El rei d'Espanya, Felip VI, i el president de l'Argentina, Javier Milei, van intercanviar un breu gest de salutació aquest dissabte durant la investidura de Nayib Bukele com a president d'El Salvador, en la que ha estat la primera vegada que coincideixen els caps d'estat d'ambdós països d'ençà que esclatés el conflicte diplomàtic pels comentaris de l'argentí sobre Begoña Gómez, l'esposa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, titllant-la de "corrupta". En entrar a l'espai de l'acte, Felip VI va mirar cap a la zona on estava Milei assegut, entre altres assistents, i van mostrar un somriure mutu, saludant-se amb un gest de cap. No obstant això, el protocol els va asseure distanciats: Felip VI, al costat del president de Costa Rica, Rodrigo Chávez, i el mandatari argentí al costat del president de la Cort Suprema d'El Salvador, Óscar Alberto López, en la mateixa fila però allunyats. Durant l'entrada, el rei també va saludar amb la mateixa naturalitat a la presidenta hondurenya, Xiomara Castro, i al de Paraguai, Santiago Peña, qui també participaven en la presa de possessió del mandatari salvadorenc.
Aquesta és la primera ocasió en la qual Milei coincideix amb el monarca espanyol després que el govern de Pedro Sánchez decidís el passat dia 21 retirar a l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires a conseqüència que el president argentí, en visita no oficial a Espanya el passat 19 de maig per a participar en un acte de Vox, acusés de “corrupta” Begoña Gómez i desbarrés contra el socialisme, que titlla d'ideologia "cancerígena" i "satànica". Una provocació a la qual, entre retrets creuats, el Govern de Sánchez va acabar responent amb la retirada de l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. La disputa encara segueix: aquest dimecres Milei va titllar Sánchez de "kirchnerista sense bones maneres" i ahir els socialistes van dedicar el seu nou vídeo de campanya de cara a les eleccions europees del pròxim 9 de juny a criticar Milei sota el lema 'Zurdas & zurdos per Europa', fent referència a la reconeguda expressió del president argentí per a referir-se de forma despectiva contra les persones d'esquerres.
Visita oficial a El Salvador per a la investidura de Bukele
La visita d'aquest cap de setmana es tracta també de la primera vegada que Felip VI viatja a El Salvador des que és rei. L'anterior visita la va fer com a príncep, l'1 de juny de 2014, per a assistir a la presa de possessió del llavors president Salvador Sánchez Cerén (2014-2019). El Salvador i Espanya mantenen relacions bilaterals des dels anys 80 i cooperen en diferents àrees. Es tracta d'un país amb llaços històrics, donat que va ser part del virregnat colonial de Nova Espanya des del segle XVI fins a la independència el 1821.
Bukele ha assumit aquest dissabte la Presidència per a un segon mandat consecutiu de cinc anys (2024-2029) després de sortir victoriós de les passades eleccions de febrer en la qual va obtenir més del 85% del suport electoral. L'acte oficial d'investidura es va iniciar a les 8.05 hora local (14.05 GMT) amb l'obertura d'una sessió plenària extraordinària per al jurament constitucional de Bukele i el seu vicepresident, Félix Ulloa, i en la qual el president de l'Assemblea Legislativa, Ernesto Castro, li posà la banda presidencial. Bukele és el primer president de l'etapa democràtica salvadorenca que assumeix altres cinc anys de poder entre crítiques de l'oposició i d'organitzacions no governamentals perquè la Constitució prohibeix aquesta reelecció. Es tracta d'un mandatari polèmic per la seva mà dura amb les bandes, que ha estat criticada com a contrària als drets humans.