L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha denunciat aquest dijous al Parlament Europeu el "doble estàndard" de la Unió Europea pel que fa a l'Estat de Dret i Espanya. Així, Comín ha aprofitat el debat que ocupa l'Eurocambra en els darrers dies arran de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de congelar el fons de Polònia i Hongria si no respecten l'Estat de Dret per denunciar la repressió de l'independentisme per part de l'estat espanyol. En la seva intervenció, l'eurodiputat ha preguntat de "quins instruments disposa la UE per defensar els seus valors i principis fonamentals" davant el fet que el Suprem espanyol es negués a reconèixer el president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, Clara Ponsatí i ell mateix com a eurodiputats després de la decisió del Tribunal de Luxemburg per fer-ho. D'aquesta manera, Comín ha volgut comparar el "càstig" a Polònia i Hongria per haver infringit les normes amb el silenci d'Europa quan es tracta de la qüestió catalana, fet que "afebleix la UE i la seva raó de ser", ha etzibat. 

"Doble estàndard"

Comín ha celebrat davant l'Eurocambra el rebuig dels recursos d'Hongria i Polònia, per part del TJUE. Tanmateix, ha lamentat que la UE només tingui mecanismes per defensar els seus valors "quan una violació d'aquest tipus afecta greument la bona execució" dels pressupostos europeus. "Quan aquestes violacions de l'Estat de Dret no afecten directament la gestió dels fons europeus, quin instruments disposa la UE per defensar els seus valors i principis fonamentals?" ha preguntat l'eurodiputat. És aquí on Comín ha denunciat la hipocresia del club comunitari quan es tracta de l'estat espanyol: "Saben vostès que el Tribunal Suprem d'Espanya, el 2020, es va negar a reconèixer la decisió del Tribunal de Luxemburg de l'any anterior sobre la base del qual aquest Parlament va reconèixer el president Puigdemont, Clara Ponsatí i a mi com a diputats?", ha recordat. Seguidament, Comín ha lamentat que "quan els tribunals polonesos o hongaresos ignoren el TJUE, aquests països són castigats, però quan el TS espanyol ho fa, no passa res". A parer de l'eurodiputat, aquesta contradicció "afebleix la UE i la seva raó de ser". En aquest sentit, Comín ha responsabilitzat directament les institucions que conformen la UE: "l'Estat de Dret només se salvarà si la Comissió Europea i el Consell el defensen de la mateixa manera a tota la UE. O se salva a tot arreu o no se salva enlloc", ha conclòs.

 

Toni Comín ha estat escollit com a ponent en un dels temes més claus en el futur de la UE: la reforma del règim de comerç de les emissions de carboni. Més concretament, el conseller a l'exili i eurodiputat farà de ponent en l'informe d'Opinió que el Comitè de desenvolupament i ajuda humanitària del Parlament Europeu publicarà en relació amb l'Informe Legislatiu relatiu al règim de comerç de les emissions de carboni a la UE. La notícia ha despertat celebracions per part de Junts i d'altres figures polítiques, entre ells el també eurodiputat Carles Puigdemont. Per la seva banda, Junts ha recordat que es tracta d'un "fet excepcional" que un membre del grup dels No Inscrits del Parlament sigui inclòs en una Opinió que afecta directives de la UE, i també han remarcat el fet que un diputat exiliat hagi aconseguit superat el "bloqueig" per part dels partits polítics espanyols i que sigui vist amb "normalitat" per la resta del Parlament Europeu.