L'operació secreta per marxar de Barcelona que va orquestrar l'entorn de Carles Puigdemont per evitar ser detingut el passat 8 d'agost va funcionar a la perfecció. El moviment que va fer el president del referèndum de l'1 d'octubre després de baixar de l'escenari d'Arc de Triomf, de manera coordinada amb centenars de voluntaris -"col·laboradors involuntaris", segons els Mossos- va despistar tothom. Només un agent de la Comissaria General d'Informació va poder detectar com va marxar amb un vehicle blanc, el famós Honda, però el dron policial que hi havia sobre l'escenari no va tenir la mateixa sort.

Des del centre de coordinació, on se seguia el dispositiu, no es disposa d'imatges del joc de mans de Puigdemont per escapar de la policia, i l'informe que els Mossos d'Esquadra han entregat al jutge Pablo Llarena, que els havia demanat explicacions sobre el fracàs de la detenció d'una de les peces de caça major que l'estat espanyol fa anys que anhela emmanillar, relata la fugida fent dos relats. El de l'agent que va poder perseguir el vehicle del president Puigdemont i el que es va poder veure per imatges del dron des del CECOR, però que no va enfocar la zona correcta en el moment en què Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, van pujar al cotxe i van escapar.

Segons detalla aquest informe de 25 pàgines al qual ha tingut accés ElNacional.cat, s'explica -ja s'havia conegut- com un sol agent dels Mossos, especialista en Informació, va aconseguir veure com Puigdemont i Turull, amb una gorra d'estil beisbol, van sortir de la zona de tanques i van pujar a un cotxe Honda de color blanc. L'agent, que va ser detectat i increpat pels manifestants que envoltaven l'escenari, va poder seguir el vehicle per diversos carrers fins que un semàfor va jugar una mala passada al policia i el vehicle va escapar-se, perdent ja de vista el president Puigdemont. Els Mossos van activar el dispositiu Gàbia per localitzar-lo, quan es va confirmar que havia desaparegut, tal com en aquell moment va avançar ElNacional.cat.

Però Puigdemont no hi era

Abans d'això, els Mossos van creure que Puigdemont avançava en direcció al Parlament de Catalunya. Segons consta a l'informe, els agents que seguien els passos del president van informar per l'emissora que Carles Puigdemont, després d'haver fet el discurs a l'escenari d'Arc de Triomf, havia baixat envoltat d'autoritats -hi havia el president del Parlament, Josep Rull, també els presidents Mas i Torra, i altres dirigents de Junts- i es dirigia cap al parc de la Ciutadella. Les paraules que el president va dir des de l'escenari van reforçar la teoria dels Mossos, que contemplaven l'escenari previst, que era que el president exiliat, després de baixar, es dirigiria cap al parc de la Ciutadella, on els Mossos tenien previst detenir-lo.

Potser les ganes d'arrestar-lo o la calor que feia van fer que els agents desplegats a la zona, de paisà, confirmessin per ràdio que Puigdemont estava envoltat de personalitats i caminant cap al Parlament. Segons detalla aquest informe dels Mossos, va ser al voltant de les 9 i 20 minuts quan es va poder confirmar que, tot i que s'havia anunciat per emissora que Puigdemont ja havia sobrepassat l'alçada del Tribunal Superior de Justícia, al passeig de Lluís Companys, i que tothom ja l'esperava a la porta 1 o 6 per arrestar-lo quan volgués entrar al Parlament, s'havia esfumat.

Puigdemont també va burlar el dron dels Mossos

Sobre la zona de l'escenari d'Arc de Triomf hi havia un dels tres drons que es van activar durant aquest dispositiu -s'havia de protegir el Parlament, evitar incidents amb les manifestacions de signe contrari convocades i també intentar detenir Puigdemont- i fent la revisió de les imatges que va enregistrar en aquell moment, els Mossos han confirmat que hi havia un cotxe blanc que va estacionar a la dreta de l'escenari, però, imaginant que Puigdemont baixaria cap al Parlament, els caps de l'operatiu van demanar als operadors de la Unitat de Drons dels Mossos que dirigissin l'aparell cap a la capçalera de la manifestació, on es creia que anava el president.

Quan es va confirmar que no hi era, després de rebre també l'avís de l'únic policia que va veure el joc de mans de Turull i Puigdemont -tot i estar envoltat de manifestants-, el dron va tornar a enfocar la zona de l'escenari, però el cotxe -i Puigdemont- ja no hi eren. L'operació per despistar tothom -periodistes inclosos- va funcionar a la perfecció. Només un policia va veure com pujava al cotxe i marxava, i el dron policial, que va seguir la concentració de diputats i càrrecs de Junts cap al Parlament, es va perdre el moment del cotxe blanc.

L'agent que va veure Puigdemont no va poder alertar

En l'informe que els Mossos han enviat a Llarena, s'explica que es van generar diverses condicions que van evitar la detenció del president Puigdemont el dia 8 d'agost, tal com s'havia previst. La policia catalana, sabent que el president tenia previst visitar Barcelona i creient que volia entrar al Parlament per assistir al debat d'investidura, es va preparar per blindar el parc de la Ciutadella i poder-lo arrestar abans d'accedir al Palau, cosa que finalment no va fer. Els Mossos també van intentar escorcollar el Parlament per evitar una entrada "clandestina", segons diu l'informe, del president Puigdemont, però el president del Parlament, Josep Rull, ho va evitar i no els va deixar entrar.

Els Mossos asseguren que l'operació de distracció dels diputats de Junts va funcionar i va fer despistar la policia, que va perdre la pista al president Puigdemont. No va ser fins minuts més tard que un agent d'Informació va confirmar que s'havia pogut escapolir. Però l'agent no ho va poder comunicar per l'emissora, segons consta a l'informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat. La saturació de les comunicacions -en aquell moment s'estaven generant enfrontaments amb la policia en una de les portes d'entrada al Parlament, i es va autoritzar l'ús de gas OC per repel·lir l'atac- va fer que l'agent que tenia visual amb el president Puigdemont no pogués comunicar-se amb els seus superiors i avisar-los que Turull i Puigdemont pujaven a un vehicle, segons assegura el cap del cos, Eduard Sallent, en l'informe entregat a Llarena. L'agent d'Informació va haver de trucar per telèfon als seus superiors per avisar de la situació i això, asseguren els Mossos, va retardar tot el dispositiu.

Ningú va poder gravar Puigdemont pujant al cotxe, s'assegura també en l'informe. Quan s'ha fet aquest document entregat a Llarena, el cap dels Mossos alerta que encara no s'ha fet pública cap imatge o vídeo on es vegi com el president va pujar al cotxe amb Turull, i que l'única imatge que s'ha obtingut és del secretari general del partit. "Cap persona de les que eren a la zona ni cap mitjà de comunicació ha aconseguit imatges del moment", apunta Sallent.

Puigdemont volia entrar al Parlament?

A la pàgina 19 d'aquest informe hi ha un punt rellevant i desconegut fins ara. Els Mossos no descarten que el president Puigdemont volgués entrar al parc de la Ciutadella, i asseguren que el recorregut que va fer el vehicle blanc on anava ell i Turull es va dirigir cap a la zona del Zoo, on, segons asseguren els Mossos, hi havia una porta oberta, que van detectar pel circuit de càmeres. Això va fer que es reforcessin totes les zones que envoltaven el Parlament. Les sospites dels Mossos, sobre la possible entrada de Puigdemont per la zona del Zoo, també es reforcen amb la presència en aquesta zona lateral del president del Parlament, Josep Rull, i també de dos escuders de Puigdemont, Jami Matamala i l'advocat Gonzalo Boye. Finalment, el vehicle blanc va marxar i se li va perdre la pista definitivament a Puigdemont.