Un 42% catalans vol que Catalunya sigui un estat independent segons el darrer baròmetre del CEO on els contraris a la independència representen el 50% i els indecisos el 8%. Amb tot, el suport a la independència de Catalunya no és homogeni arreu del territori i hi ha regions on el "Sí" seria l'opció vencedora en cas d'un eventual referèndum. D'acord amb les dades del darrer baròmetre del CEO publicat aquest dimecres, les comarques de Lleida i Girona són les més independentistes del país, amb un 55,7% i un 51,1% d'enquestats a favor del "Sí" respectivament. A les comarques de Tarragona els partidaris de la independència representen el 48,2%, amb poc avantatge respecte als contraris, que serien el 45,1%. En canvi, a les comarques de la província de Barcelona el panorama és ben diferent i són les úniques que en el seu conjunt apostarien per quedar-se a Espanya: un 53,4% dels enquestats no volen que Catalunya sigui un estat independent en contra del 38,1% que sí que hi està a favor.
🗳️ Enquesta CEO | El 50% dels catalans està en contra de la independència i el 42%, a favor, segons el CEO
La tercera onada del Baròmetre del CEO inclou un total de 2.000 respostes de 28 comarques — en total n'hi ha 41. D'entre totes les comarques que apareixen en aquesta edició del Baròmetre, n'hi ha quatre on els partidaris del Sí a la independència de Catalunya superen el 70%. Les comarques que tenen un suport més alt a favor d'una Catalunya independent són les Garrigues (81,8%), l'Alt Empordà (74,2%), Terra Alta i l'Urgell (ambdues amb un 72,7%). En canvi, el Barcelonès (35,5%), el Vallès Occidental (35,3%) i el Baix Llobregat (32%) estan a la cua. Amb aquestes dades, i les de sis comarques més que sí que apareixen en altres onades del CEO d'enguany, ElNacional.cat ha elaborat aquest mapa amb els percentatges de cada comarca a favor de la independència de Catalunya:
L'independentisme a Catalunya, més d'esquerres que de dretes
A diferència de la distribució heterogènia de l'independentisme arreu del territori de Catalunya, el suport al "Sí" no és tan transversal en l'eix esquerra-dreta. La majoria dels partidaris que Catalunya esdevingui un estat independent se situen en la posició número tres en una escala on el 0 és extrema dreta i el 10 és l'extrema esquerra. Un 23% dels independentistes se situen en el número tres, el 19,5% en el número quatre i el 22,1% al centre. En canvi, en el cas dels no independentistes, un 37,2% es consideren de centre en l'espectre polític esquerra-dreta.
D'entre aquells que es consideren d'esquerres — entre el nivell 0 i el 4 — l'opció independentista és la més comuna. Per exemple, un 61% dels que s'identifiquen en el nivell 3 de l'eix esquerra-dreta estan a favor del "Sí". En canvi, entre els que s'identifiquen en el nivell 7 de l'eix, un 67,1% estan en contra de la independència de Catalunya.
Els joves, els més independentistes
El suport a l'independentisme també varia depenent dels diferents grups d'edat. El grup on l'opció d'independitzar-se d'Espanya té més bona rebuda és el dels joves d'entre 18 i 24 anys. De fet, les darreres dades del Baròmetre del CEO mostren un augment dels partidaris del "Sí" gairebé fins a nivells del 2019, quan les enquestes del CEO marcaven que l'independentisme superava el "No" en les dades del total de la població catalana. Actualment, el baròmetre d'opinió assegura que un 47% dels catalans d'entre 18 i 24 anys són partidaris de la independència mentre que un 38,4% hi està en contra. Val a dir també que aquest és el grup d'edat amb el percentatge més alt d'indecisos: un 13,4%.
En la resta de grups d'edat, l'opció independentista tindria menys suport que el "No". El segon grup més jove — de 25 a 34 anys — té el percentatge més baix d'independentistes, un 38,5%. En el grup de catalans d'entre 50 i 64 anys, el "Sí" té un 43,8% dels suports i el "No" un 49,2%. En els catalans d'entre 35 i 49 anys els percentatges són similars, amb un 40,8% que dona suport al "Sí" i un 51,3% al "No". I en els de més de 65 anys, l'opció majoritària és amb diferència la unionista, amb un 53,8% contra un 40% de "Sí".