L'eurodiputat Toni Comín ha advertit la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que demanarà mesures cautelaríssimes a la justícia europea si li comunica oficialment que li nega l'escó. Fonts de l'Eurocambra van informar dimarts passat que deixaven Comín sense acta d'eurodiputat per no haver complert amb el requisit de jurar la Constitució espanyola a Madrid, i a l'espera d'una sentència ferma sobre el seu cas. En una entrevista al Tot es mou de TV3, l'eurodiputat de Junts ha apuntat que encara no ha rebut "la confirmació oficial d'aquesta decisió", però ha advertit que en aquest cas, demanarà mesures cautelaríssimes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i que amb aquesta petició, no descarta rebre la credencial abans del pròxim 16 de juliol, dia que comença oficialment el nou mandat europeu. "Ens podem trobar simplement que la senyora Metsola faci un ridícul espantós", ha assenyalat.

Comín ha apuntat que ja hi ha una sentència del Tribunal de Luxemburg sobre aquest tema, del desembre del 2019, que va determinar que la condició d'eurodiputat s'adquireix en "la mateixa elecció", i per aquest motiu ha valorat com a "una mica aventurat" que Metsola prengui aquesta decisió. En aquest sentit, ha recordat que anteriorment hi va haver dos altres presidents del Parlament Europeu, també italians, i que mentre que un, Antonio Tajani, va denegar l'entrada a l'Eurocambra als representants de Junts; l'altre, David Sassoli, sí que ho va permetre en aplicació de la jurisprudència que els reconeixia com a eurodiputats. "El que és sorprenent és que Metsola faci el que va fer Tajani", ha dit. 

La decisió final del Parlament Europeu dependrà de la sentència que emeti el TJUE sobre el cas dels eurodiputats de Junts, que es preveu que arribi en els pròxims mesos i que sigui favorable a Comín. Puigdemont i Comín van demandar l'Eurocambra per la negativa de Tajani a reconèixer-los com a diputats. La primera sentència, emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va donar la raó a Tajani, però els dirigents independentistes van recórrer al TJUE, i aquesta és la sentència que està pendent de publicar-se. Es preveu que pugui ser favorable als representants de Junts perquè l'advocat general del tribunal, Maciej Szpunar, va avisar que el jurament de la Constitució espanyola per obtenir la condició d'eurodiputat "contravé" la legislació europea i el principi de sufragi universal, i generalment el TJUE acostuma a seguir els seus arguments. En aquest sentit, Comín s'ha mostrat optimista: "L'opinió de l'advocat general és d'una contundència absoluta". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!