Comença la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, sense el líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. El president, que ha tornat avui després de 7 anys d'exili, no està localitzat pels Mossos d'Esquadra, ni tampoc per la majoria de diputats de la cambra catalana. Tot i la incògnita de la ubicació de Puigdemont, l'actual diputat de Junts no ha delegat el seu vot per a la investidura de Salvador Illa, que, de fet, ja ha iniciat el seu discurs d'investidura. 

🔴 Retorn de Puigdemont a Catalunya, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora

A l'expectativa d'on és Puigdemont, els Mossos intenten localitzar-lo a través de l'operació Gàbia, que consisteix en el control dels principals accessos de Barcelona. La sessió se celebra dins d'un Palau del Parlament blindat pels Mossos, que han tancat la majoria d'accessos del parc de la Ciutadella. La previsió és que la sessió d'investidura duri unes 7 o 8 hores amb una suspensió del ple un cop acabi la intervenció de Salvador Illa per després reprendre'l amb les intervencions de la resta de grups parlamentaris. 

La ubicació actual de Puigdemont, una incògnita

Puigdemont, que segueix amb l'ordre de detenció del jutge Llarena, ha intervingut des del passeig de Lluís Companys de Barcelona davant de milers de ciutadans després de 7 anys d'exili. El líder de Junts, que ha reivindicat la lluita de l'independentisme contra la repressió, ha desaparegut un cop ha intervingut. La situació actual de Puigdemont és una incògnita, però el ple per investir Salvador Illa segueix en marxa. De fet, un cop ha intervingut Puigdemont, la comitiva de Junts, juntament amb alcaldes i expresidents, s'han dirigit cap a la cambra catalana, on en aquests moments estan assistint a la investidura del líder socialista. 

El president a l'exili, envoltat per la cúpula de Junts que l’esperava al carrer Trafalgar per blindar-lo, ha aconseguit arribar entre crits de suport dels presents fins a l’escenari preparat a l’Arc del Triomf, des d'on ha pronunciat el seu discurs de retorn. "Avui he vingut aquí per recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a denunciar", ha dit Puigdemont, que ha reaparegut dos minuts abans de les 9 del matí a l'acte de "rebuda institucional" muntat amb un escenari davant de l'Arc del Triomf.

Puigdemont ha assegurat que des de la política no hi ha dret a renunciar a l'autodeterminació, perquè és un dret que pertany als pobles i és col·lectiu“Ni és ni serà mai un delicte fer un referèndum”, ha afegit el president, que ha admès que "avui molts pensen celebrar que sigui detingut".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!