Durant el confinament decretat pel govern espanyol durant el primer estat d'alarma es va viure una restricció de drets "d'altíssima intensitat". Així ho conclou el Tribunal Constitucional en la sentència que declara inconstitucional la decisió que va prendre l'executiu de Pedro Sánchez per combatre inicialment la pandèmia de covid-19 durant els mesos de març a juny de 2020.

De fet, aquesta "altíssima intensitat" en la restricció de drets va portar a la seva suspensió, quelcom que "excedeix allò que la llei orgànica permet" pels estats d'alarma, segons recull el text de 81 pàgines al qual ha tingut accés aquest divendres El País. És a dir, sota l'estat d'alarma es pot portar a terme una "limitació" de drets, però no pas l'esmentada suspensió.

Limitació i suspensió de drets

D'aquesta manera, la decisió del govern espanyol per imposar el confinament domiciliari és inconstitucional, tal com ja vam saber el passat dimecres. I és que el dret de lliure circulació va quedar suprimit de facto, perquè tota la ciutadania va haver de quedar-se a casa (a excepció d'alguns casos concrets), segons es llegeix a la sentència coneguda avui. Aleshores, el tribunal considera que es va produir un "buidament" i no pas una limitació de drets fonamentals.

"Tret que es vulgui despullar de cap significat substantiu al terme suspensió, sembla difícil negar que una norma que prohibeix circular a totes les persones, per qualsevol lloc i en qualsevol moment, excepte en els casos expressament considerats com justificats, suposa un buidament o, si es vol, una suspensió del dret, proscrits com s'ha reiterat ja en l'estat d'alarma”, afirma el text. Negar aquesta anàlisi "implicaria deixar exclusivament en mans de l'autoritat competent (el govern espanyol, en aquest cas) la noció mateixa de suspensió de drets".

L'alarma no permet el debat

Aleshores, si acceptem això també permetem que l'executiu pugui "limitar altres drets fonamentals garantits per la nostra norma fonamental, de forma generalitzada i amb una altíssima intensitat, mitjançant el simple expedient d'afirmar el seu caràcter únicament restrictiu, i no pas suspensiu", segons la sentència. Aleshores, la decisió seria unilateral, sense la possibilitat d'un debat i una aprovació parlamentària prèvia.

Com ja havien comunicat el passat dimecres, la figura correcta hagués estat l'estat d'excepció i no pas el d'alarma. El text defensa com el problema no és únicament sanitari: també ho és "d'ordre públic". De fet, la pandèmia va implicar una "greu alteració" d'aquest ordre públic, quelcom que hagués permès legitimar la declaració de l'estat d'excepció. "Una altra cosa implicaria acceptar el fracàs de l'Estat de Dret, emmanillat i incapaç de trobar una resposta davant situacions d'aquesta gravetat", afegeix.

L'edifici del tribunal constitucional / ACN

La declaració de l'estat d'excepció hauria permès una limitació extrema dels drets fonamentals, però com a mínim aquesta figura exigeix la prèvia autorització del Congrés. L'estat d'alarma, en canvi, el pot decretar el govern sense l'existència a priori d'un debat i una aprovació parlamentària.

Aleshores, s'estaria "fent servir l'alarma com temien alguns constituents, per limitar drets sense dir-ho, sense prèvia discussió i autorització de la representació popular, i amb menys condicionats de durada", conclou el text.

Fractura al tribunal

Fins aquest divendres el Tribunal Constitucional només havia fet pública la part dispositiva. Aquest divendres, però, hem conegut el contingut íntegre de la sentència.​ Una sentència redactada pel magistrat Pedro González-Trevijano i que ha comptat amb els vots a favor d'Encarnación Roca, Antonio Narváez, Santiago Martínez-Vares, Ricardo Enríquez i Alfredo Montoya. És a dir, un total de sis vots a favor per cinc vots en contra que ha mostrat una fractura dins el tribunal.

El text és un important cop contra Pedro Sánchez, el govern del qual ja va reaccionar a la defensiva dient que l'estat d'alarma era una eina "absolutament imprescindible per a salvar vides". Tot i això, l'executiu també va explicar que "respectarà" aquesta decisió.

 

Imatge principal: Mossos controlen que es respecta el confinament decretat durant el primer estat d'alarma / ACN