L'última reforma del reglament del Parlament va ser aprovada el 26 de juliol de 2017, quan la Cambra catalana encara no coneixia què era una pandèmia ni patia amb tanta virulència ingerències dels aparells de l'estat contra la seva sobirania. Les coses han canviat des de llavors i és així com ara els grups volen abordar de nou una reforma del reglament i adaptar-lo a les necessitats actuals, enfortint la seva sobirania i millorant la seva transparència, entre d'altres qüestions. Aquest divendres s'ha constituït la comissió per abordar aquesta reforma i s'han nomenat els membres de la ponència, que ara s'hauran de reunir per posar-se mans a la feina.
La comissió està formada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els membres de la Mesa Alba Vergés (ERC), Assumpta Escarp (PSC), Ferran Pedret (PSC), Aurora Madaula (Junts), Carles Riera (CUP) i Ruben Wagensberg (ERC), i membres de tots els grups d'acord amb la distribució de les comissions legislatives. Així, pel PSC hi seran els diputats Raúl Moreno i David Pérez, per ERC Josep Maria Jové i Jordi Orobitg, per Junts Albert Batet i Jaume Alonso-Cuevillas, i també Mónica Lora (Vox), David Cid (comuns), Joan García (Cs) i Alejandro Fernández (PP).
Borràs ha celebrat que es comenci a posar fil a l'agulla a la redacció de la ponència i ha remarcat que el text existent "acumula imprecisions, errades i s'ha d'adequar al context actual". Possiblement l'assumpte més polèmic és el blindatge d'aquells diputats amb processos judicials oberts però sense sentència ferma. El passat mes d'octubre, els serveis jurídics del Parlament van presentar una proposta de reforma del reglament que permetria blindar la presidenta de la cambra catalana davant una eventual obertura de judici oral o un possible processament judicial contra ella pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes, on s'acusa a Borràs de la presumpta adjudicació irregular de contractes. L'informe dels lletrats que va arribar a la Mesa del Parlament i posteriorment als grups parlamentaris, podria servir com un dels documents de treball de la ponència conjunta, tot i que cada grup podrà presentar al seu torn les seves pròpies propostes.
Gènere, sobirania i antifeixisme
Després de constituir-se la comissió els grups han pres breument la paraula. Per part d'ERC Jordi Orobitg ha subratllat que caldrà incorporar la perspectiva de gènere en el redactat del reglament, mentre que des de Junts Albert Batet ha instat a reformar-lo per millorar "la qualitat democràtica i defensar la sobirania del Parlament". De fet Batet ha agafat el compromís de convocar a una nova sessió a la resta dels grups en un termini de 15 dies, per tal d'evitar que la comissió quedi encallada després de la seva constitució, com va passar la passada legislatura.
Per part dels socialistes, Raúl Moreno ha subratllat la necessitat que el reglament inclogui la millora de la transparència -especialment després de la polèmica per les llicències per edat-, mentre que David Cid dels comuns ha reclamat que, més enllà d'incloure la perspectiva de gènere, també reprodueixi el pacte antifeixista que van subscriure diversos grups per aturar els peus a Vox. Carles Riera de la CUP ha declinat el seu torn de paraula. Finalment des de Vox Mònica Lora ha reclamat els informes que han fet els lletrats últimament per treballar sobre ells, una qüestió que també ha reclamat Joan García de Cs. Borràs els ha assegurat que se'ls farà arribar aquest document.