Com si fos un joc de realitat virtual, Esquerra i Junts han permès aquest divendres visualitzar per uns moments l’abisme que els separa. Construït damunt d'un cúmul de retrets i desconfiances s'ha aixecat al bell mig de l’Auditori del Parlament on s'ha celebrat el primer debat d’investidura del candidat republicà, Pere Aragonès.

A punt de tocar les deu de la nit, gairebé dotze hores després de l'inici del ple, la votació ha tombat la candidatura d'Aragonès -amb 42 vots a favor, 69 en contra i 32 abstencions- i ha activat el calendari de dos mesos per aconseguir una investidura abans que el Parlament quedi automàticament dissolt i es convoquin noves eleccions. 

Abans que es fes efectiva la votació, Aragonès ha retret que ell no havia aconseguit els vots de Junts tot i que quan s'ha produït la situació a la inversa Esquerra sempre hi ha "estat", en referència a la investidura del 2012, 2016 i 2018. Era el mateix retret que els diputats republicans havien repetit al llarg del dia als passadissos de la Cambra. Amb tot, s'ha mostrat optimista. "Ha estat clar en aquest debat que no hi ha tantes coses que ens separen", ha afirmat.

Joan Canadell, de Junts, ha estat el primer diputat a qui ha correspost votar. Quan ha arribat el torn de Lluís Puig s'ha aixecat un aplaudiment a les files independentistes.

El resultat no ha estat cap sorpresa. Ahir a la nit, els republicans van saber que Junts s’abstindria en la primera votació d’investidura després que així ho va decidir l’executiva del partit. Tot i que els equips negociadors de les dues formacions no s’han reunit des de dimecres al vespre, uns i altres asseguren que les converses han continuat.

Pere Aragonès Parlament Pool Efe

Aragonès en un moment de la intervenció al ple / Efe

Fonts de Junts afirmen que ahir mateix van passar nous documents als republicans i ara correspon a ERC donar resposta. “La pilota està a la seva teulada”, sentenciava un dirigent d'aquest partit a la porta de l'hemicicle. Esquerra insisteix en la disposició a parlar el dia que calgui i a qualsevol hora. I així ho ha reiterat el candidat en la seva darrera intervenció. De momet, el nou termini és dimarts vinent.

Entre les qüestions a debat que aquest divendres s'assenyalaven en les converses a la Cambra, hi ha el paper del Consell per la República, la coordinació a Madrid sobre les qüestions que afecten el procés i el blindatge del Parlament. Però les diferències que republicans i Junts fan evidents als passadissos del Parlament van molt més enllà de les qüestions pràctiques i de gestió política que queden recollides en els documents. La distàncies entre uns i altres s'ha construït a cops de desconfiança i de retrets acumulats.

Aragonès: Superar malfiances

Al matí el candidat havia cridat a superar les malfiances, a sortir de la zona de confort i a intentar treballar conjuntament. No ha estalviat elogis a la “generositat” de la CUP, i ha estès la mà a la resta de formacions amb qui comparteix l’objectiu d’afrontar les urgències socials. S’ha referit a Junts. També als Comuns.

Un cop ha acabat la intervenció inicial del candidat, fora de l'hemicicle, el partit de Carles Puigdemont ha retret a Aragonès que no s’havien sentit interpel·lats i que no hi havia cap interès per teixir complicitats. Per la seva banda, els republicans no amagaven el malestar perquè els socis de Govern no havien aplaudit la intervenció de l'encara vicepresident.

En aquest context, el torn de rèplica ha començat amb el socialista Salvador Illa, mentre que el portaveu de Junts, Albert Batet, ha quedat per després de dinar. A un quart de cinc, Batet s'ha enfilat al faristol per replicar a Aragonès instant-lo a “fer política” i aconsellant-li que deixi córrer la votació de dimarts perquè pinten bastos. Ha instat el candidat a renunciar al segon torn de votacions, prevista per a dimarts vinent. La intervenció del portaveu de Junts també ha deixat entreveure el rosari de retrets emmagatzemat la darrera legislatura, des de la no investidura de Carles Puigdemont fins a la retirada de l’escó a Quim Torra.

Aragonès tampoc ha rebut cap esperança dels comuns. La responsable del grup Jéssica Albiach ha respost a la seva mà estesa advertint-lo que "una cosa és sortir de la zona de confort i una altra renunciar als propis principis".

La cupaire Dolors Sabater sí ha garantit el vot dels seus diputats, tal i com han acordat les dues formacions. No obstant, ha recordat que es tracta d'un acord de mínims i que la militància ha avalat fer costat la investidura, tot i considerar que es tracta d'un acord insuficient. 

Vilalta: "Incomprensible"

La darrera a intervenir davant del ple ha estat la republicana Marta Vilalta que ha assegurat que havien intentat trobar l'acord amb Junts però no ha estat possible, "perquè els vetos creuats han prevalgut per damunt d'algunes necessitats del país". La portaveu republicana, i membre de la comissió negociadora, ha advertit que la negativa de Junts a la investidura d'Aragonès és "incomprensible". "Qui no vol un acord busca excuses i qui el vol, com nosaltres, busca solucions i fa propostes", ha reblat.

Ha estat la conclusió d'un ple marcat pel determinisme aritmètic que l'havia sentenciat abans de començar i per les restriccions de la pandèmia que han convertit el debat d'investidura d'avui en un dels més ensopits que es recorden. Tot just quatre persones, entre les quals la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ocupaven la sala oberta per acollir el convidats.

El ple ha començat amb gairebé una hora de retard perquè la Mesa ha hagut de resoldre sobre la reconsideració de la delegació del vot de Lluís Puig i ha recollit la promesa del primer recurs de Cs davant del TC. També la primera intervenció del responsable de Vox, Ignacio Garriga. Tan bon punt Garriga s'ha enfilat al faristol, han abandonat l'hemicicle bona part dels diputats d'ERC, Junts, CUP, comuns i part del PSC.

El responsable de Cs, Carlos Carrizosa, ha intervingut amb una mascareta de la Brimo, mentre que la capacitat del popular, Alejandro Fernández, per encadenar ironies ha aconseguit fins i tot el reconeixement del candidat.

En acabar el ple, la presidenta ha anunciat que la segona votació es podrà celebrar dimarts.

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, conversa amb el candidat, Pere Aragonès / Efe