L'exconseller de la Generalitat durant els fets de l'1-O i eurodiputat electe de Junts Toni Comín ha sortit a reivindicar la seva candidatura per presidir el Consell de la República després de la marxa de Carles Puigdemont del lideratge de l'entitat independentista per a tornar a presidir orgànicament Junts. Comín, assenyalat per irregularitats en la gestió econòmica al Consell quan era el vicepresident de Puigdemont per haver fet la despesa no justificada de 15.530 euros, ha defensat la seva "honestedat" davant les "acusacions de corrupció" en una entrevista per a Europa Press publicada aquest diumenge.

Comín ha assegurat que es presenta perquè moltes persones del Consell li haurien fet confiança per fer un pas endavant aprofitant la seva experiència com a vicepresident de l'entitat, el "factor exili" i l'agenda internacional que ha mantingut els darrers anys com a eurodiputat de Junts a Brussel·les. Comín s'enfrontarà a la recentment anunciada candidatura de l'advocat Jordi Domingo i a almenys dos altres rivals més que encara no s'han fet públics.

Després de posar l'accent en el fet que s'ha dedicat a impulsar el Consell de la República durant els darrers sis anys, Toni Comín afirma mostrar-se disposat a rebre crítiques polítiques, però no acusacions que valora com a "infundades i èticament reprovables". "Ningú ha de donar-te les gràcies perquè jo faig això per convicció i compromís. Però que t'acusin de corrupció no, quan has dedicat tots aquests anys al Consell a canvi de res", s'ha defensat el candidat.

Preguntat per si la seva relació amb Carles Puigdemont s'ha vist afectada per l'escàndol de la gestió econòmica, Comín ha assegurat que en cap cas i que tot és com sempre: "Ni en l'àmbit polític, ni en l'àmbit personal, no hi ha cap distanciament", ha subratllat. També ha apuntat que la seva relació personal després d'aquests anys a Bèlgica està per sobre de les circumstàncies polítiques. Amb tot ha afegit que Puigdemont manté "el deure" de ser "neutral" davant les eleccions al Consell, com a expresident. "Tinc la convicció que serà d'una neutralitat escrupolosa, i qui faci veure que és el candidat del president es pot emportar un disgust", ha afegit, en referència a Jordi Domingo, l'entorn del qual ha expressat als mitjans que té el suport de bona part de la cúpula anterior.

Sortir del "pou de frustració" i un "síndic de comptes"

En cas de guanyar, la internacionalització de la causa catalana serà una de les seves prioritats, àrea en la qual buscarà confrontar l'"acció diplomàtica" de la Generalitat de Salvador Illa, impulsar el concepte de 'diplomàcia ciutadana' i reivindicar el dret a l'autodeterminació. Sobre els 'consells locals' de l'entitat independentista, ha destacat la importància de dinamitzar-los i seguir amb el treball fet en defensa del català així com per a potenciar el 'consum estratègic' i les funcions del carnet de la 'Identitat Digital Republicana'. També reclama la necessitat de sortir del "pou de frustració" en el qual està instal·lat el sobiranisme i la importància de visibilitzar millor les aliances que mantenen amb l'ANC, Òmnium i les altres entitats. Toni Comín també ha defensat que si és el nou president del Consell, integrarà gent de l'altra candidatura presentada fins ara. A banda, és partidari que només 3 de les 12 persones que componen la direcció de l'òrgan puguin ser càrrecs públics o orgànics d'un partit, que la comissió mixta control de les finances del Consell es reuneixi cada dos mesos i que hi hagi un "síndic de comptes" que sigui responsable de la gestió diària de les finances.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!