El Congrés ha aprovat definitivament aquest dijous la llei d'amnistia. Després de cinc mesos de tramitació i d'un veto del Senat, la llei ha obtingut 177 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, Podem, PNB, BNG i Ábalos) i 172 en contra (PP, Vox, CC i UPN) i ha quedat llesta per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El candidat a les eleccions europees de Junts, Toni Comín, ha qualificat l'aprovació de la llei d'amnistia com "una gran victòria de l'independentisme". En declaracions a RAC 1, Comín ha expressat que aquest dijous "deu ser un dels dies més feliços de la meva vida personal i política".

Enmig d'aquesta alegria, l'eurodiputat s'ha manifestat sobre la data del seu retorn a Catalunya i el de la resta d'exiliats de Junts per Catalunya: "Volem tornar junts amb el president Puigdemont i amb el conseller Puig quan siguin les investidures. La nostra tornada no pot ser abans del 25 de juny ni més tard del 25 d'agost", ha dit. Comín ha assegurat que serà entre el 25 de juny i el 25 d'agost, entre el possible primer debat d'investidura i fins a la data límit en què es pot fixar una segona votació d'investidura. En qualsevol cas, el cap de llista de Junts ha apuntat que la tornada serà "conjunta", com ja havia expressat ell i el mateix Puigdemont en altres ocasions.

"Junts no renuncia a res"

Per Comín, la llei "no ha comportat cap preu polític" per a Junts, ja que en l'acord amb el PSOE "no es renuncia a res". Per altra banda, llança un avís als jutges que vulguin retardar-ne l'aplicació presentant qüestions prejudicials a Luxemburg. "Faran el ridícul; [...] no hi ha contradiccions entre la llei d'amnistia i el dret europeu", ha assegurat en una atenció des de la Biennal de Venècia. Segons Comín, traslladar les reivindicacions de l'independentisme al cor de les institucions europees ha sigut "una contribució molt important" que ha servit per "posar les bases narratives de l'amnistia". "Amb la nostra lluita, els tribunals internacionals han assenyalat que l'Estat vulnera els drets internacionals", ha subratllat.

A banda de recordar que l'amnistia beneficia els exiliats i també a "centenars de persones que han patit persecucions", el dirigent de Junts ha remarcat que l'acord signat amb el PSOE no implica cap renúncia. "Per coherència amb el moviment independentista, no renunciem a reivindicar la legitimitat i la legalitat del referèndum de l'1-O, a la declaració d'independència, i tampoc es parla de renunciar a la via unilateral", diu. "És una amnistia que s'ha aconseguit a canvi de set vots, però sense pagar cap preu polític", ha repetit.

Al mateix temps, Comín ha parlat de l'amnistia com "el reconeixement implícit que l'Estat es va equivocar" i que "portar al terreny penal un conflicte constitucional és impropi d'una democràcia". "L'estat espanyol avui rectifica, i l'independentisme guanya", insisteix. Sobre el paper que ha jugat ERC en les negociacions, l'eurodiputat ha recalcat que quan Junts no era necessari per formar govern a Madrid "no va haver-hi amnistia, només indults". "Quan Junts ha estat necessari hi ha hagut amnistia, això és una evidència clara", ha puntualitzat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!