El nom fa la cosa? És la discussió en la qual s’han embrancat els últims dies el PSOE i ERC a causa del nou finançament per a Catalunya. Unes declaracions de María Jesús Montero van encendre la metxa del que s’ha convertit en un xoc de relats. Socialistes i republicans van acordar a canvi de la investidura de Salvador Illa un “nou model de finançament” per tal que sigui la Generalitat la que “gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya”. L’aliança quedava plasmada negre sobre blanc, però calia interpretar-la. Des del primer moment, i a les portes de la consulta a la militància que havia de ratificar el preacord, ERC va presentar el pacte com un “concert econòmic solidari”. Mentrestant, el PSOE guardava silenci.
Durant el debat d’investidura, Illa va fer èmfasi en el fet que el PSC havia canviat de posició, però no va mencionar en cap moment la paraula «concert». En la primera roda de premsa del nou Govern, la portaveu Sílvia Paneque també va evitar pronunciar-la. I la primera veu socialista que la va articular va fer-ho per desmentir-la: “No és ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”, va assegurar María Jesús Montero el dimecres. I es va consumar la batalla pel relat. “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”, va insistir. I, des d’aquell dia, el discurs de la Moncloa, tant portes endins com davant de les càmeres, ha sigut el mateix: “complir” l’acord, però defugir el “debat nominal”. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda no ha sigut l’única que s’ha pronunciat al respecte. Què es diu des de les files del PSOE i del PSC sobre l’acord? Com venen el pacte amb ERC?
Salvador Illa reconeix durant el debat d’investidura que el PSC “ha mogut posicions”
“La meva millor manera de pronunciar-me respecte al finançament de Catalunya és exhibint l’acord al qual hem arribat amb Esquerra i al qual dono més mèrit a Esquerra que a mi, perquè, efectivament, jo he hagut de canviar posicions”, va reconèixer Salvador Illa durant el ple d’investidura. Ho va dir, justament, en el torn de rèplica a la intervenció de Junts.
Illa es va expressar en els mateixos termes en el debat amb ERC: el PSC ha “mogut posicions” i ha fet un “esforç de generositat”. “Però què és acordar si no és fer això?”, va afegir. L’aleshores candidat va argumentar que ell “no tenia” el plantejament per al finançament de Catalunya que van acabar acordant socialistes i republicans, però va voler “agrair” que ERC l’hagués “posat sobre la taula amb certa tossuderia” per poder arribar a un “punt d’entesa”. “Jo el defensaré i tinc el compromís del PSOE de defensar-lo també”, va concloure.
En el seu discurs inicial, Illa també havia fet una breu menció al finançament acordat amb ERC: un “nou model de finançament singular” per a Catalunya que suposa un “pas endavant substancial i necessari” per a “l’autogovern” i que “no posa en risc el principi de solidaritat”, sinó que “el reconeix”. Dos dies més tard, després de la presa de possessió dels nous consellers, va reiterar que “el Govern, en el seu conjunt, honorarà els compromisos contrets”.
Salvador Illa es compromet davant la direcció del PSC a “complir íntegrament” l’acord amb ERC
Una setmana abans, Salvador Illa s’havia pronunciat per primera vegada sobre l’acord en la Comissió Executiva del PSC. “Catalunya té dret a un finançament singular per fer polítiques que beneficiïn els ciutadans de Catalunya, i així ho farem en els termes recollits en els dos pactes”, va proclamar. El primer secretari del PSC va reivindicar el seu “compromís” de “complir íntegrament” els acords amb ERC i amb els Comuns, malgrat que va reconèixer que podrien aparèixer “inconvenients, dificultats i qüestions sobrevingudes”. Davant les crítiques que començaven a ressonar des de certs sectors del PSOE i de l’esquerra espanyola, també va voler deixar clar que no eren “acords contra ningú”, sinó “a favor del conjunt dels catalans sense perjudicar a ningú i mantenint criteris de solidaritat”. Tampoc va fer cap referència al concert econòmic.
Sílvia Paneque assegura que el Govern complirà “estrictament” i “al peu de la lletra” el que es va pactar
Des que està en ple funcionament, l’única veu del Govern de la Generalitat que s’ha pronunciat sobre l’acord ha sigut la de Sílvia Paneque, la portaveu de l’executiu. En la roda de premsa després del primer Consell Executiu amb Illa al capdavant, el finançament va ser una de les qüestions estrelles: sis preguntes en total. De les respostes de Paneque, es poden treure idees: concreció mínima, sense mullar-se sobre si es tracta d’un concert econòmic i cenyir-se en el redactat del pacte. “L’acord que tenim amb ERC és clar, és el que seguirem al peu de la lletra i el que anirem com es va desenvolupant en els pròxims dies i setmanes”, va explicar la portaveu del Govern.
“Es donarà compliment estrictament a allò que es va pactar i honorarem els pactes als quals vam arribar, però ens hauran de permetre que passin uns dies més per anar donant detall i calendari sobre aquesta qüestió”, va afegir. Paneque es va escudar en les “poques hores” que portaven els consellers al càrrec, adduint que eren insuficients per abordar una qüestió “tan complexa i que fa tants anys que s’arrossega” i que “requerirà setmanes i mesos”. La portaveu del Govern va emmarcar l’acord en una “millora del finançament de Catalunya” que “no pot ser en contra dels interessos de cap altra comunitat”.
“Se senten còmodes amb la denominació de «concert econòmic»?”, li va preguntar una periodista. I la resposta no ens fa sortir de dubtes, però diu moltes coses: “Ens sentim còmodes en la millora del finançament per a Catalunya i amb aquesta quota de solidaritat”. En definitiva, Sílvia Paneque va evitar pronunciar-se sobre la “nomenclatura” argumentant que “l’important és millorar el finançament”.
Pedro Sánchez menciona només el “finançament singular”
I què ha dit Pedro Sánchez de tot això? El president del govern espanyol s’ha manifestat només en dues ocasions, totes dues abans que ERC avalés l’acord. El 31 d’agost, en la seva compareixença de premsa per fer balanç del curs polític, va donar pocs detalls sobre l’acord, es va referir únicament al “finançament singular” i a la negociació bilateral i multilateral i va obrir la porta a estendre el pacte a altres territoris. El líder socialista va expressar el seu “respecte i reconeixement” a ERC per haver “aconseguit importants avenços per reforçar l’autogovern a Catalunya” amb un “magnífic preacord per a Espanya i per a Catalunya”. “Al preacord es parla d’un finançament singular per a Catalunya? Per descomptat, com n’hi ha també per a les Illes Balears”, va esgrimir. I va posar en relleu la necessitat de “negociar bilateralment amb les comunitats autònomes i fer-ho des del punt de vista multilateral”, dos extrems que va subratllar que “venen recollits en l’acord”. “És inqüestionable que estem fent un pas en la federalització de l’estat autonòmic”, va concloure.
El dia abans, després de reunir-se amb Felip VI al Palau Reial de L’Almudaina, Sánchez es va limitar a traslladar que l’acord reflectia el “compromís de la solidaritat interterritorial, de la qualitat i cohesió dels serveis públics i de la igualtat dels espanyols es visqui on es visqui”. El president espanyol, que va ser preguntat en tres ocasions per aquesta qüestió, va demanar “empatia i comprensió amb la singularitat d’altres territoris” i va reclamar que aquesta “no estigui renyida amb cap qüestió que hagi de veure amb la igualtat entre espanyols, que està garantida”.
Óscar Puente al·ludeix als “importants matisos en el que ha transcendit de l’acord”
Després de la investidura de Salvador Illa, les reaccions han arribat en comptagotes des de Madrid. Més enllà de María Jesús Montero, un dels que s’ha expressat amb més claredat (i que també ha rebaixat les expectatives inicials) ha estat Óscar Puente. El dimecres 14, en una entrevista a Espejo Público d’Antena 3, va pronunciar una frase que ha pres tota la teva transcendència. Després de reivindicar que Montero no hauria avalat un acord que no reconegués el principi de solidaritat, el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible va posar en relleu la primera roda de premsa de la nova portaveu del Govern. “Ha parlat d’una millora del finançament, és evident que introdueix importants matisos en el que s’ha venut o ha transcendit de l’acord d’investidura”, va proclamar amb referència a les declaracions de Sílvia Paneque.
En una altra entrevista, dos dies abans a Las Mañanas de RNE, Óscar Puente va deixar la porta oberta a molts elements que encara s’havien de discutir. “Hem d’esperar, veure com es va materialitzant aquest acord, perquè ara cal descendir als detalls i cal desenvolupar-lo”, va explicar. I va voler deixar clar que el pacte amb ERC contempla “un finançament específic, un finançament singular,” que és el que “fa temps que reclama Catalunya”, i alhora garanteix el “respecte al principi de solidaritat, que és indefugible”. A més, el ministre Puente va aprofitar per disparar contra Isabel Díaz Ayuso: “No sembla de rebut o comprensible que hi hagi territoris que es queixin d’infrafinançament i alhora s’alliberin de la major part dels impostos que recapten, cal apostar per més corresponsabilitat de les comunitats autònomes a l’hora de finançar-se”.
Jordi Hereu assegura que la Moncloa complirà l’acord “al 100%” de la seva “literalitat”
El dijous passat també es va pronunciar Jordi Hereu. El ministre d’Indústria i Turisme no va desviar-se de la versió de la Moncloa i va tornar a remetre’s estrictament al text de l’acord amb ERC. “L’acord vincula un pacte fiscal com a tal?”, li van preguntar els periodistes. “Sempre vull fer esment de la literalitat de l’acord, el tirarem endavant tal com està descrit”, va contestar. “Circumscric el que està acordat”, va insistir. Hereu va argüir que el “finançament singular” és “compatible amb la solidaritat interterritorial i la igualtat d’oportunitats” i va subratllar que el govern espanyol complirà “al 100%” l’acord amb ERC, que “parla de finançament singular, bilateralitat i multilateralitat”, en benefici dels “ciutadans de Catalunya i del món autonòmic a tota Espanya”.
Cristina Narbona rebaixa l’amenaça d’ERC si el govern espanyol compleix la “literalitat” del pacte
Qui també va apel·lar a la “literalitat” de l’acord va ser Cristina Narbona. La presidenta del PSOE considera que “no hi ha d’haver cap raó” perquè ERC amenaci de fer caure Pedro Sánchez en la mesura que el govern espanyol “compleixi amb la literalitat del pacte i desenvolupi el que està previst”. En unes declaracions a Santander, Cristina Narbona va ser una més evitant utilitzar el terme “concert econòmic” i va considerar que “encara és prematur entrar en detalls que puguin tenir un significat o un altre”.
Félix Bolaños fia la “implementació” del pacte al “diàleg” entre governs, entre grups parlamentaris i entre comunitats
Per la seva part, Félix Bolaños es va pronunciar sobre aquest tema amb la boca petita. En relació amb el desenvolupament del pacte, va subratllar que “la implementació ha d’arribar de la mà del diàleg”. En concret, va al·ludir al diàleg entre el govern espanyol i el nou Govern, al diàleg entre grups parlamentaris “si cal escometre alguna reforma legislativa” com és el cas, i al diàleg entre comunitats autònomes al si del Consell de Política Fiscal i Financera. Tanmateix, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts no va entrar a valorar el contingut del que s’havia firmat o les implicacions que podria tenir en el futur. “Els governs socialistes sempre tenim com a objectiu prioritari la solidaritat i la cohesió social i territorial, i sobre aquesta base es farà el diàleg”, va afegir després de visitar les obres de l’AVE a Almeria.
Pilar Alegría guarda silenci per ser “respectuosa” amb la consulta interna d’ERC
La primera veu del Consell de Ministres que es va pronunciar sobre l’aliança entre PSC i ERC va ser la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en la roda de premsa del 30 de juliol. Els periodistes li van fer fins a set preguntes sobre el nou finançament, però Alegría va esquivar donar detalls i es va escudar en la consulta interna d’ERC, que se celebrava tres dies més tard, per guardar silenci i no parlar més del compte. Sense detalls.
Pilar Alegría es va limitar a verbalitzar, en repetides ocasions, la “satisfacció” de la Moncloa per un acord que va presentar com el “triomf de la política, el diàleg, l’acord i la negociació” i com una “victòria de la política útil”. “Em permetran que sigui profundament respectuosa amb els processos interns i amb els temps que s’han donat els partits polítics per ratificar i validar el preacord”, va justificar. Preguntada per les crítiques d’Emiliano García-Page i de Javier Lambán, va replicar que “no són compartides” pel govern espanyol i els hi va treure ferro: “No hi ha cap novetat, són opinions que hem llegit en altres moments i que sempre venen d’aquestes dues mateixes persones”. A més, els periodistes també van preguntar en dues ocasions a Carlos Cuerpo, ministre d’Economia, que va resoldre el tema ràpidament: “En la línia de la portaveu, quant a la prudència i el respecte als temps en aquest marc”.