Ha arribat el dia i l’hora. Malgrat els incompliments de l’acord d’investidura entre el PSOE i ERC, ja s’ha constituït la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Des de dos quarts de cinc de la tarda, les dues delegacions estan reunides a la Sala Tàpies del Palau de La Moncloa en la seva primera trobada. El que surti d’aquest primer contacte, encapçalat pels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, encara és un misteri, tot i que les expectatives són relativament baixes en una banda i altra de la taula.

Per part del govern espanyol els representants són Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu María Jesús Montero i els ministres Salvador Illa, Carolina Darias, José Luis Ábalos i Manuel Castells. El vicepresident segon Pablo Iglesias s’ha absentat per una amigdalitis. En representació de la Generalitat hi ha Torra, el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra, Josep Rius.

El govern espanyol en ple ha sortit de l’edifici del Consell de Ministres per rebre la delegació catalana. Primer han fet el camí cap a la reunió els ministres amb els consellers. S’han vist diverses converses, entre Puigneró i Darias, entre Ábalos i Jové, entre Artadi i Castells, i entre els vicepresidents Calvo i Aragonès, que han exhibit cordialitat. Després s’han trobat els presidents, que han anat junts cap a la trobada, parlant distesament. A l'escala de La Moncloa hi havia la bandera espanyola i la senyera.

La taula de la Sala Tàpies finalment ha estat rectangular. Els presidents s’han assegut enmig, cara a cara. A banda i banda s’han situat els respectius membres de les delegacions. Les dues delegacions s’han encaixat les mans.

Membres taula dialeg Moncloa - Efe

Posteriorment, està prevista la compareixença del president Quim Torra, que finalment sortirà des de la sala de premsa gran de La Moncloa, on surt el govern espanyol i el cap de l’oposició. Per la part espanyola compareixerà a continuació la portaveu María Jesús Montero.

En les hores prèvies, el president de la Generalitat ha assegurat que la delegació catalana defensarà un "model de país, de benestar i oportunitats per un país millor". En la línia de les últimes setmanes, Torra ha insistit que l'executiu català defensarà el principi de l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia.

 

Per la seva part, en la sessió de control al Congrés, Pedro Sánchez ha assegurat que va a la taula de diàleg “amb el millor dels ànims”, tot i que ha admès que el camí serà “difícil”. L’única oferta que han posat damunt la taula, ara per ara, són les 44 propostes que el president del govern espanyol va entregar a Torra durant la seva visita al Palau de la Generalitat. Fins avui, l’executiu de coalició no s’ha mogut d’aquests termes.