L'excomissari José Manuel Villarejo s'enfronta des d'avui dimecres al seu primer judici a l'Audiència Nacional, gairebé quatre anys després de ser detingut per l'operació Tàndem, que va acabar destapant suposats encàrrecs d'espionatge i va treure a la llum un conjunt d'enregistraments que havia protegit durant anys. Amb tot, però, el que portarà el policia, actualment en llibertat provisional, a seure per primera vegada al banc dels acusats de l'AN són tres projectes dels 30 que s'investiguen en aquest tribunal. La Fiscalia demana, en conjunt, fins a 110 anys de presó per a Villarejo.
Des que va ser detingut i enviat a presó provisional el novembre del 2017, Villarejo ha protagonitzat una causa judicial que s'ha anat engrandint a mesura que es descobrien més negocis presumptament il·lícits que han arribat a esquitxar ex alts càrrecs d'empreses de l'IBEX i fins a la cúpula del ministeri de l'Interior el 2013, dirigit per Jorge Fernández Díaz (PP), processada per la trama Kitchen.
30 acusats
A banda de l'excomissari, per a qui es demana la pena més alta, entre els més de 30 acusats investigats per l'Audiència Nacional també hi figuren l'excomissari Enrique García Castaño, conegut com El Gordo (102 anys); l'empresari Juan Muñoz, marit de la periodista Ana Rosa Quintana, o la dona de Villarejo, Gemma Alcalà (86 anys). Durant les dues sessions d'aquesta setmana, dimecres i dijous aquest se centrarà únicament en les qüestions prèvies. S'haurà d'esperar fins al novembre per als primers interrogatoris als encausats.
Durant el judici, que gira al voltant de tres presumptes encàrrecs efectuats al grup Cenyt, propietat de Villarejo i al qual la Fiscalia es refereix com una "organització criminal", els acusats seran jutjats pels delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets, falsedat documental, tràfic d'influències i extorsió en grau de conspiració.
Iron: espionatge a rivals
El primer dels encàrrecs, el projecte Iron, va tenir lloc el 2013, suposadament pel bufet Herrero & Asociados, també encausat i que hauria pagat 302.500 euros de "manera opaca" per espiar un despatx rival, Nalder Ip Law.
A banda de Villarejo, s'asseuran al banc dels acusats fins a tretze persones, inclosa la seva dona; l'advocat Rafael Redondo; García Castaño, excap de la Unitat Central Adjunta Operativa de la Policia, i altres antics comandaments policials com Antonio Bonilla i Constancio Riaño.
Land: herència familiar
La peça batejada com Land gira al voltant de l'encàrrec d'espionatge en el marc d'una disputa familiar per l'herència del promotor Luís García Cereceda, de la urbanització de luxe de La Finca, a Madrid. Es jutjarà si Procisa, empresa de Susana García Cereceda, filla del promotor, va contractar entre 2012 i 2014 el grup Cenyt per aconseguir "informació reservada de tercers" com ara Jaime Ostos, marit de Yolanda García Cereceda, germana de Susana, per "poder pressionar" i que s'apartés de la "gestió de l'elevadíssim patrimoni" de la seva dona; o de la vídua del promotor, Silvia Gómez Cuétara.
Per aquests fets la Fiscalia demana més de 38 anys per a Villarejo, més de 30 per a García Castaño i 36 per a Redondo i Gemma Alcalá. En un principi, es van reclamar més de 16 anys per a Susana García Cereceda i 19 per a Francisco Peñalver i David Fernández, administrador i assessor de Procisa. Fa temps, però, van arribar a un acord per rebaixar la petició si admetien els fets.
Pintor: el marit d'Ana Rosa
Això mateix va passar amb la peça Pintor amb Juan Muñoz, marit de la periodista Ana Rosa Quintana, i el seu germà Fernando. Els Muñoz estan acusats de contractar l'excomissari per trobar informació reservada i pressionar un exsoci per un deute. Aquesta és l'única peça en què Villarejo no hauria actuat com a policia en actiu.
Per haver admès els fets, que van tenir lloc entre 2016 i 2017, la Fiscalia va rebaixar la seva petició als germans fins al voltant d'un any de presó. També hi ha acusades 12 persones més, inclosos Villarejo i el seu fill, que s'enfronten a 14 anys de presó per aquest projecte, anomenat Thew, pel qual els germans haurien pagat 20.000 euros a l'excomissari dins d'una estratègia per aconseguir que un soci i el seu lletrat, el jutge inhabilitat Javier de Urquía, "modifiquessin la seva estratègia processal". Segons la Fiscalia, Villarejo va arribar a facilitar un vídeo d'Urquía consumint cocaïna a Marbella el 2006.
La punta de l'iceberg
Aquest judici a Villarejo, que va ser absolt per un altre tribunal dels delictes d'injúries i denúncia falsa contra l'exdirector de l'CNI Félix Sanz Roldán, és només la punta de l'iceberg del cas Tàndem, que acumula fins a 30 peces. Diverses peces segueixen en instrucció, com els projectes relatius a Iberdrola i BBVA, que tenen com a imputats el president de la primera, Ignacio Sánchez Galán; i el qui va encapçalar la segona entitat, Francisco González.
En altres, però, ja hi ha ordre de processament contra els implicats, com en la trama Kitchen, sobre el suposat espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas en què està processat l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. En la mateixa situació està el projecte Wine, en què estan processats dos excaps de Seguretat de Repsol i Caixabank i en què el jutge va arxivar la causa per al president de l'energètica, Antoni Brufau, i per al qui va ser el seu homòleg a l'entitat bancària, Isidre Fainé.