolària i eterna perdedora Rosa Díez liderant la nova rebel·lió ‘popular’ contra l’independentisme català. Ara l’excusa per fer una manifestació ultra a la plaça de Colón de Madrid són els indults als presos polítics.
Catalunya continua sent l’elefant a l’habitació de la política espanyola. I tot acaba sent un déjà vu. Dos relats tornen a superposar-se. Per una banda, el del diàleg i la negociació, que van escenificar aquest dilluns els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la seu de Foment del Treball, a Barcelona. Per altra banda, la de la dreta i l’extrema dreta, que tornen a la plaça de Colón a repetir la mateixa fotografia al crit d’’a por ellos’ i carregant contra cap mena de gest que alleugeri el dolor i permeti encarrilar el conflicte polític català per vies polítiques i democràtiques.
A la banda del govern espanyol, la coreografia dels indults ha estat gairebé perfecta: article d’Oriol Junqueras a l’Ara i La Sexta (previ avís a Moncloa), gestos de distensió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, l’Estat apel·lant a la “magnanimitat”... I Salvador Illa dient obertament a TV3 que “s’han de donar els indults”. Però, més enllà de la calculadíssima posada en escena, cal rascar una mica per veure què s’hi amaga: fer tot el possible davant d’un possible revés de la justícia europea.
De fet, aquesta setmana Jordi Cuixart i Jordi Turull ja han registrat els seus recursos davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, perquè emeti el seu veredicte. La mateixa setmana que s’ha conegut un nou vot particular de dos magistrats del Tribunal Constitucional esmenant la plana a Manuel Marchena per la condemna justament a Cuixart. Al text s’hi poden llegir expressions com “vulneració del dret de reunió, de llibertat personal, a la llibertat ideològica”, “severa resposta penal”, “sanció desproporcionada” o “indesitjat efecte descoratjador”. A això cal sumar-hi el demolidor veredicte del Consell d’Europa. Objectiu: minimitzar els danys, després dels nombrosos revessos dels tribunals nacionals europeus.
La preocupació de Sánchez avui serà una altra: les primàries del PSOE andalús que enfronten Susana Díaz amb l'oficialista Juan Espadas, alcalde de Sevilla. Díaz, la mateixa que va intentar desallotjar el president espanyol, vol aferrar-se a la cadira. A La Moncloa volen acabar definitivament amb ella. A Colón II confien a continuar alimentant el mateix relat de Colón I, equiparant el PP i Ciutadans amb Vox per quedar-se amb el carril central.
I, mentrestant, la dreta no aconsegueix sortir de la plaça de Colón, del marc més ultra, sota la batuta de l’extrema dreta de Vox. Hi havia reticències al Partit Popular de Pablo Casado, que inicialment deia que no hi hauria una nova “foto de Colón”. Però el cap de l’oposició hi ha acabat arrossegat. També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas que justament fa mesos que intenta fugir d’aquesta foto i que ara fa dos anys va perdre casualment l’avió a Madrid. Ni PP ni Ciutadans hi tenen res a guanyar. L’únic que pot sortir a espatlles és, un cop més, Abascal. Sense anar més lluny, al primer Colón el van succeir dues victòries electorals de Pedro Sánchez i un govern amb Unidas Podemos.
No volen fotos conjuntes i no n'hi haurà. Aquest cop els dirigents polítics no pujaran a l'escenari, espai reservat per a la "societat civil". Tots dos, tant Pablo Casado com Inés Arrimadas, hi seran. Però ja han ordenat barrejar-se entre el públic i no deixar-se fotografiar un altre cop al costat de l'extrema dreta.
No hi haurà fotos però Rosa Díez ha aconseguit un retrat magnífic contra els indults als presos polítics independentistes. L’ex del PSOE i UPyD, que ha festejat també amb Ciutadans, el PP i Vox, ha estat l’animadora del gran esdeveniment ultra. Hi serà tota la dreta. I si no hi van les velles glòries i alguns barons socialistes, no serà per manca de ganes.
Desbandada dels barons
Isabel Díaz Ayuso reclamava aquesta setmana no tenir complexos davant la repetició de "la foto de Colón" aquest diumenge contra els indults als presos polítics. La presidenta madrilenya en funcions hi assistirà, com va avançar des que es va convocar la manifestació, i ho justifica perquè el que està passant a Catalunya "és una barbaritat". Però molts dels seus companys, els més moderats, prefereixen desmarcar-se'n i excusar la seva absència. No hi seran ni el president andalús Juanma Moreno, per "motius personals", ni el president gallec Alberto Núñez Feijóo, que estarà de viatge als Estats Units. Tampoc no hi seran el líder del PP basc, Alfonso Alonso o la presidenta dels populars a Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga.