La Diputació Permanent del Parlament de Catalunya ha confirmat aquest dimecres que el ple d'investidura serà aquest dijous a les 10 h. Després que el president de la cambra catalana, Josep Rull, fes una ronda de consultes amb els grups parlamentaris per constatar que el primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, compta amb una majoria suficient per ser investit, el ple començarà aquest dijous al matí, però amb la incògnita de com pot afectar el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont. Davant d'aquest escenari, com pot influir en el desenvolupament de la sessió plenària una possible detenció del líder de Junts, que ja ha convocat a tot el món independentista al passeig Lluís Companys de Barcelona per ser rebut després de 7 anys?

🔴 Retorn de Puigdemont per la investidura de Salvador Illa, DIRECTE
 

El cas és que Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i els Comuns han plantejat ja un ajornament o suspensió del ple, en cas que Puigdemont sigui detingut. Malgrat que des de les files juntaires apunten que l'objectiu del president a l'exili és arribar al Parlament com un diputat més i actuar com a cap de l'oposició, els Mossos d'Esquadra ja tenen un dispositiu preparat per detenir-lo. Davant d'aquest escenari, primer de tot s'ha d'entendre la diferència entre un ajornament i una suspensió del ple. 

Ajornament o suspensió?

En els dos casos la decisió recau de forma unilateral en el president del Parlament, malgrat que ho pot pactar amb els altres grups parlamentaris. En tot cas, un ajornament del ple es duu a terme abans que s'hagi iniciat. En els últims anys hi hem trobat dos exemples: els debats d'investidura el 2018 de Carles Puigdemont i Jordi Sánchez davant la repressió de la justícia. En aquests dos casos, l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent, els va ajornar sine die, una fórmula que pot aplicar l'actual president de la cambra catalana. En el cas de la investidura fallida de Carles Puigdemont el gener del 2018, el líder de Junts assegurava que tenia la fórmula per ser investit i, posteriorment, venir al Parlament de Catalunya. Tanmateix, els dubtes jurídics de fer una investidura a distància de Roger Torrent li van fer ajornar el ple i presentar al·legacions davant del Tribunal Constitucional. Amb tot, la intenció de Torrent va ser la de tornar a celebrar aquell ple d'investidura un cop es garantís un debat "sense ingerències i efectiu". Tanmateix, aquell ple no es va celebrar mai i va acabar amb la investidura de Quim Torra com a nou president de la Generalitat. 

En tot cas, perquè Rull pugui ajornar el ple, la detenció de Puigdemont hauria de ser abans del debat d'investidura. En canvi, la suspensió es produeix un cop ja ha començat aquest. El reglament especifica que en plens ordinaris, com a màxim es pot suspendre 30 minuts en cas "d'aldarull" o de "desobediència obstinada" d'un diputat. En el cas específic dels debats d'investidura, la normativa apunta que es pot aturar un màxim de 24 hores després de la intervenció del candidat. De fet, el president del Parlament ha plantejat durant la Diputació Permanent d'aquest dimecres la suspensió del ple d'investidura un cop acabi la intervenció de Salvador Illa amb l'objectiu que els grups parlamentaris es preparin les respostes i fer tota la investidura en un sol dia. Tanmateix, ha ressaltat que seria una mesura pactada amb la resta de grups, i és que fins ara Rull ha pres les decisions amb una actitud de consens amb la resta de grups polítics. Un exemple és la convocatòria del ple del Parlament per a aquest dijous.

El rol de la Diputació Permanent i la represa de la investidura

Rull agafarà protagonisme per la decisió que pugui prendre en cas que hi hagi la detenció de Puigdemont. Podrà ajornar o suspendre el ple fixant una nova data, o sense fer-ho. En tot cas, la data límit serà el 26 d'agost, que és quan acaba el termini per evitar una repetició electoral. De fet, si no ho acaba fent Rull, la resta de grups parlamentaris poden obligar a fixar una nova data d'investidura a través de la Diputació Permanent, i és que, PSC, ERC i Comuns hi tenen majoria. Només que dos partits ho demanin, ja hi haurà d'haver una votació

L'objectiu dels grups majoritaris, així mateix, és treballar a través del consens, tot i que els partits que votaran "sí" a la investidura de Salvador Illa volen evitar que una investidura se celebri més enllà del pont del 15 d'agost. Sobretot perquè la Diputació Permanent deixaria de tenir el rol que té actualment de vetllar pel funcionament de la cambra entre sessions. Per tant, en cas d'ajornament del ple, aquest es podria celebrar a principis de la setmana que ve. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!